Η κόκκινη γραμμή του Μητσοτάκη για την ψήφο των αποδήμων

9 mins read

Ο πρωθυπουργός θα δει σήμερα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στο γραφείο του στη Βουλή, αναζητώντας τους «200», προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.

Πρόκειται για συζητήσεις που δεν θα είναι…φιλολογικές, αλλά ουσιαστικές, μιας και ο κ. Μητσοτάκης θέλει πραγματικά να παραχθεί ένα αποτέλεσμα.

Εξ ου και χθες, πριν τα ραντεβού, δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, προκειμένου να συζητήσουν τη «μηχανική» της πρότασης της κυβέρνησης, αλλά και τα περιθώρια ελιγμών. Και αυτό γιατί ο κ. Μητσοτάκης είναι έτοιμος να κάνει υποχωρήσεις στις παραμέτρους της πρότασής του. Όχι να αλλοιώσει την ουσία της, αλλά κυρίως να υπάρξουν αλλαγές σε τεχνικές παραμέτρους, όπως στο «πώς» της ψήφου.

Υπάρχει, όμως, και μια σαφής κόκκινη γραμμή του πρωθυπουργούη ΝΔ δεν πρόκειται να δεχθεί οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν και να εκλέγουν απλώς κάποιους βουλευτές Επικρατείας. Να ψηφίζουν, δηλαδή, χωρίς να ψηφίζουν πρωθυπουργό, μιας και η ψήφος τους δεν θα προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα. Από το Μαξίμου μιλούν για μια πρόταση αντισυνταγματική, μιας και παραβιάζει την αρχή της ισότητας: αλλιώς θα μετρά η ψήφος ενός κατοίκου εσωτερικού και αλλιώς ενός κατοίκου εξωτερικού, οι οποίοι όμως είναι εγγεγραμμένοι στους ίδιους εκλογικούς καταλόγους.

Εκτός των πραγμάτων, η συναίνεση με τον ΣΥΡΙΖΑ των 86 βουλευτών καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη.

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments