Με τον Εμανουέλ Μακρόν να έχει προειδοποιήσει ήδη για τον κίνδυνο «ανάφλεξης στα σύνορά μας» λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, ο Γάλλος πρόεδρος κάνει διάγγελμα το βράδυ της Τρίτης αναλύοντας τα γεγονότα και δίνοντας λεπτομέρειες για τις προθέσεις του.
Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι «ευθύνη μου είναι να πράξω. Έχουμε ενισχύσει την ασφάλεια σε όλη την περιοχή. Έχουμε ενισχύσει την ασφάλεια των πρεσβειών μας.
400.000 Γάλλοι είναι στην περιοχή και διοργανώνουμε τον επαναπατρισμό τους. Οι πρώτες πτήσεις θα φτάσουν απόψε στο Παρίσι».
Υπενθυμίζεται ότι στο συμβούλιο άμυνας, την Κυριακή ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η Γαλλία θα ενισχύσει την αμυντική της θέση στη Μέση Ανατολή για να προστατεύσει τους πολίτες και τις βάσεις της αλλά και να υποστηρίξει τις χώρες της περιοχής που γίνονται στόχος του Ιράν, λόγω των επιθέσεων που δέχεται από Ισραήλ και ΗΠΑ.
«Πρέπει να είμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας. Είναι αμυντική ευθύνη για την ειρήνη. Αφορά και την αξιοπιστία της Γαλλίας» είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.
«’Έχουμε ήδη καταρρίψει drone για να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας. Έχουμε αναπτύξει περισσότερα ραντάρ. Η Κύπρος μέλος της ΕΕ έχει χτυπηθεί και αυτό απαιτεί τη στήριξη της Γαλλίας. Θα στείλουμε άλλη μία φρεγάρτα και επιπλέον εναέρια μέσα. Θα είμαστε συντονισμένοι με τους έλληνες φίλους μας».
«Η Χεζπολάχ έχει διαπράξει το μέγιστο σφάλμα να χτυπήσει το Ισραήλ» είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν.
Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε κατά μιας ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στον Λίβανο, χαρακτηρίζοντάς την «επικίνδυνη κλιμάκωση και στρατηγικό λάθος».
«Το Στενό του Ορμούζ είναι πλέον κλειστό», δήλωσε, τονίζοντας ότι επιδιώκει να «οικοδομήσει έναν συνασπισμό» για να εξασφαλίσει «ουσιώδεις θαλάσσιες οδούς ». Διέταξε επίσης το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle να κατευθυνθεί προς τη Μεσόγειο.
«Πολλά πράγματα είναι ακόμα ασταθή, αλλά η Γαλλία παραμένει μια δύναμη που επιδιώκει να διατηρήσει την ειρήνη, μια ισχυρή και σταθερή δύναμη», κατέληξε ο Εμανουέλ Μακρόν.

