ΑρχικήEvergreenΓιατί η Barbie περπατάει στις μύτες;- Η φρενίτιδα με αφορμή την ταινία

Γιατί η Barbie περπατάει στις μύτες;- Η φρενίτιδα με αφορμή την ταινία

Τα πόδια της θρυλικής κούκλας έγιναν viral χάρη στην ταινία με την Margot Robbie και δημιούργησαν ερωτήματα σχετικά με το ιδιαίτερο σχήμα τους.

Η Barbie, σε σκηνοθεσία της Greta Gerwig, με τους Margot Robbie και Ryan Gosling, θα κάνει πρεμιέρα στις 21 Ιουλίου και είναι σίγουρο ότι θα είναι στις δημοφιλέστερες ταινίες της χρονιάς.

Το πολλά υποσχόμενο τρέιλερ είναι μια αναδημιουργία της αρχής της ιστορικής ταινίας του Kubrick 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος. Όπως φαίνεται παρακάτω, το μονόλιθο του μεγάλου σκηνοθέτη έχει αντικαταστήσει η διασημότερη κούκλα όλων των εποχών.

«Απ’ την αρχή του κόσμου, απ’ όταν υπήρξε το πρώτο μικρό κορίτσι, υπήρχαν κούκλες. Όμως οι κούκλες ήταν πάντα μωρά. Μέχρι…», λέει η Helen Mirren ως αφηγήτρια, τη στιγμή που εμφανίζεται η Margot Robbie με το ασπρόμαυρο μαγιό, τα μαύρα γυαλιά ηλίου και τα μαύρα παπούτσια, αναπαριστώντας την πρώτη Barbie του 1959.

Το δεύτερο τρέιλερ της ταινίας έχει επίσης τραβήξει τα βλέμματα, με τα πόδια της Barbie να παίζουν κεντρικό ρόλο. Σ’ ένα απ’ τα πλάνα, βλέπουμε την Barbie να βγάζει τα ροζ παπούτσια της και να συνεχίζει να περπατά στις μύτες.

«Πρέπει να μάθω τα πάντα γι’ αυτή τη λήψη», έγραψε στο Twitter το μοντέλο Chrissy Teigen. Και δεν ήταν η μόνη. Το πλάνο των ποδιών της Barbie κίνησε το ενδιαφέρον πολλών χρηστών των social media. Γιατί όμως η διάσημη κούκλα περπατά πάντα στις μύτες; Τι κρύβεται πίσω απ’ την κατασκευή των ποδιών της;

Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο της El País, σύμφωνα με τον ιστορικό παιχνιδιών Juan Hermida, η Γερμανίδα προκάτοχος της Barbie, Bild Lilli (1955), ευθύνεται για τα πόδια που είναι μόνιμα στις μύτες. Τα κυρτά πόδια της κούκλας προήλθαν από την αισθητική, που ακολουθούσε τη μόδα της εποχής. Στη δεκαετία του ’50, σχεδιαστές όπως ο Salvatore Ferragamo, ο André Perugia και ο Roger Vivier έκαναν δημοφιλείς τις γόβες στιλέτο, και η Marilyn Monroe τις εδραίωσε για τα καλά.

Σύμφωνα με τη Britannica, «η Barbie βγήκε στην αγορά στις 9 Μαρτίου του 1959 από την Ruth Handler της εταιρείας Mattel στη Νέα Υόρκη». Η Handler εμπνεύστηκε από τη γερμανική Bild Lilli το 1956 και η ανάπτυξη της Barbie ξεκίνησε λίγο αργότερα.

Η Lilli, βασισμένη στη Γερμανίδα σταρ του σινεμά Marlene Dietrich, προήλθε από ένα κόμικ με ακατάλληλο κι ενίοτε πρόστυχο περιεχόμενο, που δημοσιευόταν στη σκανδαλοθηρική εφημερίδα Bild- Zeitung. Τα σκίτσα έδειχναν την Lilli σα μια μοντέρνα και σεξουαλικά τολμηρή γυναίκα που φορούσε πάντα τακούνια, είτε φορούσε τα ρούχα είτε μόνο τα εσώρουχά της.

Φυσικά, η Lilli δεν προοριζόταν για τα παιδιά. Ήταν σαφώς ένα προϊόν για ενήλικες και μπορούσε ν’ αγοραστεί σε καπνοπωλεία, μπαρ και μαγαζιά με παιχνίδια ενηλίκων. Συνηθιζόταν, δε, από τους άνδρες, ως αστείο δώρο σε πάρτι εργένηδων ή στις κοπέλες τους ως ενθύμιο.

Η Handler, δημιουργός της Barbie, εμπνεύστηκε το διασημότερο παιχνίδι όλων των εποχών μετά από ταξίδι της στην Ελβετία. Από κει, έφερε μερικές κούκλες Lilli, μια στην κόρη της και άλλες για ν’ αναλυθούν στην εταιρεία. Αυτό που της έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η αγάπη που έδειξε η κόρη της στη συγκεκριμένη κούκλα, σε αντίθεση με τις κούκλες-μωρά που κυριαρχούσαν τότε. Η κόρη της Handler, Barbara, ήταν αυτή που την ενέπνευσε, τόσο για το όνομα, όσο και για τη χάρη της κούκλας του μέλλοντος.

Παρά το μεγάλο κόστος και την εναντίωση στο μέχρι τότε εμπορικό παιχνίδι, η Handler ήθελε να πάρει το ρίσκο και να δημιουργήσει τη νέα αυτή κούκλα. Η Barbie ήταν μια επανάσταση ακόμα και στο χώρο με τις κούκλες μόδας, οι οποίες μέχρι τότε είχαν εντελώς παιδική εμφάνιση. Η Handler πίστευε ότι τα κορίτσια δε μπορούσαν να συνδεθούν με κάτι τόσο «μωρουδιακό», όπως δήλωσε κάποτε.

Μπορεί η Barbie να κατέκτησε τον κόσμο, όμως στην Ευρώπη δε θεωρείται μοναδική της προκάτοχος η Lilli. Στην Ισπανία, η εταιρεία παιχνιδιών Famosa είχε προχωρήσει στην παραγωγή της κούκλας Paulova, με έμπνευση απ΄ τη διάσημη Ρωσίδα χορεύτρια, η οποία επίσης είχε πόδια που ήταν στις μύτες, σα γνήσια μπαλαρίνα.

Η διαφορά της Barbie από τις άλλες δύο ήταν ότι είχε παπούτσια που έβγαιναν, σημείο που τόνισε η Handler, αφού ήθελε η κούκλα της να έχει, εκτός των άλλων, μια πλούσια συλλογή από ρούχα και παπούτσια που αλλάζουν.

Ίσως είναι κι αυτός ένας λόγος που στο τρέιλερ της ταινίας έχει επιλεχθεί να προβληθεί έντονα η στιγμή που η Barbie βγάζει τα παπούτσια της, σαν ένα σημείο που τη διαφοροποιεί και την καθορίζει συγκριτικά με τις υπόλοιπες κούκλες της εποχής. Μένει να το δούμε στις κινηματογραφικές αίθουσες…