ΑρχικήΠολιτικήΜαρινάκης: «Προεξοφλούν εθνικές ήττες και μετά μετράνε κουβάδες» – «Το καλώδιο θα...

Μαρινάκης: «Προεξοφλούν εθνικές ήττες και μετά μετράνε κουβάδες» – «Το καλώδιο θα προχωρήσει»

Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, κατηγορώντας όσους «προεξοφλούν εθνικές ήττες» και υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε ισχυρότερη θέση από ποτέ, σε επίπεδο αποτρεπτικής ισχύος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μαρινάκης απέρριψε παράλληλα τον χαρακτηρισμό «ήρεμα νερά» για την ελληνοτουρκική πολιτική, υποστηρίζοντας ότι δεν αποτυπώνει τον πραγματικό στόχο της κυβέρνησης.

«Θεωρώ ότι την αδικεί ο τίτλος “ήρεμα νερά”. Είναι μια πολιτική που έχει στόχο την ενίσχυση και την ισχυροποίηση της χώρας», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα «στην καλύτερη θέση από άποψη αποτρεπτικής ισχύος των τελευταίων δεκαετιών».

 

«Προεξοφλούν εθνικές ήττες και μετά μετράνε κουβάδες»

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν όταν κλήθηκε να σχολιάσει όσους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών.

«Κάθε φορά προεξοφλούν εθνικές ήττες και στη συνέχεια, θα μου επιτρέψετε να πω, μετράνε κουβάδες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «ψευτοπατριώτες», οι οποίοι, όπως είπε, είτε μέσω μέσων ενημέρωσης είτε από τον χώρο της πολιτικής, θα λάβουν «τις απαντήσεις τους στην πράξη».

Παράλληλα, μίλησε για ένα «ψευδεπίγραφο, υποτιθέμενο δεξιό αφήγημα», σύμφωνα με το οποίο η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Άγκυρα συνιστά υποχωρητικότητα.

Όταν ρωτήθηκε εάν αναφέρεται στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, δεν τον κατονόμασε, έκανε όμως λόγο για «πολιτικές δυνάμεις δεξιότερα ημών», αλλά και για το ΠΑΣΟΚ, που κατά την άποψή του καλλιεργούν κατά περιόδους αφήγημα «υποχωρητικότητας και ενδοτικότητας».

«Το καλώδιο θα προχωρήσει»

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο Παύλος Μαρινάκης και για την ηλεκτρική διασύνδεση, διαβεβαιώνοντας ότι το έργο θα υλοποιηθεί κανονικά.

«Το καλώδιο θα προχωρήσει με βάση τον σχεδιασμό και μάλιστα με τη συνδρομή ενός γαλλικού κολοσσού», ανέφερε, απαντώντας στη συνέχεια χωρίς περιστροφές στην ερώτηση εάν τελικά το έργο θα γίνει: «Βεβαίως. Θα προχωρήσει με βάση τον προγραμματισμό».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί να απαντήσει «στο πεδίο» σε περίπτωση τουρκικής πρόκλησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε:

«Η Ελλάδα θα δώσει κάθε απάντηση που πρέπει να δώσει ένα ισχυρό κράτος που δεν δέχεται υποδείξεις ούτε πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Αναφερόμενος στα τουρκικά θαλάσσια πάρκα, εκτίμησε ότι πρόκειται για «μία κίνηση για εσωτερική κατανάλωση», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι οι ελληνικές πρωτοβουλίες βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και έχουν συγκεκριμένο αποτύπωμα.

«Διάλογος δεν σημαίνει υποχώρηση»

Ο κ. Μαρινάκης υπεραμύνθηκε και της επιλογής της Αθήνας να διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, υπογραμμίζοντας ότι ο διάλογος δεν σημαίνει εγκατάλειψη των ελληνικών θέσεων.

«Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και θέλουμε να συνεχίσουμε να κρατάμε τις πόρτες ανοιχτές. Διάλογος δεν σημαίνει υποχώρηση. Διάλογος σημαίνει διεκδίκηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο κλιμάκωσης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει κινηθεί τα τελευταία χρόνια ώστε να βρίσκεται «στο καλύτερο δυνατό σημείο» και πως δεν υπάρχει λόγος να δημιουργείται κλίμα ανησυχίας στους πολίτες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ