ΑρχικήΕξ απορρήτωνΟι τοπικοί άρχοντες στα νησιά και η υποκρισία

Οι τοπικοί άρχοντες στα νησιά και η υποκρισία

Οι αντιδράσεις στα νησιά για το κυβερνητικό σχέδιο για τα κλειστά κέντρα είναι οξύτατες. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις σχέσεις του με την επίσημη ελληνική πολιτεία.

Και κάπου εδώ αρχίζει ο παραλογισμός: πώς ακριβώς το κάνει; Μήπως, την ίδια ώρα, η επίσημη πολιτεία να κόψει την κάνουλα της χρηματοδότησης στην Περιφέρεια και να άρει και το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στα προσφυγονήσια;

Είναι ενδιαφέρουσα και η στάση ορισμένων άκρως μαχητικών δημάρχων. Υπάρχουν, σαφώς, και εξαιρέσεις, δηλαδή άνθρωποι που έχουν καλή προαίρεση, προσπαθούν να βοηθήσουν, αλλά έρχονται και αυτοί στα όριά τους. Υπάρχουν, όμως, και αρκετοί κουτοπόνηροι. Για παράδειγμα, εις εκ των δημάρχων που μετείχε στην πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και συμφωνούσε με την ιδέα ενός μικρού κλειστού κέντρου στο νησί του, εφόσον, βεβαίως, ήταν στον άλλο νησιωτικό Δήμο. Στις κάμερες, όμως, έξω από το Μαξίμου και φυσικά στο νησί παρίστανε τη μετενσάρκωση του Κολοκοτρώνη.

Μπορεί η επίσημη πολιτεία να μην έχει πολλά, για τα οποία μπορεί να υπερηφανεύεται στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά και αρκετοί τοπικοί άρχοντες δίνουν… ρέστα. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά όσοι έχουν βρεθεί σε κλειστές συσκέψεις, καθώς οι άνθρωποι θέλουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Και, βεβαίως, είναι κατανοητό ότι μετά από σχεδόν πέντε χρόνια υπάρχει τεράστια κόπωση στις νησιωτικές κοινωνίες. Εδώ, όμως, με μπροστάρηδες ορισμένους τοπικούς άρχοντες, τα νησιά περιέρχονται σε κατάσταση παραλογισμού.

Ο εξ απορρήτων