ΑρχικήΚόσμοςGuardian: Ο μεγαλύτερος χαμένος του πολέμου είναι ο Νετανιάχου - Ρίσκαρε τα...

Guardian: Ο μεγαλύτερος χαμένος του πολέμου είναι ο Νετανιάχου – Ρίσκαρε τα πάντα και απέτυχε

Ως τον βασικό χαμένο της σύγκρουσης με το Ιράν εμφανίζει τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο The Guardian, μετά την εύθραυστη εκεχειρία που ακολούθησε έναν πόλεμο χωρίς ξεκάθαρο νικητή.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι αρχικές εκτιμήσεις του Ισραήλ για γρήγορη επικράτηση και πιθανή αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη αποδείχθηκαν εκτός πραγματικότητας, ενώ η διάρκεια και το κόστος της σύγκρουσης διέψευσαν τις προσδοκίες.

Την ίδια ώρα, η εκεχειρία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ μίλησε για «πολιτική καταστροφή», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι απέτυχε τόσο στρατηγικά όσο και πολιτικά, χωρίς να επιτύχει κανέναν από τους βασικούς της στόχους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γιαΐρ Γκολάν χαρακτήρισε την εξέλιξη «σοβαρή στρατηγική αποτυχία», τονίζοντας ότι η υπόσχεση για ιστορική νίκη κατέληξε σε πλήγμα για την ασφάλεια της χώρας.

Κατά το δημοσίευμα, ο Νετανιάχου επένδυσε πολιτικά τα πάντα στη σύγκρουση, χωρίς όμως να καταφέρει ούτε την αποδυνάμωση του ιρανικού καθεστώτος ούτε τον έλεγχο του πυρηνικού του προγράμματος. Αντίθετα, η Τεχεράνη, αν και τραυματισμένη, διατήρησε τη συνοχή και τη στρατιωτική της ισχύ, βγαίνοντας από τη σύγκρουση όρθια.

Παράλληλα, η διεθνής εικόνα του Ισραήλ φαίνεται να επιβαρύνεται περαιτέρω, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφεται κάμψη της παραδοσιακής πολιτικής στήριξης, ακόμη και εντός φιλοϊσραηλινών κύκλων.

Με το Ισραήλ να εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο και χωρίς σαφές στρατηγικό κέρδος από τη σύγκρουση, το ερώτημα που τίθεται πλέον – όπως σημειώνουν αναλυτές – είναι ποιος μπορεί να είναι ο επόμενος πολιτικός ρόλος του Νετανιάχου, μετά από μια ακόμη κρίση όπου οι υποσχέσεις για «απόλυτη νίκη» δεν επιβεβαιώθηκαν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ