ΑρχικήΟικονομίαΠέφτει το πετρέλαιο, αλλά όχι η τιμή στην αντλία – Πότε θα...

Πέφτει το πετρέλαιο, αλλά όχι η τιμή στην αντλία – Πότε θα έχουμε ξανά φθηνή βενζίνη

Η εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, με τη στήριξη του Ισραήλ, δημιούργησε αρχικά προσδοκίες για αποκλιμάκωση στις τιμές των καυσίμων. Ήδη, το πετρέλαιο υποχώρησε κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, με σημαντική πτώση άνω του 13% στις διεθνείς αγορές.

Ωστόσο, η εικόνα στην αντλία δεν ακολουθεί την ίδια πορεία. Η ακριβή βενζίνη αναμένεται να παραμείνει, καθώς η αγορά ενέργειας εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις βαθιές αναταράξεις που προκάλεσε η κρίση στον Περσικό Κόλπο.

Το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ έχει αφήσει πίσω του σοβαρές στρεβλώσεις στην προσφορά, με δεξαμενόπλοια να παραμένουν ακινητοποιημένα και τα αποθέματα στα διυλιστήρια να έχουν περιοριστεί αισθητά. Ακόμη και αν οι ροές αποκατασταθούν άμεσα, η πλήρης επαναφορά της αγοράς απαιτεί χρόνο.

Την ίδια στιγμή, η αβεβαιότητα γύρω από τις διαπραγματεύσεις και τις γεωπολιτικές ισορροπίες διατηρεί την πίεση στις τιμές. Οι εξελίξεις για τον έλεγχο των Στενών και οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης δεν επιτρέπουν ασφαλείς προβλέψεις για το επόμενο διάστημα.

Οι επιπτώσεις έχουν ήδη περάσει στην πραγματική οικονομία. Οι εφοδιαστικές αλυσίδες παραμένουν εύθραυστες, ενώ σε αγορές όπως η Ασία η ζήτηση παραμένει υψηλή και η προσφορά περιορισμένη. Σε αυτό το περιβάλλον, ακόμη και χώρες-κλειδιά, όπως η Σαουδική Αραβία, αυξάνουν τις τιμές πώλησης, εντείνοντας την ανοδική πίεση.

Έτσι, παρά τη διεθνή αποκλιμάκωση, ο καταναλωτής δεν βλέπει ακόμη ουσιαστική διαφορά. Στην Ελλάδα, το κόστος των καυσίμων παραμένει υψηλό, με την έξοδο και την επιστροφή του Πάσχα να γίνονται υπό το βάρος ακριβής βενζίνης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ