ΑρχικήΚόσμοςPolitico: Μακρόν και Μερτς κρατούν τα κλειδιά για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό –...

Politico: Μακρόν και Μερτς κρατούν τα κλειδιά για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό – Αλλά ίσως δεν έχουν τη δύναμη να συμφωνήσουν

Οι πολιτικές πιέσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία δυσκολεύουν έναν συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους περίπου 2 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2028-2034. Το Παρίσι αντιστέκεται στις περικοπές, ενώ το Βερολίνο προειδοποιεί ότι προτιμά να μην υπάρξει συμφωνία παρά να αυξηθεί το συνολικό ποσό.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για τον νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς. Ωστόσο, σύμφωνα με το POLITICO, οι πολιτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο εσωτερικό των χωρών τους περιορίζουν τα περιθώρια ελιγμών τους και καθιστούν αβέβαιη την επίτευξη συμφωνίας.

Καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες για τη διήμερη σύνοδο κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη, η αντιπαράθεση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2028-2034 παραμένει έντονη. Από τη μία πλευρά βρίσκεται η Γερμανία, η οποία ηγείται της προσπάθειας για έναν μικρότερο προϋπολογισμό, και από την άλλη η Γαλλία και άλλες χώρες που αντιτίθενται σε σημαντικές περικοπές.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο: η συμφωνία για τον προϋπολογισμό, συνολικού ύψους περίπου 2 τρισ. ευρώ, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις των επόμενων μηνών για την ΕΕ. Για να προχωρήσει, απαιτείται η συναίνεση όλων των κρατών-μελών.

Η προσέγγιση Παρισιού και Βερολίνου θα μπορούσε να αποτελέσει καθοριστικό βήμα για την υπέρβαση του αδιεξόδου. Ωστόσο, διπλωμάτες και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι και στο Βερολίνο εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς το ενδεχόμενο μιας γαλλογερμανικής συμφωνίας στο άμεσο μέλλον.

«Εάν οι Γάλλοι και οι Γερμανοί ηγέτες εμφανιστούν ενωμένοι, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα», ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης, σύμφωνα με το POLITICO. Όπως σημείωσε, απαραίτητη είναι και η συμμετοχή της Ιταλίας και της Πολωνίας, ωστόσο η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει από τον Μακρόν και τον Μερτς.

Παρότι οι δύο ηγέτες ενδέχεται να συζητήσουν κατ’ ιδίαν στο περιθώριο της συνόδου, δεν υπήρχε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οριστικό σχέδιο για επίσημη διμερή συνάντηση. Οι συνομιλίες αναμενόταν να αξιοποιηθούν κυρίως για την αποσαφήνιση των θέσεών τους.

Οι εκλογικές πιέσεις περιορίζουν τον Μακρόν

Για τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος πλησιάζει στο τέλος της θητείας του, μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει σημαντικές παραχωρήσεις προς τη Γερμανία ενδέχεται να έχει πολιτικό κόστος.

Η αποδοχή περικοπών στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον του από τους υποψηφίους που θα διεκδικήσουν την προεδρία της Γαλλίας. Για τον λόγο αυτό, συνεργάτης του Μακρόν εκτιμά ότι ο πρόεδρος δεν πρέπει να εμφανιστεί υπερβολικά διαλλακτικός στις διαπραγματεύσεις.

Η Μαρίν Λεπέν και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, από την ακροδεξιά και την αριστερά αντίστοιχα, υποστηρίζουν ότι η Γαλλία δεν λαμβάνει επαρκή ανταλλάγματα για τη συνεισφορά της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Μια συμφωνία που θα θεωρηθεί δυσμενής για το Παρίσι θα μπορούσε, επομένως, να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει των προεδρικών εκλογών του Απριλίου.

Η Λεπέν άσκησε κριτική στην προσπάθεια επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ότι ενδέχεται να περιορίσει τις μελλοντικές δημοκρατικές επιλογές πριν από τις εκλογές στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Μερτς δεν θέλει μεγαλύτερο προϋπολογισμό

Αντίστοιχες πιέσεις αντιμετωπίζει και ο Γερμανός καγκελάριος. Μετά τις εκλογικές ήττες του κόμματός του σε κρατίδια από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ο Μερτς εμφανίζεται απρόθυμος να αποδεχθεί παραχωρήσεις που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν ως αύξηση των χρημάτων των Γερμανών φορολογουμένων προς τις Βρυξέλλες.

Το Βερολίνο έχει καταστήσει σαφές ότι προτιμά να μην υπάρξει συμφωνία παρά να εγκριθεί ένας προϋπολογισμός που αυξάνει το συνολικό ύψος των δαπανών.

Παρά τις δημόσιες διαφωνίες, ωστόσο, οι θέσεις Γαλλίας και Γερμανίας ενδέχεται να μην απέχουν τόσο πολύ όσο φαίνεται. Συνεργάτης του Μακρόν εκτιμά ότι και οι δύο πλευρές θα χρειαστεί να απομακρυνθούν από τις πάγιες θέσεις τους, προκειμένου να επιτευχθεί τελικά συμβιβασμός.

Διαφωνία για τις νέες πηγές εσόδων και τις περικοπές

Η Γαλλία επιδιώκει οι συζητήσεις να επικεντρωθούν στην εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, αντί να βασιστούν σε εκτεταμένες περικοπές. Στις επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνονται νέες επιβαρύνσεις, όπως εισφορές στον διαδικτυακό τζόγο.

Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μπενζαμέν Χαντάντ, υποστήριξε ότι η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί στην αύξηση των ευρωπαϊκών ιδίων πόρων και όχι σε «μαζικές περικοπές».

Παράλληλα, το Παρίσι επιδιώκει να διατηρήσει σταθερές τις εθνικές συνεισφορές του στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Η γερμανική πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη να εξετάσει νέες πηγές εσόδων, αλλά εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτές θα μπορούσαν να αποφέρουν τα απαραίτητα ποσά.

Η Γαλλία εκτιμά ότι, καθώς θα εντείνεται η πίεση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και από τη γερμανική βιομηχανία, το Βερολίνο ενδέχεται τελικά να αναθεωρήσει τη σκληρή στάση του απέναντι στις περικοπές.

Πράγματι, οι εκπρόσωποι της γερμανικής βιομηχανίας έχουν ζητήσει από την κυβέρνησή τους να υποστηρίξει έναν πιο φιλόδοξο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, επισημαίνοντας τη σημασία των μελλοντικών πολιτικών και της ανταγωνιστικότητας.

Το ευρύτερο παζάρι μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου

Οι διαφωνίες για τον προϋπολογισμό δεν αποτελούν τη μοναδική εκκρεμότητα στις σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ.

Νωρίτερα τον Οκτώβριο, Μακρόν και Μερτς εμφανίστηκαν ενωμένοι ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυστηρότερη στάση απέναντι στην Κίνα. Ωστόσο, εξακολουθούν να δυσκολεύονται να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα διαφορετικό ζήτημα: τους κανόνες «Made in Europe» και τη μελλοντική πολιτική της ΕΕ για την αυτοκινητοβιομηχανία.

Σύμφωνα με το POLITICO, το Βερολίνο εξετάζει την αποδοχή αυστηρότερων κανόνων για την ευρωπαϊκή παραγωγή, με αντάλλαγμα τη γαλλική υποστήριξη σε χαλάρωση των στόχων για τις εκπομπές των αυτοκινήτων και της απαγόρευσης των κινητήρων εσωτερικής καύσης από το 2035.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας, Στεφάν Σεζουρνέ, έχει εκφράσει την υποστήριξή του στην επίτευξη συμφωνίας για τα δύο ζητήματα. Ο Μακρόν έχει χαρακτηρίσει πρόσφατα τη συμφωνία «επικείμενη», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πρόοδος εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, η απουσία συμφωνίας κατά τη διάρκεια της έκθεσης αυτοκινήτου στο Παρίσι επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν σε κρίσιμες λεπτομέρειες.

Το βασικό ερώτημα, συνεπώς, είναι εάν Μακρόν και Μερτς θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τους εσωτερικούς πολιτικούς περιορισμούς τους και να καταλήξουν σε συμβιβασμό για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Παρότι η μεταξύ τους συνεννόηση θεωρείται καθοριστική, οι πολιτικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν ενδέχεται να δυσκολέψουν τις αναγκαίες παραχωρήσεις.

Πηγή: Politico

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ