ΑρχικήΕξ απορρήτωνΣπίρτζης, ο άτυπος αρχηγός των… ατάκτων «87»

Σπίρτζης, ο άτυπος αρχηγός των… ατάκτων «87»

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ που… δεν θα διαγράψει τελικά – σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες – τον Χρήστο Σπίρτζη υποτίθεται ότι θα ήταν η θρυαλλίδα των δραματικών εσωκομματικών εξελίξεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αν και δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής, ο Χρήστος Σπίρτζης είναι εδώ και αρκετούς μήνες βασικός πρωταγωνιστής στο θεάτρου του παραλόγου που παίζεται πέριξ της Κουμουνδούρου. Δίνει «προεδρικού τύπου» (face to face) συνεντεύξεις στα κανάλια, είναι «καταπέλτης» κατά του Στέφανου Κασσελάκη και λειτουργεί στο παρασκήνιο ως ο άτυπος ηγέτης των «87», ενώ διατηρεί από παλιά σχέσεις και με τον Παύλο Πολάκη.

Ο Σπίρτζης έχει πλούσιο πολιτικό παρελθόν. Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, όπου εντάχθηκε από τα μαθητικά του χρόνια, διετέλεσε πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος της ΟΚΕ (Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής), ενώ στήριξε τον Γιώργο Παπανδρέου στη μάχη ηγεσίας κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου. Μετακόμισε από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ κι έγινε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός του Τσίπρα στην πρώτη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Τον Σεπτέμβριο του 2015 εξελέγη βουλευτής και έγινε ξανά υπουργός, στην αρχή Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και στη συνέχεια υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Τότε συνεργάστηκε με τον κουμπάρο του επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα στον οποίο ανέθεσε την κατασκευή τμημάτων του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου για την οποία έδινε τις εγγυητικές η Τράπεζα Αττικής. Επί δακυβέρνησης Τσίπρα ο Σπίρτζης και βρέθηκε πολύ κοντά και στον Νίκο Παππά, όταν στηνόταν η δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ channel μέσω του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες με βασικό μέτοχο τον Καλογρίτσα.

Ο Σπίρτζης παρέμεινε πολύτιμος για τον Αλέξη Τσίπρα και μετά την πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τότε μάλιστα ανέλαβε το ρόλο του άτυπου κομματάρχη, καθώς ήταν αυτός που οργάνωνε εσωκομματικά τις δυνάμεις του πρώην προέδρου κόντρα στους «53» του Τσακαλώτου. Σε εκείνη τη φάση συμπορεύτηκε με Νίκο Παππά, Ρένα Δούρου, Κώστα Ζαχαριάδη, Παύλο Πολάκη αλλά και με την ομάδα ΡΕΝΕ, στην οποία ανήκαν οι λοιποί προεδρικοί (Σωκράτης Φάμελλος, Παναγιώτης Ρήγας, Διονύσης Καλαματιανός). Κανείς από όλους αυτούς δεν είχε χρίσει το Χρήστο Σπίρτζη «αρχηγό» τους, όμως εκείνος εμφανιζόταν στον Αλέξη Τσίπρα ως ο εγγυητής της οργανωτικής του ισχύος. Τον είχε πείσει, μάλιστα, ότι ως πρώην Πασόκος με υψηλές διασυνδέσεις θα του οργάνωνε και τη διεύρυνση προς το ΠΑΣΟΚ.

Όλα αυτά έληξαν άδοξα με την εκλογική συντριβή του Τσίπρα το καλοκαίρι 2023. Ύστερα ήρθε το φθινόπωρο της εκλογής Κασσελάκη κι αργότερα ο χειμώνας με το χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις του νέου προέδρου με τον «γκουρού» Σπίρτζη. Η συνέχεια είναι γνωστή: ο Σπίρτζης αποτελεί τον πιο σκληρό αμφισβητία του Κασσελάκη, που ξιφουλκεί εναντίον του στα κανάλια. Πριν από 10 μέρες ακόμη – πριν καθαιρεθεί ο Φάμελλος από τη θέση του επικεφαλής της Κ.Ο. στη Βουλή – με όποιον από τους «87» κι αν μιλούσε κανείς άκουγε ότι «η διαγραφή του Χρήστου (Σπίρτζη) θα είναι η αφορμή για να ρίξουμε τον Κασσελάκη».

Εσχάτως τα πράγματα… μπερδεύτηκαν. Οι «87» αποδείχτηκε ότι δεν έχουν τις δυνάμεις να ρίξουν τον πρόεδρο, οπότε σταμάτησαν να μιλάνε για πρόταση μομφής και του λένε να κάνει εκλογές μόνος του, μπας και τις χάσει και γλυτώσουν. Ο Σπίρτζης από άτυπος ηγέτης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που θα θυσιαζόταν δια της διαγραφής του στο βωμό του «αντί-Κασσελακισμού» έγινε ο αρχηγός των… ατάκτων «87», που ποντάρουν ο καθένας σε άλλο σενάριο για να ρίξουν τον πρόεδρο: κάποιοι θέλουν αρχηγό τον Φαραντούρη, άλλοι τον Φάμελλο, άλλοι ονειρεύονται επιστροφή Τσίπρα.

Και το μόνο που επιδιώκουν όλοι μαζί είναι την αναβολή της Κεντρικής Επιτροπής και του συνεδρίου, ώστε αυτό να γίνει αφού πρώτα εκλεγεί η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Για να δουν μήπως μέσω αυτής βρουν κάποια διέξοδο. Κι αυτό ιδέα του Σπίρτζη! Το ερώτημα είναι αφού τα κάνει όλα αυτά γιατί δεν κατεβαίνει ο ίδιος για αρχηγός;