ΑρχικήΕξ απορρήτωνΤο καλό μαντάτο της Ούρσουλα

Το καλό μαντάτο της Ούρσουλα

Δεν είναι ακριβώς νέα για τους παροικούντες τη Ηρώδου του Αττικού, αλλά την Πέμπτη θα έρθει στην Ελλάδα η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν θα κάνει ένα victory tour σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα, Δανία και Ολλανδία, χώρες που κατέθεσαν από τις πρώτες τα σχέδιά τους για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μάλιστα η χώρα μας περιμένει τις επόμενες μέρες να δοθεί και το τελικό πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για το άνω των 4.000 σελίδων σχέδιο Ελλάδα 2.0 που κατατέθηκε στην Κομισιόν λίγο πριν το τέλος Απριλίου.

Η κ. Φον Ντερ Λάιεν, όμως, κομίζει και ένα καλό μαντάτο, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να κοινοποιείται. Η Ελλάδα θα έχει λαμβάνειν για το 2021 7,5 και όχι 4 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπερ σημαίνει ότι μπορεί να ξεκινήσει να δρομολογεί και να εντάσσει στο Ταμείο σημαντικά έργα για την αναβάθμιση των υποδομών και τον εκσυγχρονισμό της χώρας, χωρίς να ανησυχεί ιδιαίτερα για τις ευρωπαϊκές καταβολές.

Η εμποσθοβαρή εκταμίευση, άλλωστε, είναι και ένα δείγμα της ευρωπαϊκής εμπιστοσύνης στη χώρα μας, η οποία έβγαλε την κρίση του κορωνοϊού δανειζόμενη με ιστορικά χαμηλά, έως και αρνητικά, επιτόκια.

Βεβαίως, η κ. Φον Ντερ Λάιεν θεωρεί το Ταμείο προσωπική της παρακαταθήκη, έστω και αν δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, δεν έχει κανέναν λόγο να χαλάσει τα επινίκια. Του αρκεί να πάρει τα λεφτά και του 2021 και των επόμενων ετών και να…φύγει προς τα εμπρός.

Ο εξ απορρήτων