ΑρχικήEvergreenΠως γεννήθηκε η τσάντα Birkin: Μια σταρ, μια πτήση κι ένα χάρτινο...

Πως γεννήθηκε η τσάντα Birkin: Μια σταρ, μια πτήση κι ένα χάρτινο σακουλάκι αεροπλάνου

Μια τσάντα-θρύλος που μετρά σήμερα 39 χρόνια παρουσίας στο χώρο της μόδας, αλλά και της οικονομίας, μιας και παραμένει σταθερά στην κορυφή των επενδύσεων. Μ’ ένα πέρασμα στο Sex and the City, ένα ραπ τραγούδι γραμμένο για χάρη της και μια τεράστια λίστα αναμονής, η Birkin του Hermès δε θα ήταν δυνατό να μην έχει και μια ενδιαφέρουσα ιστορία με μια μεγάλη σταρ του στιλ.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η πολυτελής τσάντα γεννήθηκε… στον αέρα το 1983, όταν η Βρεατανίδα ηθοποιός και icon της δεκαετίας του ’60, Jane Birkin επιβιβάστηκε σε μια πτήση της Air France για το Λονδίνο.

Στην προσπάθειά της να τακτοποιήσει την ψάθινη τσάντα της στα ντουλάπια του αεροπλάνου, όλα της τα πράγματα βρέθηκαν στο πάτωμα. Για καλή της τύχη, στο διπλανό κάθισμα βρισκόταν ο τότε CEO του Hermès, Jean- Louis Dumas.

Οι δυο τους συστήθηκαν και αμέσως ξεκίνησαν να συζητούν. Η Birkin παραπονιόταν για τα πράγματα που έπεφταν συνέχεια απ΄ την τσάντα της, ενώ είπε στον Dumas ότι δεν έχει καταφέρει να βρει μια weekend bag που να την εξυπηρετεί.

Ο Dumas τη ρώτησε γιατί ταξίδευε με μια απλή ψάθινη τσάντα και η Birkin του εξήγησε ότι οι περισσότερες δερμάτινες τσάντες ήταν πολύ δομημένες για τα γούστα της. 

Το αίτημά της; Μια τσάντα που θα είναι μεγαλύτερη από την Kelly αλλά μικρότερη από τη βαλίτσα του Serge Gainsbourg. Και, φυσικά, να μπορεί να βρίσκει τα πράγματα της χωρίς να πρέπει να ψαχουλεύει.

«Πρέπει να πάρεις μια με τσέπες», της είπε. «Την ημέρα που ο Hermès θα βγάλει μια τσάντα με τσέπες, θα την αγοράσω», είπε εκείνη και ο Dumas απάντησε: «Εγώ είμαι ο Hermès και θα βάλω τσέπες για σένα!».

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Μετά την κουβέντα τους, η Birkin και ο Dumas ξεκίνησαν να σχεδιάζουν την ιδέα στο πρώτο πράγμα που βρήκαν μπροστά τους- το χάρτινο σακουλάκι που βρίσκεται στο πίσω μέρος των καθισμάτων του αεροπλάνου.

Η αξία και η αγορά της Birkin σήμερα

Για να αγοράσει κάποιος μια Birkin απευθείας από τον Hermès, χρειάζεται περίπου 10.000$ για μια βασική δερμάτινη τσάντα έως και πάνω από 200.000$ για ένα συνδυασμό κροκό δέρματος και διαμαντιών, ενώ πρέπει να έχει ιστορικό αγορών με τη μάρκα.

Ο Hermès επιτρέπει στις μπουτίκ να προμηθεύονται μόνο έναν επιλεγμένο αριθμό Birkin σε εξαμηνιαία βάση. Κάθε μήνα, η εταιρεία παράγει μόλις 15 χειροποίητες τσάντες- και το στυλ που παραδίδεται, σπάνια είναι γνωστό εκ των προτέρων.

Είναι παραπάνω από σαφές το πόσο δύσκολο είναι να αποκτήσεις μια Birkin. Αυτό συμβαίνει επειδή σχεδόν κάθε μοντέλο διατηρείται σε πολύ χαμηλό επίπεδο παραγωγής.

Τα υλικά και η ποιότητα φέρουν τη σπανιότητα όλων των δερμάτινων ειδών Hermès. Απαιτούνται έως και 40 ώρες από ειδικούς τεχνίτες για την παραγωγή μιας μόνο τσάντας Birkin και η μοναδικότητα του κάθε κομματιού επισημαίνεται με έναν κωδικό που προσδιορίζει το έτος δημιουργίας, το εργαστήριο στο οποίο φτιάχτηκε και τον τεχνίτη που την κατασκεύασε.

Σήμερα, η Birkin θεωρείται από κάποιους καλύτερη επένδυση και απ’ τον χρυσό. Ίσως αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που πάρα πολλές celebrities επενδύουν στη συγκεκριμένη τσάντα. Πρώτη απ’ όλες, η σχεδιάστρια Victoria Beckham, η οποία έχει παραδεχθεί ότι διαθέτει πάνω από 100 τσάντες στη συλλογή της, η αξία των οποίων ξεπερνάει τα 2.000.000 δολάρια!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ