ΑρχικήΚόσμοςPolitico: Πώς ο Μακρόν κατάφερε να κερδίσει τον Τραμπ στην G7 –...

Politico: Πώς ο Μακρόν κατάφερε να κερδίσει τον Τραμπ στην G7 – Μέχρι τον επόμενο καβγά τους

Η καθοριστική στιγμή της Συνόδου Κορυφής της G7 στη Γαλλία ήρθε την Τρίτη, όταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδειξε στον Ντόναλντ Τραμπ φωτογραφίες από τον φλεγόμενο Καθεδρικό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Κίεβο, ο οποίος είχε πληγεί από ρωσική αεροπορική επιδρομή.

Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους της G7, οι εικόνες με τους χρυσούς τρούλους στις φλόγες και τις καταστροφές στο ιστορικό μνημείο του 11ου αιώνα φάνηκε να αγγίζουν προσωπικά τον Αμερικανό πρόεδρο. Όπως εκτιμούν, αυτή η παρέμβαση του Ζελένσκι ήταν πιθανότατα ο τελευταίος κρίκος που οδήγησε τον Τραμπ να στηρίξει πιο ξεκάθαρα την Ουκρανία στην κοινή διακήρυξη της Τετάρτης.

Παρότι τις φωτογραφίες τις παρουσίασε ο Ζελένσκι, πίσω από τη σκηνοθεσία της συνόδου βρισκόταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ως οικοδεσπότης είχε οργανώσει προσεκτικά κάθε λεπτομέρεια, αναζητώντας τον τρόπο να επηρεάσει έναν συχνά απρόβλεπτο ηγέτη όπως ο Τραμπ.

Από τον φόβο της αποτυχίας σε μια διπλωματική επιτυχία

Πριν από την έναρξη της συνόδου στο Εβιάν-λε-Μπεν, πολλοί διπλωμάτες θεωρούσαν επιτυχία ακόμη και το να παραμείνει ο Τραμπ μέχρι το τέλος των εργασιών. Ωστόσο, ο Μακρόν κατάφερε τελικά να αποσπάσει τη στήριξή του τόσο για την Ουκρανία όσο και για την περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

Η επιτυχία αυτή δεν ήταν τυχαία. Ήταν αποτέλεσμα ετών προσπάθειας κατανόησης του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί πολιτικά ο Τραμπ και της προσαρμογής των επιχειρημάτων στις δικές του προτεραιότητες.

Κατά το δείπνο των ηγετών τη Δευτέρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με πρωτοβουλία του Μακρόν, παρουσίασαν την κατάσταση στην Ουκρανία μέσα από το πρίσμα που αντιλαμβάνεται ο Τραμπ: νικητές και ηττημένοι. Του τόνισαν ότι η Ρωσία αδυνατεί να επιτύχει τους στρατηγικούς της στόχους, ότι χάνει έδαφος στο μέτωπο και ότι καταφεύγει ολοένα και περισσότερο σε επιθέσεις κατά αμάχων και θρησκευτικών μνημείων.

Παράλληλα, οι ηγέτες της G7 εξήραν τη συμφωνία του Τραμπ με το Ιράν, μια κίνηση που θεωρήθηκε ιδιαίτερα σημαντική για τη διαμόρφωση θετικού κλίματος απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο.

Η στρατηγική του Μακρόν

Τίποτα δεν αφέθηκε στην τύχη. Ο Μακρόν είχε φροντίσει εδώ και μήνες να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για μια επιτυχημένη σύνοδο.

Μετέφερε την ημερομηνία της G7 ώστε να εξυπηρετεί το πρόγραμμα του Τραμπ, διαμόρφωσε τη λίστα των προσκεκλημένων και τον φιλοξένησε σε επίσημο δείπνο στις Βερσαλλίες με ιδιαίτερα πολυτελές μενού.

Παρά τις καθυστερήσεις και τα σχόλια του Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνόδου — μεταξύ αυτών και η δήλωσή του ότι είναι «το αφεντικό» — οι οικοδεσπότες απέφυγαν κάθε δημόσια αντιπαράθεση.

Ο ίδιος ο Μακρόν απορρίπτει πάντως την άποψη ότι απλώς «κολάκευσε» τον Τραμπ. Όπως υποστήριξε, οι διαφωνίες τους σε θέματα όπως η Γροιλανδία ή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δείχνουν ότι δεν εγκατέλειψε ποτέ τις βασικές του θέσεις.

Τα αποτελέσματα της συνόδου

Στο τέλος των εργασιών, οι χώρες της G7 — συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών — υιοθέτησαν κοινή στάση υπέρ της περαιτέρω στήριξης της Ουκρανίας, νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων του Κιέβου.

Παράλληλα, συμφώνησαν στη μείωση της εξάρτησης από τις κινεζικές σπάνιες γαίες έως το 2030, μια ακόμη σημαντική επιδίωξη της γαλλικής προεδρίας της συνόδου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα σχολίασε ότι «η κατάσταση γυρίζει υπέρ της Ουκρανίας», ενώ ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ έκανε λόγο για «πιο ρεαλιστική αμερικανική στάση» απέναντι στον πόλεμο.

Η αβεβαιότητα παραμένει

Παρά την επιτυχία της συνόδου, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναγνωρίζουν ότι τίποτα δεν είναι οριστικό όταν πρόκειται για τον Τραμπ.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, «το γεγονός ότι ο Τραμπ αλλάζει συχνά γνώμη είναι μια πραγματικότητα με την οποία όλοι ζούμε».

Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι μία τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να ανατρέψει γρήγορα το κλίμα που διαμορφώθηκε στο Εβιάν.

Προς το παρόν, πάντως, ακόμη και ο ίδιος ο Τραμπ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της συνόδου, δηλώνοντας ότι ο Μακρόν «έκανε φανταστική δουλειά».

Λίγο πριν αποχωρήσει, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε και μια αποκαλυπτική παρατήρηση για όσα δεν συζητήθηκαν στη διάρκεια της συνόδου:

«Δεν μιλήσαμε για τη Γροιλανδία. Έπρεπε να είχα μιλήσει για τη Γροιλανδία».
Πηγή: Politico

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ