Χωρίς κάλαντα και με ελέγχους παντού 22.00-05.00 τις γιορτινές μέρες

18 mins read

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε τα μέτρα που θα ισχύουν κατά την περίοδο των εορτών, ενώ σημείωσε ότι θα είναι σαρωτικοί οι έλεγχοι της Αστυνομίας.

Ειδικότερα ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι:

«Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν θα είναι ίδια τα φετινά Χριστούγεννα, όπως δεν ήταν και το Πάσχα.

Δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν, ούτε με μεγάλες παρέες. Υπενθυμίζουμε τι θα ισχύσει στις γιορτινές ημέρες:

-Μέχρι εννιά άτομα και δύο οικογένειες.

Η απαγόρευση από τις 10 έως τις 5 το πρωί θα συνεχιστεί χωρίς εξαίρεση. Μόνη εξαίρεση στο εύρος των ελέγχων και ιδιαίτερα στις περιοχές με αυξημένο φορτίο.

-Τα παιδιά δεν θα βγουν τα πουν τα κάλαντα

Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών τα Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτων. Μέχρι 25 άτομα στις εκκλησίες και μέχρι 50 στους Μητροπολιτικούς Ναούς».

Μαγιορκίνης: «Να κάνουμε γιορτές με την οικογένειά μας μόνο» – Τι είπε για τη νέα μετάλλαξη

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι τα νοσοκομεία αναφοράς εξακολουθούν να δέχονται σφοδρή πίεση, λόγω του μεγάλου αριθμού των διασωληνωμένων.

Μείωση 15% λιγότερες διαγνώσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα στην Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη η αντίστοιχη μείωση φτάνει το 28%, παρά το γεγονός ότι το επιδημιολογικό φορτίο στη συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα είναι τρεις φορές πιο υψηλό σε σύγκριση με την Αττική.

Ως προς την ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, ο καθηγητής της ιατρικής επεσήμανε ότι το βάρος παραμένει στις μεγαλύτερες ηλικίες, ωστόσο η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων έχει πτωτική πορεία.

«Η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει σίγουρα πολύ μικρότερο ρυθμό από ότι ήταν η ανοδική πορεία, που ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, δείχνοντας ότι η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά σε μικρό χρονικό διάστημα αλλά στη συνέχεια αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Οι παρούσες συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε γιορτές με συναθροίσεις και αθρόες συναντήσεις. Πρέπει να διατηρήσουμε την λεγόμενη «κοινωνική φούσκα», να μη συμμετέχουν σε γιορτές άτομα ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένοι και να συναντήσουμε τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές, δήλωσε.

Ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή στην πλατφόρμα τυχαιοποιημένου ελέγχου Covid 19.

Όσον αφορά στη μετάλλαξη του ιού είπε ότι είναι υπό παρακολούθηση κι ότι αν επαληθευθεί η μικρή αύξηση της μολυσματικότητάς του δεν θα διαφοροποιηθεί ο σχεδιασμός για την αντιμετώπισή του, δηλαδή εμβολιασμός και τα μέτρα προστασίας.

Όπως είπε, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί από τον Σεπτέμβριο και η μετάλλαξή του ενδέχεται να υπήρχε αρκετά πιο νωρίς.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα