Από τα μέσα Ιουνίου ξεκινά πιλοτικά η αξιολόγηση των δημόσιων νοσοκομείων από τους ίδιους τους ασθενείς, όπως ανακοίνωσε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων θα αποστέλλονται τόσο στον διοικητή κάθε νοσοκομείου όσο και στο Υπουργείο Υγείας.
Ο υφυπουργός υπογράμμισε πως πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή νοοτροπίας, καθώς οι ασθενείς που νοσηλεύονται θα καλούνται να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια, προκειμένου να αποτυπώσουν την εμπειρία τους από τη νοσηλεία τους. «Αν κάτι δεν πήγε καλά, θέλουμε να το γνωρίζουμε για να το διορθώσουμε», σημείωσε.
Η διαδικασία θα γίνεται με την αποστολή μηνύματος στο κινητό του ασθενούς, μόλις λάβει εξιτήριο. Μέσω ενός συνδέσμου –και με χρήση των κωδικών Taxisnet– οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και να συμπληρώσουν ένα δομημένο ερωτηματολόγιο, απαντώντας σε ερωτήσεις όπως: αν ήταν ικανοποιημένοι από την καθαριότητα ή την ποιότητα του φαγητού, βαθμολογώντας την εμπειρία τους σε κλίμακα από το 1 έως το 5.
«Η αξιολόγηση δεν αφορά την ιατρική κρίση, καθώς αυτή δεν μπορεί να κριθεί από τον ασθενή», διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους. Σκοπός είναι να καταγραφεί και να μετρηθεί η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες, ώστε να αναβαθμιστεί συνολικά το επίπεδο εξυπηρέτησης στα νοσοκομεία της χώρας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο νέο ψηφιακό σύστημα που εφαρμόζεται σταδιακά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με επίκεντρο τον ψηφιακό φάκελο υγείας. Όπως εξήγησε, οι πολίτες μπορούν πλέον να έχουν άμεση πρόσβαση στο ιατρικό τους ιστορικό μέσω της εφαρμογής MyHealth ή από τον υπολογιστή τους, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς τους κωδικούς Taxisnet.
«Πλέον, όλες οι εξετάσεις μας –είτε διενεργούνται σε δημόσια νοσοκομεία είτε σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα– καταχωρούνται αυτόματα στον ψηφιακό φάκελο», ανέφερε. «Με το πάτημα ενός κουμπιού έχεις το πλήρες προφίλ του ασθενούς, με ασφάλεια, οργάνωση και ευκολία».
Η ψηφιοποίηση δεν περιορίζεται μόνο στα νέα δεδομένα, αλλά επεκτείνεται και στο παρελθόν. Όπως εξήγησε, «οι παλαιότερες εξετάσεις που έχουν ήδη καταχωρηθεί ηλεκτρονικά στα νοσοκομεία θα ενσωματωθούν σταδιακά μέσω των ψηφιακών “γεφυρών”».
Για τους επαγγελματίες υγείας, ο ψηφιακός φάκελος αποτελεί επίσης σημαντικό εργαλείο, καθώς τους επιτρέπει να βλέπουν άμεσα το ιστορικό του ασθενούς, τις φαρμακευτικές αγωγές που λαμβάνει, και να συνεργάζονται καλύτερα μεταξύ τους, λαμβάνοντας πιο γρήγορες και τεκμηριωμένες αποφάσεις.
Επιπλέον, ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή MyHealth πρόκειται να εξελιχθεί σε έναν «ψηφιακό βοηθό», ο οποίος θα παρέχει συμβουλές υγείας και θα υπενθυμίζει στους πολίτες να λαμβάνουν τα φάρμακά τους.
Όσον αφορά την εισαγωγή του ηλεκτρονικού βραχιολιού στα νοσοκομεία, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει εφαρμοστεί σε 100 νοσοκομεία της χώρας. Όπως διευκρίνισε, ήδη σήμερα τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται χωρίς καθυστερήσεις.
«Γινόμαστε σταδιακά μια ευρωπαϊκή χώρα, με συγκεκριμένα στάνταρ για το τι πρέπει να προσφέρουμε στους ασθενείς», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Στις δύσκολες στιγμές που βιώνει κάποιος όταν νοσηλεύεται, είναι χρέος μας να του παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, με ενσυναίσθηση και φροντίδα».
Τέλος, ερωτηθείς για το αν αξιολογούνται σήμερα οι γιατροί, απάντησε: «Η αξιολόγηση γιατρών υπάρχει εδώ και πάνω από 20 χρόνια», επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης – ιδίως ως προς την προσθήκη δεδομένων που αφορούν τον αριθμό των χειρουργικών επεμβάσεων.