Η Άγκυρα σε νευρική κρίση

10 mins read

Η υπογραφή του μνημονίου Ελλάδας-Αιγύπτου για την ανακήρυξη έστω και τμηματικής ΑΟΖ έπιασε την Τουρκία στον ύπνο. Κανονικά.

Κανείς δεν περίμενε ότι οι συζητήσεις θα τελεσφορήσουν τόσο γρήγορα, έστω και αν το τελευταίο διάστημα υπήρχαν πληροφορίες για συστηματοποίηση των επαφών με την Αίγυπτο.

Αυτό φάνηκε, δε, και από τις αντιδράσεις της Άγκυρας. Μια…ξέμπαρκη NAVTEX για στρατιωτική άσκηση σε περιοχή ανάμεσα της Ρόδου και του Καστελόριζου, αλλά και το πάγωμα των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα. Πηγή της τουρκικής προεδρίας επικοινώνησε χθες με την Αθήνα και έδωσε το μαντάτο, αν και η πρώτη συνάντηση μετά τον Μάρτιο του 2016 ετοιμαζόταν, με την ελληνική πλευρά να έχει επιλέξει ως μπροστάρη τον πολύπειρο πρέσβη Παύλο Αποστολίδη.

Ομολογομένως, στο Μαξίμου ούτε αιφνιδιάστηκαν, ούτε θα βάλουν τη γάτα τους να κλαίει, επειδή η Τουρκία αποφάσισε να τραβηχτεί από το τραπέζι της συζήτησης. Όπως μου έλεγε χθες και παλαιός πρέσβης, αυτή η στάση δείχνει ποιος πραγματικά είναι αυτός που θέλει να συζητήσει με καλή πίστη στην περιοχή και ποιος πορεύεται με γνώμονα τη διεθνή νομιμότητα.

Το ζήτημα είναι τι θα κάνει η Τουρκία από εδώ και πέρα. Ο,τι, όμως, και να κάνει, εφόσον ενεργήσει σπασμωδικά, κινδυνεύει να βρεθεί ακόμα περισσότερο σε περιορισμό. Μια σπασμωδική ενέργεια, βεβαίως, δεν μπορεί να αποκλειστεί, ιδίως αν σκεφτεί κανείς πόσες παρασκηνιακές προσπάθειες έκανε η Άγκυρα τους τελευταίους μήνες για να χαλάσει την ελληνο-αιγυπτιακή προσέγγιση.

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments