ΑρχικήΕπικαιρότηταΥπουργείο Υγείας για αντιγριπικό εμβόλιο: Δωρεάν για όλους από τον Νοέμβριο -...

Υπουργείο Υγείας για αντιγριπικό εμβόλιο: Δωρεάν για όλους από τον Νοέμβριο – Πότε θα χρειάζεται συνταγή

Σε διευκρινιστικές απαντήσεις, σχετικά με το αντιγριπικό εμβόλιο, έδωσε το υπουργείο Υγείας, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε από τους φαρμακευτικούς συλλόγους.

Ειδικότερα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), αλλά και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) ζήτησαν να μην απαιτείται επίδειξη ιατρικής συνταγής για την χορήγηση του εμβολίου κατά της εποχικής γρίπης από τα φαρμακεία, αλλά να ενεργοποιηθεί ξανά η περσινή διαδικασία, με εμβολιασμό του πολίτη απευθείας στο Φαρμακείο με απλή καταχώρηση του ΑΜΚΑ του, στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών.

Με διεκρινιστική ανακοίνωση, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως το αντιγριπικό εμβόλιο από αρχές Νοεμβρίου θα ξεκινήσει να χορηγείται δωρεάν προς τους Έλληνες πολίτες, ενώ μέχρι τότε απαιτείται συνταγογράφηση.

Αποκλειστικά με συνταγή γιατρού θα χορηγούνται, ωστόσο, τα δύο νέα ακριβά αντιγριπικά εμβόλια που εντάχθηκαν φέτος για πρώτη φορά στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για τους άνω των 65 ετών.

“Το Υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση και παράλληλα δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για τα αντιγριπικά εμβόλια

Το Υπουργείο Υγείας έχει τη θεσμική αποστολή να προστατεύει και να φροντίζει την Υγεία του πληθυσμού καθώς και να λογοδοτεί στους πολίτες για κάθε ευρώ που ξοδεύει.

Σε σχέση με τον αντιγριπικό εμβολιασμό ισχύουν τα εξής:

1. Το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

2. Εδώ και δεκατρία χρόνια, ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται με συνταγογράφηση. Πέρυσι εφαρμόστηκε μια προσωρινή διαδικασία λόγω της οξείας φάσης της πανδημίας. Φέτος, για πρώτη φορά έχουμε δύο τύπους εμβολίων: αυτά που είχαμε πάντα, τα συμβατικά, και τα νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών. Σημειώνεται πως τα νέου τύπου εμβόλια κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών.

3. Υπογραμμίζουμε ότι όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.

4. Το Υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση και παράλληλα δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή.

5. Το συμβατικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από αρχές Νοεμβρίου. Ως τότε, όποιος πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να εμβολιαστεί με το συμβατικό εμβόλιο με ιατρική συνταγή. Για το νέου τύπου εμβόλιο όμως, χρειάζεται συνταγογράφηση.

6. Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και κάνουμε αυτό που είναι σωστό για τον πολίτη, τη δημόσια υγεία και τα δημόσια οικονομικά. Το Υπουργείο Υγείας δεν επέτρεψε και δε θα επιτρέψει να εκμεταλλευτεί κανείς τα αγαθά που έχουν ανάγκη οι πολίτες για να προφυλάξουν την Υγεία τους.