ΑρχικήEvergreenΦούρνος μικροκυμάτων ή εστίες κουζίνας; Φρέσκα ή κατεψυγμένα τρόφιμα; Η αλήθεια πίσω...

Φούρνος μικροκυμάτων ή εστίες κουζίνας; Φρέσκα ή κατεψυγμένα τρόφιμα; Η αλήθεια πίσω από τους διατροφικούς μύθους

Είτε πρόκειται για έναν influencer που συμβουλεύει τους followers του να πιούν νερό με λέμόνι για ν΄αδυνατίσουν, είτε για κάποιον που παροτρύνει το κοινό του να μη χρησιμοποιεί τον φούρνο μικροκυμάτων, τα social media κατακλύζονται από μύθους σχετικά με τη διατροφή.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- ιδιαίτερα το TikTok και το Instagram- είναι γεμάτα με συμβουλές υγιεινής διατροφής, πολλές από τις οποίες όμως είναι αναληθείς.

Εξαιτίας των εκατοντάδων διαφορετικών απόψεων πάνω στο ζήτημα της διατροφής, είναι σχεδόν αδύνατο να ξεχωρίσουμε τι ισχύει και τι όχι, χωρίς τη συμβολή των ειδικών.

Είναι ανθυγιεινή η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων; Πρέπει να επιλέγουμε φρέσκα ή κατεψυγμένα τρόφιμα; Υπάρχουν βλαβερά λαχανικά; Διατροφολόγοι καταρρίπτουν τους πιο διαδεδομένους μύθους των social media.

Τα μικροκύματα καταστρέφουν τις θρεπτικές ουσίες των τροφίμων

Ο μύθος σχετικά με τις συνέπειες της χρήσης του φούρνου μικροκυμάτων που υπάρχει πολλά περισσότερα χρόνια από τα social media και συνεχίζει να παρουσιάζεται μέσα από αυτά, επιτέλους καταρρίπτεται.

Όπως εξηγούν οι διατροφολόγοι, όλες οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε για να ζεστάνουμε το φαγητό μας καταστρέφουν κάποια από τα θρεπτικά του συστατικά, λόγω της θερμότητας, η οποία προκαλεί τη μερική διάσπαση της δομής των τροφίμων.

Αυτό ισχύει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό όταν το φαγητό μαγειρεύεται για πάρα πολλή ώρα ή σε ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία.

Κόντρα στα όσα πιστεύαμε, επειδή ζεσταίνει το φαγητό σε μικρό χρονικό διάστημα, ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να διατηρήσει- καλύτερα από τις άλλες μεθόδους- τις βιταμίνες των τροφών.

Τα φρέσκα προϊόντα είναι καλύτερα απ’ τα κατεψυγμένα

Τόσο τα κατεψυγμένα, όσο και τα κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά είναι πιο οικονομικά και κρατούν περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί δεν τα επιλέγουν, νομίζοντας πως τα φρέσκα είναι πάντα καλύτερα.

Όμως, το ό,τι ένα προϊόν είναι κατεψυγμένο, δε σημαίνει πως είναι λιγότερο θρεπτικό από ένα φρέσκο, λένε οι ειδικοί.

Πολλές φορές, τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από τα φρέσκα, συμπληρώνουν. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κατεψυγμένα προϊόντα συλλέγονται και καταψύχονται όσο είναι ολόφρεσκα, ενώ τα υποτιθέμενα φρέσκα μπορεί να βρίσκονται στα ψυγεία των καταστημάτων για μεγάλα διαστήματα ημερών ή και εβδομάδων.

Τα λαχανικά που μεγαλώνουν τη νύχτα είναι επικίνδυνα για την υγεία

Γνωστά και ως «nightshades», τα λαχανικά που μεγαλώνουν τη νύχτα έχουν γίνει στόχος των social media και όχι μόνο, αφού θεωρούνται από πολλούς βλαβερά για την υγεία.

Η οικογένεια των 2.500 φυτών, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται οι ντομάτες, οι πατάτες και οι πιπεριές, μπορούν, σύμφωνα με τον διατροφικό μύθο, να προκαλέσουν φλεγμονές και να χειροτερέψουν την αρθρίτιδα.

Η συγκεκριμένη θεωρία στηρίζεται στο γεγονός πως τα nightshade λαχανικά περιέχουν λεκτίνες, πρωτεΐνες που έχουν συνδεθεί με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και την αρθρίτιδα, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Στην πραγματικότητα, είναι αδύνατο να φάει κάποιος τόσο υψηλή ποσότητα λεκτινών, ώστε αυτές να είναι επιβλαβείς για την υγεία, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες. Αντίθετα, τα οφέλη που έχουν για τον οργανισμό οι τροφές που περιέχουν λεκτίνες αντισταθμίζουν πλήρως τις αρνητικές επιπτώσεις για τους περισσότερους από εμάς.