ΑρχικήΕπικαιρότηταΧαρδαλιάς για τοπικά locdown: «Υπάρχει συσχέτιση με διασκέδαση και συναθροίσεις»

Χαρδαλιάς για τοπικά locdown: «Υπάρχει συσχέτιση με διασκέδαση και συναθροίσεις»

Στο κόκκινο επίπεδο τίθενται από αύριο, Παρασκευή, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη, σύμφωνα με την έκτακτη ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτκής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 06:00 της Παρασκευής οι παραπάνω περιοχές τίθενται σε καθεστώς lockdown. Υπενθυμίζεται ότι στο «κόκκινο» βρίσκονται ήδη Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα και Σέρρες.

Ενώ από την Παρασκευή, 30.10.2020, στις 06.00 το πρωί, «ανεβαίνουν» στο επίπεδο 3 η Πέλλα, η Δράμα, ο Έβρος, η Ξάνθη, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, η Καβάλα, η Πιερία και η Ημαθία.

Ακόμη, στο επίπεδο 2 από το πρώτο, «πράσινο» επίπεδο ανεβαίνουν επίσης η Μεσσηνία και η Αρκαδία.

«Η αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος απαιτεί έντονα αντανακλαστικά. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς κατά την αρχή της ενημέρωσης του.

Ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε πως εξαίρεση αποτελούν οι χερσαίες και αεροπορικές μετακινήσεις.

«Η εξαίρεση των μετακινήσεων θα ισχύσει ως τη Δευτέρα στις 06.00 το πρωί» τόνισε και ανέφερε πως η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί ενώ η απόφαση βασίζεται στα δεδομένα, τις μετρήσεις και τα δεδομένα των τελευταίων ημερών.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη

Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν 1955 ενεργά κρούσματα και πάνω από 4.000 στενές επαφές ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων είναι τα 32.5 έτη.

Στην Λάρισα, τα ενεργά κρούσματα είναι 337 με τις στενές επαφές υπερδιπλάσιες, ενώ στην Ροδόπη υπάρχουν 217 ενεργά κρούσματα και 488 στενές επαφές, με μέσο όρο ηλικίας νοσούντων τα 30 έτη.

«Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων και η ιχνηλάτιση δείχνει ότι υπάρχει συσχέτιση με την διασκέδαση και τις συναθροίσεις», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, κάτι που συνέβαλλε στο να παρθούν οι αποφάσεις για τα νέα μέτρα.