ΑρχικήEurovisionologyEurovision 2026: Εκτός διαγωνισμού και η Ισλανδία

Eurovision 2026: Εκτός διαγωνισμού και η Ισλανδία

Συνεχίζονται οι αρνητικές αντιδράσεις για τη συμμετοχή του Ισραήλ στην Eurovision.

Μετά την απόφαση της EBU να μην θέσει καν το θέμα σε ψηφοφορία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Σλοβενία δήλωσαν ότι δεν θα λάβουν μέρος στον 70ό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Το απόγευμα της Τετάρτης (10/12), ανακοινώθηκε ότι ακόμα μια χώρα μένει εκτός. Η Ισλανδία είναι και επίσημα η πέμπτη χώρα που αποχωρεί από την Eurovision 2026.

Σύμφωνα με τον ισλανδικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RÚV:

«Είναι σαφές από τη δημόσια συζήτηση σε αυτή τη χώρα και την αντίδραση στην απόφαση της EBU που ελήφθη την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα υπάρξει ούτε χαρά ούτε ειρήνη σχετικά με τη συμμετοχή της RÚV στην Eurovision. Επομένως, είναι απόφαση της RÚV να ενημερώσει σήμερα την EBU ότι η RÚV δεν θα συμμετάσχει στην Eurovision του χρόνου».

Η Ισλανδία συμμετείχε για πρώτη φορά στη Eurovision το 1986 και μέσα στα χρόνια έχει καταγράψει σημαντικές στιγμές, δύο δεύτερες θέσεις και ένα σταθερό fanbase εντός και εκτός χώρας.

Η απόφαση της αποχώρησης συνιστά μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων ετών για τον θεσμό, δεδομένης της σταθερής παρουσίας της RÚV στον διαγωνισμό για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ