Πόσο συχνά κάνουν ντους οι Ευρωπαίοι; Μύθοι και αλήθειες για τα οφέλη της καθημερινής (ή όχι) συνήθειας

19 mins read

Δημοσιεύσεις στο Twitter, διαφωνίες και αντιδράσεις από τους ειδικούς έφεραν στο προσκήνιο μια συζήτηση που όλοι έχουμε κάνει κάποια στιγμή στη ζωή μας, με διάφορες αφορμές. Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε ντους; Ποιοι είναι οι πιο καθαροί της Ευρώπης; Και, κυρίως, σε ποια θέση βρίσκονται οι Έλληνες; 

Ένα post-με πάνω από 14.500 likes, εκατοντάδες απαντήσεις και σχόλια-έκανε viral…το ντους. Η αναδημοσίευση της έρευνας που πραγματοποίησε το 2021 η Global Index απέδειξε για άλλη μια φορά ότι οι λεγόμενες «άχρηστες πληροφορίες» είναι ένοχη απόλαυση για πολλούς.

 


Τι δείχνει η μελέτη 

Τα στοιχεία της Global Index είναι ευχάριστα κυρίως για τους λαούς του Νότου. Πρωταθλητές στην καθαριότητα ειναι οι Ιταλοί, το 95% των οποίων κάνουν ντους καθημερινά, επιβεβαιώνοντας ότι η καθαριότητα είναι σημαντικό μέρος της ιταλικής φινέτσας. Ακολουθούν οι Πορτογάλοι με ποσοστά που φτάνουν το 94%. Ελλάδα, Κύπρος και Ισπανία αγγίζουν μέχρι και το 84%.

Ανεβαίνοντας προς την επάνω πλευρά του χάρτη, τα πράγματα δεν είναι το ίδιο καλά. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι Ευρωπαίοι που κάνουν μπάνιο κάθε μέρα αποτελούν λιγότερο από το 65% του πληθυσμού. Εξαιρέση αποτελούν η Δανία και το Βέλγιο, με ποσοστά που αγγίζουν το 74%.

Όπως ήταν λογικό, οι «χαμένοι» της έρευνας εξέφρασαν τη διαφωνία τους με το αποτέλεσμα. Ορισμένοι έσπευσαν να δικαιολογήσουν τους αριθμούς ρίχνοντας το φταίξιμο στο κλίμα, λέγοντας ότι στις νότιες περιοχές της Ευρώπης η ζέστη αποτελεί κύριο λόγο για να κάνει κανείς καθημερινά ντους. Άλλοι, πάλι, επέλεξαν να μιλήσουν πιο επιστημονικά μεταφέροντας τη γνωστή πληροφορία για τις αρνητικές επιδράσεις του συχνού μπάνιου στο δέρμα.

Και με αυτή την αφορμή ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε τον πρώτο μύθο. Τα καθημερινά ντους δε βλάπτουν το δέρμα. Η δερματολόγος Mayte Truchuelo εξηγεί στην El País: «Το καθημερινό ντους όχι απλά δεν είναι κακό, αλλά συστήνεται από τους ειδικούς». Το μπάνιο κρατά το δέρμα μας καθαρό, αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα και προλαμβάνει τη συσσώρευση βακτηρίων που βλάπτουν την υγεία, εξηγεί. Αντίστοιχα, το να μη γίνεται συχνά όχι απλώς δεν προσφέρει αυτά τα οφέλη, αλλά οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα.

Φυσικά, το ντους πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο για να πετύχουμε τα παραπάνω και να μην αφυδατώσουμε την επιδερμίδα μας. Η διάρκεια, η θερμοκρασία του νερού και τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε παίζουν καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τα πέντε λεπτά σαν ιδανικό χρόνο για ένα υγιεινό ντους. Το χλιαρό νερό και τα ήπια σαπούνια συμβάλλουν επίσης στη σωστή φροντίδα του δέρματός μας, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.

«Πρωταθλητές κόσμου»

Αν και η έρευνα της Global Index για την οποία προκλήθηκαν αντιδράσεις έγινε στην Ευρώπη, αξίζει ν’ αναφερθούν και οι πιο καθαροί στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Euromonitor. «Παγκόσμια πρωταθλήτρια» είναι η Βραζιλία, με μέσο όρο 12 ντους την εβδομάδα, ενώ ακολουθούν η Κολομβία με 10 και η Αυστραλία με 8.

Facebook Comments