ΑρχικήEurovisionologyΤο Ισραήλ θα αποσυρθεί από την Eurovision εάν η EBU αποκλείσει το...

Το Ισραήλ θα αποσυρθεί από την Eurovision εάν η EBU αποκλείσει το τραγούδι του λόγω πολιτικών στίχων

Η ισραηλινή εφημερίδα ynet αναφέρει ότι το τραγούδι του Ισραήλ για την Eurovision 2024 μπορεί να αποκλειστεί λόγω πολιτικών στίχων.

Επικαλούμενη «ευρωπαϊκές πηγές», η εφημερίδα αναφέρει ότι το τραγούδι περιέχει πολιτικές δηλώσεις – κάτι που πολλοί είχαν υποθέσει μετά την αποκάλυψη ότι το τραγούδι τιτλοφορείται «Οκτωβριανή βροχή».

Το KAN – ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Eurovision του Ισραήλ – συγκάλεσε γρήγορα ένα συμβούλιο για να συζητήσει τον ενδεχόμενο αποκλεισμό. Η εφημερίδα αναφέρει ότι αποφασίστηκε ότι εάν το τραγούδι αποκλειστεί λόγω του πολιτικού του περιεχομένου, το Ισραήλ θα αποσυρθεί από τον διαγωνισμό αντί να τροποποιήσει τις λέξεις ή να αλλάξει τραγούδι.

Η Λευκορωσία έλαβε παρόμοια απόφαση το 2021, αρνούμενη να τροποποιήσει το τραγούδι της με τρόπο που να συμμορφώνεται με τους κανόνες.

Το Ισραήλ θα αποσυρθεί από την Eurovision εάν η EBU αποκλείσει το τραγούδι του λόγω πολιτικών στίχων

Μιλώντας στο ynet, ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός φορέας είπε: «Δεν θα αλλάξουμε τους στίχους ή το τραγούδι, ακόμη και με κόστος το Ισραήλ να μην συμμετάσχει φέτος στη Eurovision».

Ο τηλεοπτικός σταθμός πρόσθεσε: «Η Ισραηλινή Ραδιοφωνική Εταιρεία βρίσκεται σε διάλογο με την EBU σχετικά με το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει το Ισραήλ στην Eurovision».

Στις 16 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης επανέλαβε ότι δεν θα αποκλείσει το Ισραήλ από την Eurovision για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Γάζα. Είπε δημόσια, και για άλλη μια φορά, ότι η Eurovision είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ ραδιοτηλεοπτικών φορέων και όχι κυβερνήσεων. Επειδή το KAN συμμορφώθηκε με τους κανόνες, η συμμετοχή του Ισραήλ ήταν ασφαλής.

Ωστόσο, η συμπερίληψη πολιτικών στίχων είναι άλλο θέμα. Αυτό αντιπροσωπεύει παραβίαση των κανόνων του διαγωνισμού από έναν συμμετέχοντα ραδιοτηλεοπτικό φορέα και ανοίγει το δρόμο για τον αποκλεισμό του Ισραήλ.

Το Ισραήλ πρόκειται να εκπροσωπήσει στο Μάλμε η Eden Golan, μετά τη νίκη της στο HaKokhav HaBa, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Στη συνέχεια, μια επιτροπή που περιελάμβανε ειδικούς της μουσικής και επαγγελματίες της τηλεόρασης ανέλαβε να επιλέξει το τραγούδι της.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι το επικρατέστερο είναι ένα τραγούδι που ονομάζεται «October Rain», τίτλος που πολλοί υπέθεσαν ότι αναφέρεται στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

*Με πληροφορίες από Wiwibloggs