ΑρχικήΕπικαιρότηταΥπόθεση Novartis: Γιατί αν υπάρξει παραπομπή για Ειδικό Δικαστήριο, μπορεί να μην...

Υπόθεση Novartis: Γιατί αν υπάρξει παραπομπή για Ειδικό Δικαστήριο, μπορεί να μην γίνει!

Έντονο προβληματισμό για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου, στην περίπτωση παραπομπής του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, εκφράζουν κορυφαίοι δικαστικοί παράγοντες, την ώρα που οι ανακρίσεις για την ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών στο σκάνδαλο της Novartis βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου στην Καθημερινή, το ενδεχόμενο να μην μπορεί να γίνει Ειδικό Δικαστήριο από έλλειψη του απαιτούμενου αριθμού ανώτατων δικαστών στον Άρει Πάγο απασχολεί ως πολύ σοβαρή πιθανότητα πλέον την ηγεσία της Δικαιοσύνης, ενώ οι πολιτικές συνέπειες από μια τέτοια εξέλιξη αναμένονται σημαντικές.

Υπάρχει ενδεχόμενο να τελειώσουν οι ανακρίσεις για την ενοχοποίηση των πολιτικών, αλλά αν γίνει παραπομπή για δίκη, να μην μπορεί να γίνει δίκη!

Το Σύνταγμα, που ορίζει πώς γίνονται οι δίκες για τους υπουργούς και τους κυβερνητικούς παράγοντες, αναφέρει ρητά ότι οι δικαστές που θα τους δικάσουν, πρέπει να έχουν γίνει αρεοπαγίτες ή δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας πριν κατατεθεί η πρόταση στη Βουλή για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.

Μετά τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου το 2019, από τον Άρειο Πάγο έχουν φύγει πάρα πολλοί δικαστικοί, ενώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τον προσεχή Ιούνιο θα αποχωρήσει και η Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, που είναι ανακρίτρια της υπόθεσης.

Το ενδεχόμενο να τελειώσει η ανάκριση για τη Novartis πριν τον Ιούνιο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, έως απίθανο. Και τούτο, διότι η ανάκριση βρίσκεται ακόμα σε απολογίες μη πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων, ενώ έπονται οι απολογίες που διετέλεσαν στο τμήμα της Διαφθοράς και χειρίστηκαν τους φακέλους με τους δέκα πολιτικούς, ενώ, τέλος, θα κληθεί σε απολογία ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος όπως έχει δηλώσει μέσω του συνηγόρου του, Δημήτρη Τσοβόλα, θα προβάλει σειρά ενστάσεων για ακυρότητες, επιχειρώντας να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Μετά τον Ιούνιο, θα κληρωθεί άλλος ανακριτής, που θα θελήσει χρόνο κάποιων μηνών για να διαβάσει τη δικογραφία.

Έτσι, η όποια απόφαση περί παραπομπής σε δίκη, χρονικά θα ληφθεί το 2023. Πόσοι αρεοπαγίτες θα υπηρετούν ακόμα στο ανώτατο δικαστήριο και να είναι στις θέσεις αυτές πριν το 2019;

Γι΄αυτό, στην ηγεσία της Δικαιοσύνης προσπαθούν όσο μπορούν να τελειώσει η ανάκριση, για να μην καταστεί πραγματικότητα ο φόβος, ότι Ειδικό Δικαστήριο δεν θα μπορεί να συγκροτηθεί.