Γιατί οι Τούρκοι προκάλεσαν τις απαντήσεις Δένδια;

12 mins read

Υπάρχει ένα ζήτημα στη χθεσινή επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα που δεν είναι σαφές, μετά τα όσα παρακολουθήσαμε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «μάζεψε το χαρτί«, απλώς δια της παράθεσης των ελληνικών θέσεων με νηφαλιότητα και ψυχραιμία. 

Και το ζήτημα είναι απλό: γιατί οι Τούρκοι αισθάνθηκαν την ανάγκη να εκτροχιάσουν την επίσκεψη;

Το ερώτημα είναι σχετικά απλό, αν δει κανείς τη μεγαλύτερη εικόνα. Ο κ. Δένδιας πήγε στην Άγκυρα, μιας και στην Αθήνα αφενός ήθελαν να λυθούν ορισμένες θεμελιώδεις απορίες της χώρας μας για τις προθέσεις της Άγκυρας και από την άλλη να ξεκαθαριστεί, αν βάσιμα μπορούμε να μιλάμε για μια αποκλιμάκωση της έντασης το επόμενο διάστημα. Η επίσκεψη, δε, αναβαθμίστηκε με τον προγραμματισμό της συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν, η οποία πήγε και αρκετά καλά, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Ομοίως, ανοιχτή και παραγωγική ήταν η κατ’ ίδιαν συνάντηση με τον Τσαβούσογλου.

Από εκεί και μετά, αρχίζουν οι γκρίζες ζώνες, με πρώτη και βασικότερη τι περίμεναν οι Τούρκοι: ότι ο κ. Δένδιας δεν θα αντιδράσει ή ότι θα αντιδρούσε ακριβώς όπως αντέδρασε; Με γνώση του ότι ο Τσαβούσογλου δεν είναι κανένας τυχαίος, ποντάρω ότι γνώριζε πολύ καλά ότι ο ομόλογος του δεν θα άφηνε κάτι να πέσει κάτω, εφόσον δεν είχε υπάρξει κάποια προσυνεννόηση για το πλαίσιο των δηλώσεων. Συνεπώς, σκόπιμα δυναμίτισε το κλίμα, θέλοντας να κάνει τον κ. Δένδια να φανεί «ο κακός» της υπόθεσης; Αν αυτό σκόπευε, δεν του βγήκε.

Τουναντίον, ο κ. Τσαβούσογλου προσέφερε μεγάλο «σέρβις», πολιτικά και επικοινωνιακά τουλάχιστον. Το ερώτημα, βεβαίως, είναι πώς θα αντιδράσουν από εδώ και πέρα οι Τούρκοι που μας έχουν συνηθίσει να συμπεριφέρονται σαν μικρά παιδιά που τους παίρνουν το παιχνίδι ανά καιρούς. Βεβαίως, η ελληνική πλευρά δεν θα εκπλαγεί με τίποτα…

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments