Ο γρίφος της υποχρεωτικότητας και τα πιστοποιητικά

11 mins read

Ο κύβος πλέον έχει ριφθεί: η τρίτη δόση θα έρθει νωρίτερα για το σύνολο των ενηλίκων, με δεδομένη την παραλλαγή Όμικρον που αλλάζει τα δεδομένα.

Μιας, όμως, όπως ακούστηκε χθες ότι τα εμβόλια και με την τρίτη δόση φαίνεται να λειτουργούν και έναντι της νέας παραλλαγής, η κυβέρνηση πατά γκάζι, προκειμένου, πρακτικά, η τρίτη δόση να ανοίξει για όλους τους πολίτες, από Δευτέρα.

Ένα το κρατούμενο λοιπόν: όλοι θα μπορούμε να κάνουμε την αναμνηστική δόση νωρίτερα, για να θωρακιστούμε έναντι της άγνωστης ακόμα παραλλαγής. Είναι τυπική διαδικασία η εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών. Η διεύρυνση του πεδίου της τρίτης δόσης, όμως, φέρνει στο προσκήνιο και ένα ακόμα ζήτημα: την ημερομηνία λήξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Απευθύνθηκα σε πηγή μου στο Μέγαρο Μαξίμου χθες. Μου είπε ότι οριστική συζήτηση στην κυβέρνηση δεν έχει γίνει για το θέμα. Υπάρχει, όμως, το δεδομένο ότι στις 13/12 θα παύσουν να ισχύουν τα πιστοποιητικά των πολιτών άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση. Αν ανοίξει, λοιπόν, η πλατφόρμα για όλους, αργά ή γρήγορα, μετά από μερικούς μήνες από τη δεύτερη δόση δεν θα μπορεί να ισχύει το πιστοποιητικό αν δεν έχει κάνει κανείς την τρίτη δόση. Νομοτέλεια.

Κρατήστε και κάτι ακόμα, μιας και έψαξα, για τα περί επέκτασης της υποχρεωτικότητας που άφησε χθες ανοιχτή ο Γιάννης Οικονόμου, περισσότερο για να μην…εκτεθεί, αν κάποια στιγμή γίνει.

Οριστική απόφαση δεν υπάρχει και μιλάμε σε αυτή τη φάση για Plan B, αλλά, αν γίνει κάτι, θα είναι η ηλικιακή επέκταση και όχι ανά κλάδους. Και αυτό το ζήτημα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. σε δύο εβδομάδες, με δεδομένη την κατεύθυνση της Ευρώπης προς την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Ο εξ απορρήτων

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα