Ώρες αποφάσεων για την Εθνική Ασφαλιστική

29 mins read

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως εισέρχεται η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, με τους συμβούλους (Goldman Sachs και Morgan Stanley) να έχουν σήμερα, Πέμπτη, στα χέρια τους τις δεσμευτικές προσφορές.

Σύμφωνα με πηγές της Εθνικής Τράπεζας, η οποία θέλει να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση πριν τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2019, παρών στη… μάχη αναμένεται να δώσουν και οι τρεις διεκδικητές (Fosun, CVC και Varde Partners), παρά το γεγονός ότι η τελευταία απέφυγε να ζητήσει διευκρινήσεις γύρω από το business plan.

Το ενδιαφέρον της Fosun για την Εθνική Ασφαλιστική «μετρά» ήδη από την εποχή, που στα ηνία της τράπεζας βρισκόταν ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, ενώ συνέχιζε να παρακολουθεί τις εξελίξεις ακόμη και όταν η τότε διοίκηση της ΕΤΕ αποφάσιζε να μπει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία των Calamos – Exin.

Διαθέτοντας, άλλωστε, μία παγκόσμια ασφαλιστική πλατφόρμα, που εκτείνεται από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη και την Ασία, η Fosun περιγράφεται από πολλούς μέσα στην αγορά ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί στη διεκδίκηση του 80% του εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι ο κινεζικός Όμιλος κατέχει την Fidelidade, τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Πορτογαλίας, απέκτησε πλειοψηφικό ποσοστό στη Λατινοαμερικανική ασφαλιστική εταιρεία La Positiva, ενώ πληροφορίες τον θέλουν να εξετάζει συνέργειες και με την βελγική εταιρεία Ageas.

Το CVC Capital Partners θεωρείται από την πλευρά του, ένα από τα μεγαλύτερα private equity funds, με δραστηριοποίηση, τόσο σε Γαλλία και Βρετανία, όσο και σε Ελλάδα, μέσω της Hellenic Healthcare Group, που έχει αγοράσει τα νοσοκομεία Metropolitan, πρώην ΙΑΣΩ General και το νοσηλευτήριο Υγεία. Κληθέντες, πάντως, στελέχη της ΕΤΕ να σχολιάσουν το ενδεχόμενο η πρόταση εξαγοράς να… σκοντάψει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεδομένου ότι θα λειτουργεί, ταυτόχρονα, ως πάροχος, αλλά και ως αποδέκτης νοσοκομειακών υπηρεσιών, εμφανίζονται μάλλον καθησυχαστικοί.

«Η Επιτροπή δεν εισηγείται υπέρ ή κατά μίας πρότασης. Κάλλιστα θα μπορούσε να επιβάλλει συγκεκριμένους όρους», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφορικά με το Varde Partners, αυτό έχει ισχυρή παρουσία στην αγορά ακινήτων, μέσω της συμμετοχής του – κατά 56,6% – στην Trastor ΑΕΕΑΠ και στη Lamda Malls.

Πόσο θα… πιάσει η Εθνική Ασφαλιστική

Προσφορές άνω των 600 εκατ. ευρώ προσδοκά από τους ενδιαφερόμενους η διοίκηση της ΕΤΕ, ποντάροντας στις πολύ καλές επιδόσεις του ασφαλιστικού της βραχίονα. Το 2019 έκλεισε για την Εθνική Ασφαλιστική με κέρδη άνω των 80 εκατ. ευρώ, με τα ασφάλιστρα (σε επίπεδο Ομίλου, δηλαδή, Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία) να ξεπερνούν τα 780 εκατ. ευρώ και το μερίδιο αγοράς της να προσεγγίζει πλέον το 18%. Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση το πενταετές business plan (2018-23), η Εθνική Ασφαλιστική θα επιτυγχάνει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης εργασιών 12%, με μέση μείωση κόστους περίπου 1% ετησίως.

Η χαμένη ευκαιρία του 2007 και το φιάσκο με την Exin

Υπό τη σκέπη μεγάλης ασφαλιστικής της Ευρώπης θα μπορούσε να είναι ήδη από το 2007 η Εθνική Ασφαλιστική εάν δεν «έσκαγε» η τραπεζική κρίση στην Αμερική. Αυτό αποκάλυψε πρόσφατα υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας, κληθείς να σχολιάσει το… σήριαλ της πώλησής της.

Μεταξύ των επεισοδίων, που ξεχώρισαν δε, ήταν το φιάσκο με την κοινοπραξία Calamos – Exin, η προσφορά της οποίας, μάλιστα, είχε και τις ευλογίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η παράλειψη από πλευράς της ΕΤΕ να ζητήσει εγγυητική επιστολή, σε συνδυασμό με την κόντρα, η οποία ξέσπασε μεταξύ των επενδυτών, προκάλεσε ένα ντόμινο εξελίξεων, που οδήγησε τελικά στην ακύρωση του deal.

Πιο αναλυτικά, η πρώτη αγωγή, που κατέθεσαν οι John Calamos και John Koudounis κατά του μέχρι πρότινος συνεργάτη τους, Matt Fairfield ήρθε σχεδόν ένα τετράμηνο μετά τη συμφωνία μεταβίβασης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Με αυτή διεκδικούσαν αποζημίωση, ύψους 41 δισ. δολαρίων, ζητώντας την αφαίρεση από την ιστοσελίδα της Exin, αλλά και από όλες τις άλλες δημόσιες επικοινωνίες της, οποιεσδήποτε αναφορές στους ιδίους, που σχετίζονταν με ενέργειες ή δραστηριότητες του Ομίλου.

«Η αγωγή επιβεβαιώνει, μεταξύ άλλων, πως η Exin έχει επανειλημμένως αποτύχει να παράσχει τις οικονομικές δηλώσεις και άλλες οικονομικές, λογιστικές και ρυθμιστικές πληροφορίες και αρχεία, που της είχαν ζητηθεί, στο πλαίσιο των προαναφερθέντων δανειακών συμφωνιών. Επιπλέον, με την αγωγή ζητείται πλήρη αναφορά του πότε και πώς η Exin χρησιμοποίησε τα κεφάλαια, τα οποία της χορηγήθηκαν», αναφερόταν χαρακτηριστικά.

Στη δεύτερη αγωγή, οι Calamos και Koudounis καταφέρονταν κατά της απόφασης του τρίτου να τους υποβαθμίσει σε εταίρους περιορισμένης συμμετοχής.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα