Ανακοινώθηκαν οι καλύτεροι γαστρονομικοί προορισμοί στον κόσμο για το 2026, με την κορυφή της λίστας να καταλαμβάνει μία πολιτεία των ΗΠΑ.
Στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται η Βοστώνη, χάρη στη μεγάλη της απήχηση στους λάτρεις του καλού φαγητού από όλο τον κόσμο.
Η λίστα αποτελεί μέρος του οδηγού Best Places to Go του Condé Nast Traveller και αναδεικνύει προορισμούς τόσο φημισμένους για τη γαστρονομία τους, ώστε θα μπορούσε κανείς να οργανώσει ολόκληρο ταξίδι με μοναδικό στόχο τη δοκιμή των τοπικών γεύσεων.
Στη λίστα περιλαμβάνονται ευρωπαϊκά «hotspots», όπως η Κρήτη, αλλά και πιο μακρινοί προορισμοί σε χώρες όπως η Κολομβία και το Νεπάλ.
Ορισμένοι από τους προορισμούς είναι ήδη παγκοσμίως γνωστοί για τη γαστρονομική τους σκηνή, ενώ άλλοι θεωρούνται ανερχόμενοι και αξίζουν σίγουρα μια επίσκεψη.
Αυτοί είναι οι 10 καλύτεροι γαστρονομικοί προορισμοί για το 2026:
Βοστώνη, ΗΠΑ
Η γοητεία αυτής της αμερικανικής πόλης έγκειται στις «παγκόσμιες γεύσεις, το φαγητό δίπλα στο νερό και τη ζωντάνια των γειτονιών της περισσότερο από ποτέ», σύμφωνα με το Condé Nast Traveller.
Η Βοστώνη είναι διάσημη για τα φρέσκα θαλασσινά της – ιδιαίτερα για τα lobster rolls και τη σούπα clam chowder.
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει διευρύνει εντυπωσιακά το γαστρονομικό της ρεπερτόριο, εξελισσόμενη σε έναν αυθεντικό foodie προορισμό με έντονη δημιουργικότητα και δυναμική τοπική σκηνή εστιατορίων.
Κρήτη, Ελλάδα
Η ελληνική κουζίνα δεν αποτελεί μυστικό – γεύσεις όπως ο γύρος και η φέτα είναι αγαπημένες σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, η Κρήτη ξεχωρίζει, προσφέροντας μοναδικές λιχουδιές όπως η σφακιανόπιτα (πίτα με τυρί και μέλι), η μπουγάτσα (γλυκιά ή αλμυρή παραδοσιακή πίτα), καπνιστό χοιρινό φιλέτο, αλλά και εξαιρετικές πατάτες και ντομάτες.
Το νησί διαθέτει εξαιρετικά εστιατόρια που σερβίρουν την κλασική ελληνική κουζίνα στην καλύτερη εκδοχή της.
Φεζ, Μαρόκο
Η μαροκινή κουζίνα αποτελεί συχνά έναν από τους βασικούς λόγους επίσκεψης στη χώρα – και με το που φτάνει κανείς, καταλαβαίνει γιατί.
Η Φεζ θεωρείται ίσως η κορυφαία επιλογή, καθώς, όπως σημειώνει το Condé Nast Traveller, προσφέρει «καθηλωτικές γαστρονομικές εμπειρίες, αρχαίες αγορές και ένα εντυπωσιακό άνοιγμα από τον Alain Ducasse».
Με πλούσια ταζίν, κουσκούς, μαροκινό ψωμί και φυσικά τσάι μέντας, αυτή η πολύβουη πόλη των αγορών κερδίζει επάξια τη θέση της στη λίστα.
Χονγκ Κονγκ
Το Χονγκ Κονγκ αποτελεί κέντρο γαστρονομικής καινοτομίας, συνδυάζοντας την παράδοση με το σύγχρονο στοιχείο.
Εδώ συναντά κανείς ένα μοναδικό μείγμα διεθνών κουζινών, από κινέζικη και καντονέζικη μέχρι ιαπωνική και ακόμη και γαλλική.
Παράλληλα, η πόλη διαθέτει πληθώρα κοκτέιλ μπαρ, που προσφέρουν ευφάνταστα ποτά σε κομψό περιβάλλον.
Μεντεγίν, Κολομβία
Η γαστρονομική σκηνή του Μεντεγίν αντικατοπτρίζει την πλούσια και χορταστική κολομβιανή κουζίνα.
Κορυφαίο πιάτο είναι η Bandeja Paisa – ένας πλούσιος δίσκος με κρέατα, φασόλια, ρύζι, αυγό και αβοκάντο.
Υπάρχουν, επίσης, πολλές ακόμη τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως arepas (καλαμποκόπιτες) με τυρί, τραγανό chicharrón (χοιρινή πανσέτα), πλούσια σούπα mondongo και γλυκές empanadas.
Μίνας Ζεράις, Βραζιλία
Η βραζιλιάνικη κουζίνα φτάνει στο αποκορύφωμά της στο Minas Gerais, με βάση το χοιρινό, τα φασόλια, το καλαμπόκι και τα τοπικά τυριά.
Ξεχωρίζουν πιάτα όπως το pão de queijo (ψωμάκια τυριού), tutu de feijão (πουρές φασολιών με αλεύρι μανιόκας), frango com quiabo (κοτόπουλο με μπάμιες), feijão tropeiro και τα αρωματικά τοπικά τυριά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραδοσιακή παραγωγή τυριών της περιοχής έχει αναγνωριστεί ακόμη και από την UNESCO.
Πάραματτα, Σίδνεϊ, Αυστραλία
Η μοντέρνα Parramatta στο Σίδνεϊ αποτελεί κόμβο γαστρονομίας και αγορών.
Η περιοχή φιλοξενεί έναν εντυπωσιακό συνδυασμό γεύσεων, εμπνευσμένο από τη πολυπολιτισμική της ταυτότητα.
Ενδεικτικά, συναντά κανείς πληθώρα λιβανέζικων εστιατορίων, αλλά και έντονη παρουσία κινεζικής και ιαπωνικής κουζίνας.
Πατάν, Νεπάλ
Το Πατάν προσφέρει πλούσια κουζίνα των Νεουάρι, με χαρακτηριστικά πιάτα όπως το chatamari (ρυζοκρέπα τύπου «πίτσας»), το yomari (γλυκό ρυζένιο ντάμπλινγκ) και τα αρωματικά momos (ζυμαρικά γεμιστά).
Η καρδιά της γαστρονομικής ζωής χτυπά στους ζωντανούς δρόμους και στα παραδοσιακά εστιατόρια γύρω από την πλατεία Patan Durbar.
Με «κοκτέιλ που σε εντυπωσιάζουν, δημιουργικές προσεγγίσεις σε ντόπια υλικά και μαθήματα για το terroir του τσαγιού του Νεπάλ», το Condé Nast Traveller συστήνει ανεπιφύλακτα τον προορισμό.
Prince Edward County, Καναδάς
Η περιοχή Prince Edward County στον Καναδά είναι γραφική, με εντυπωσιακά τοπία, αμπελώνες και παραδοσιακά χωριά.
Παράλληλα, φιλοξενεί εξαιρετικά εστιατόρια που δίνουν έμφαση στα τοπικά προϊόντα.
Δεν λείπει, φυσικά, και το κρασί, καθώς η περιοχή διαθέτει πολλά οινοποιεία γνωστά για τις χειροποίητες ετικέτες τους.
Σεβίλλη, Ισπανία
Η ισπανική κουζίνα είναι κλασική για κάποιο λόγο – και η Σεβίλλη αποτελεί μία από τις κορυφαίες πόλεις της χώρας για γαστρονομία.
Η κουλτούρα των tapas κυριαρχεί, με παραδοσιακά πιάτα όπως espinacas con garbanzos (σπανάκι με ρεβίθια) και μαριναρισμένο τηγανητό ψάρι (cazón en adobo).
Στο μενού ξεχωρίζουν επίσης τα αργομαγειρεμένα χοιρινά μάγουλα (carrillada) και το εκλεκτό ιβηρικό χαμόν.
Για επιδόρπιο, η ζεστή σοκολάτα με churros αποτελεί κορυφαία επιλογή της περιοχής.
Πηγή: Daily Mail

