ΑρχικήEvergreenΑυτό είναι το στενότερο σπίτι του κόσμου- Έχει πλάτος μόλις 72 εκατοστά...

Αυτό είναι το στενότερο σπίτι του κόσμου- Έχει πλάτος μόλις 72 εκατοστά (photos + video)

Σε έναν κόσμο που έχει εμμονή με τις μεγάλες επαύλεις και τους πανύψηλους ουρανοξύστες, ένα σπίτι στην Πολωνία αποδεικνύει ότι το μέγεθος δεν μετράει…

Το Keret House, που είναι επίσημα αναγνωρισμένο ως το μικρότερο σπίτι στον κόσμο, βρίσκεται στην καρδιά της Βαρσοβίας και είναι κάτι περισσότερο από ένας απλός χώρος διαβίωσης. Αποτελεί την απόλυτη απόδειξη της ανθρώπινης ευρηματικότητας, αλλά και μια ιδιόμορφη ανατροπή στην παραδοσιακή αστική ζωή.

Σχεδιασμένο από τον Πολωνό αρχιτέκτονα Jakub Szczęsny, το Keret House είναι σφηνωμένο ανάμεσα σε δύο κτίρια. Το αρχιτεκτονικό θαύμα εκτείνεται σε ύψος πάνω από 9 μέτρα, αλλά ταυτόχρονα έχει μόνο 72 εκατοστά πλάτος στο στενότερο σημείο του – σχεδόν όσο μια εστία μαγειρέματος – και κάτι παραπάνω από ένα μέτρο πλάτος στο πιο φαρδύ του μέρος.

Το σπίτι βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κτίρια δύο ιστορικών εποχών. «Το πρώτο είναι ένα κτίριο από τούβλα στην οδό Zelazna – ένα θραύσμα της πόλης πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σχεδόν ανύπαρκτο πλέον. Το δεύτερο – μια συνεταιριστική τσιμεντένια πολυκατοικία, στοιχείο μιας «επιβεβλημένης δομής», που στόχευε στην άρνηση του προηγούμενου αστικό τοπίου, εξηγεί ο αρχιτέκτονας.

Το Keret House έχει εμβαδόν 46 τ.μ. και, αν και είναι το στενότερο σπίτι του κόσμου, καταφέρνει να χωρέσει ένα υπνοδωμάτιο, ένα μπάνιο και μια κουζίνα σε έκταση τριών ορόφων. Ο πρώτος όροφος δεν διαθέτει τίποτα άλλο παρά μια σκάλα για τον δεύτερο. Ωστόσο, όταν η σκάλα ανασύρεται, δημιουργείται ένα ευχάριστο- ή για κάποιους κλειστοφοβικό- σαλόνι. Για να φτάσετε από τον δεύτερο όροφο στον τρίτο, πρέπει να ανεβείτε μια λευκή σκάλα.

 

Ολόκληρος ο εσωτερικός του χώρος είναι βαμμένος λευκός και η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει παρέχεται από γειτονικό κτίριο. Το σπίτι έχει προσαρμοσμένη τεχνολογία ύδρευσης και αποχέτευσης και δεν είναι συνδεδεμένο με τα συστήματα ύδρευσης της πόλης.

Η κατασκευή του Keret House υποστηρίχθηκε από το Δημαρχείο της Βαρσοβίας και δημιουργήθηκε και υλοποιήθηκε από το Πολωνικό Ίδρυμα Μοντέρνας Τέχνης. Το σπίτι έχει χαρακτηριστεί ως «εγκατάσταση τέχνης» επειδή δεν πληροί τους πολωνικούς οικοδομικούς κώδικες, παρόλο που χρησιμοποιείται ως κατοικία.

Το 2019, ονομάστηκε ως ένα από τα πιο εμβληματικά σπίτια στον κόσμο και συμπεριλήφθηκε σε μια λίστα διεθνών έργων που τιμήθηκαν από την πύλη αρχιτεκτονικής Iconic Houses.

Παρά το μικροσκοπικό του μέγεθος, το Keret House έχει γίνει ένα πολιτιστικό hotspot στην Βαρσοβία, προσελκύοντας καλλιτέχνες και συγγραφείς που θέλουν να ζήσουν έστω και για λίγο σε ένα μέρος που κάνει τα capsule hotels του Τόκιο να φαίνονται ευρύχωρα.