Μην υποτιμάτε την ευφορία

10 mins read

Οι πρώτες εικόνες από την επαναλειτουργία της εστίασης και τον τρόπο που αυτή επαναλειτούργησε δείχνουν ότι ο κόσμος είχε ανάγκη την εκτόνωση και την έξοδο, αλλά την ίδια ώρα αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να τηρηθούν ορισμένα μέτρα, προκειμένου όσα άνοιξαν να μην ξανακλείσουν.

Αν κάτι, βεβαίως, δεν κρύβεται αυτό είναι η ευφορία από την επαναλειτουργία όσων κάνουν τη ζωή μας κανονική. Και αν η διάθεση άλλαξε με ένα φαγητό ή με ένα ποτό, φανταστείτε τι θα γίνει όταν θα μπορούμε και να ταξιδέψουμε εντός επικράτειας κανονικά, χωρίς επιπρόσθετους περιορισμούς. 

Κάποιοι, βεβαίως, θα ειρωνευτούν και θα χλευάσουν το αίσθημα της ευφορίας. Πράγματι, πρόκειται για μια εξαιρετικά ευαίσθητη μεταβλητή. Μπορεί όμως να αποτελέσει κινητήριο δύναμη και αξιοσημείωτο πολιτικό μέγεθος. Η κυβέρνηση, λοιπόν, ποντάρει στην αίσθηση ευφορίας των πολιτών για αρκετούς λόγους. Ο βασικός, ότι θα σταματήσει η γκρίνια για κάθε τι μικρό που μεγεθύνεται υπό το φακό της στέρησης βασικών δυνατοτήτων και η κυβέρνηση θα μπορέσει καλύτερα να κάνει τη δουλειά της και να εφαρμόσει την ατζέντα, στη βάση της οποίας εξελέγη. 

Βεβαίως, το αίσθημα της ευφορίας, όσο και αν δεν διαρκεί πολύ, εξαρτάται από μια άλλη μεταβλητή: από το αν ξανακλείσουν ή όχι δραστηριότητες. Ένα νέο lockdown κάποια στιγμή, προς το φθινόπωρο, θα κάνει τα πράγματα μη διαχειρίσιμα. Γι’ αυτό και κυβερνητικά στελέχη ατύπως εξηγούν ότι τελειώνουμε με αυτή τη λογική σε οριζόντια βάση. 

Μένει, λοιπόν, να δούμε και το πολιτικό ταμείο το επόμενο διάστημα. 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments