Μια πρωτοβουλία του Μητσοτάκη με μέλλον

10 mins read

Πέρυσι, περίπου τέτοια εποχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθετε για πρώτη φορά επί τάπητος την ιδέα του ψηφιακού πιστοποιητικού ως το «διαβατήριο» μετακίνησης μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών.

Η ιδέα απορρίφθηκε εξ αρχής, στη συνέχεια δουλεύτηκε προσεκτικά και εν τελεί το πιστοποιητικό εφαρμόστηκε και λειτούργησε εξαιρετικά κατά την τουριστική περίοδο.

Τώρα, η Αθήνα έρχεται να μπει μπροστά στη συζήτηση για αναπροσαρμογή του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού. Και αυτό γιατί η μια μετά τις άλλες χώρες θέτουν ως προϋπόθεση την τρίτη δόση, προκειμένου κανείς να θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος.

Ήδη, στην Ελλάδα από τις 13/12, όποιος άνω των 60 ετών δεν έχει εμβολιαστεί με την αναμνηστική δόση, δεν θα έχει ισχύον εθνικό πιστοποιητικό. Πώς θα μπορεί, λοιπόν, να έχει ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, να ταξιδεύει σε άλλες χώρες και εκεί να συμμετέχει σε δραστηριότητες, για τις οποίες εδώ έχει περιορισμό. Και, βεβαίως, δεν είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Γαλλία που πλέον συνδέει για όλο και περισσότερους πολίτες το green pass με την τρίτη δόση και ακολουθεί η Ιταλία.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε το ορθόν και έστειλε τη σχετική επιστολή στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Πόσο γρήγορα μπορεί να υπάρξει απόφαση; Αν πιστέψω τις πηγές μου στις Βρυξέλλες, δύσκολα πριν τα Χριστούγεννα να αλλάξει η διάρκεια του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού.

Από Ιανουάριο και μετά, όμως, και ενώ όλο και περισσότερες χώρες θα θέτουν την τρίτη δόση ως προαπαιτούμενο, η συζήτηση θα αναθερμανθεί. Και η Ελλάδα θα είναι αυτή που θα έχει πάρει την πρωτοβουλία περιφρούρησης και επικαιροποίησης μιας δικής της ιδέας.

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments