Eurovision 2024: Αντιδράσεις από φεμινιστικές οργανώσεις για την ισπανική συμμετοχή- Παρενέβη μέχρι και ο πρωθυπουργός

20 mins read

Έχει επικριθεί από ορισμένους ως προσβλητικό για τις γυναίκες, αλλά χαιρετίστηκε από τον πρωθυπουργό ως προκλητικό – με την καλή έννοια.

Μέρες αφότου η Ισπανία επέλεξε τη συμμετοχή της για τον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, η electropop μελωδία «Zorra» έχει εκτοξευθεί στην κορυφή των μουσικών τσαρτ της χώρας και διχάζει την κοινή γνώμη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η αχαλίνωτη χρήση της λέξης «zorra» στο τραγούδι. Η λέξη αυτή χρησιμοποιείται συχνά στην ισπανική αργκό και σημαίνει «πόρνη» ή «σκύλα».

Οι ισπανικές αρχές είπαν στα μέσα ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα ότι είχαν υποβάλει περισσότερες από 300 καταγγελίες για το τραγούδι του duo Nebulossa. Τις τελευταίες ημέρες το Φεμινιστικό Κίνημα της Μαδρίτης πρόσθεσε τη φωνή του σε όσους ζητούσαν να αποσυρθεί το τραγούδι από τον διαγωνισμό, περιγράφοντας τον όρο ως «λεκτική βία κατά των γυναικών».

Ο προσβλητικός όρος εμφανίζεται 45 φορές στο τραγούδι, ανέφερε η οργάνωση σε σχετική δήλωση. «Ο εορτασμός ενός όρου που χρησιμοποιείται ως όπλο ταπείνωσης από σεξιστές επιτιθέμενους είναι μια μορφή δημόσιας αναζωπύρωσης», πρόσθεσε.

Ενώ ο ισπανικός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RTVE και η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών, που διοργανώνει τον διαγωνισμό, δήλωσαν ότι ενέκριναν την είσοδο της Ισπανίας, η φεμινιστική οργάνωση είπε ότι η προώθηση του τραγουδιού από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση κινδύνευε να ομαλοποιήσει τον όρο σε μικρά παιδιά και εφήβους.

Ωστόσο, η 55χρονη τραγουδίστρια των Nebulossa χαρακτήρισε το τραγούδι – το οποίο περιγράφει πως οι γυναίκες αναφέρονται ως «zorra» ανεξάρτητα από το τι κάνουν – ως μια προσπάθεια να ανακτήσει τη λέξη. «Συχνά με αποκαλούσαν zorra», είπε η María Bas στο RTVE. «Αυτό το τραγούδι είναι ένας τρόπος να μεταμορφώσεις αυτή τη λέξη σε κάτι όμορφο».

Η Bas και ο σύζυγός της, Mark Dasousa, 49 ετών, ξεκίνησαν το συγκρότημα το 2018 μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες γάμου. Το ζευγάρι, που έχει δύο παιδιά, κυκλοφόρησε το πρώτο του single το 2020.

Καθώς η φλυαρία για την είσοδο στην Eurovision συνέχισε να κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα σε όλη την Ισπανία αυτή την εβδομάδα, η διαμάχη τέθηκε στον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Pedro Sánchez.

«Μου φαίνεται ότι ο φεμινισμός…μπορεί να είναι και διασκεδαστικός, και αυτού του είδους η πρόκληση πρέπει να προέρχεται από τον πολιτισμό», είπε στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό La Sexta. «Αυτή είναι πραγματική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών», πρόσθεσε.

Η άποψη αυτή επαναλήφθηκε αργότερα και από την υπουργό Ισότητας της Ισπανίας, Ana Redondo. «Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα τραγούδι που σπάει τα καλούπια, καταρρίπτει τα στερεότυπα και επίσης αρέσει πάρα πολύ».

Ο Sánchez, ωστόσο, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, χρησιμοποιώντας τη διαμάχη για να ρίξει ένα χτύπημα στους συντηρητικούς επικριτές του τραγουδιού, όπως ο Ισπανός επίσκοπος που είπε στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα ότι το τραγούδι ήταν απόδειξη μιας «πολιτιστικής κρίσης» στην Ισπανία.

Ο Sánchez είπε ότι οι δεξιοί επικριτές πιθανότατα θα προτιμούσαν να εκπροσωπήσει τη χώρα η Cara al Sol, ο φασιστικός ύμνος. Γελώντας, πρόσθεσε: «Αλλά προτιμώ πολύ αυτού του είδους τα τραγούδια».

Πηγή: Guardian

Facebook Comments

Τελευταία Νέα