Νέες εξελίξεις στον ευρωπαϊκό αμυντικό σχεδιασμό ανοίγουν τον δρόμο για την ανάπτυξη του άρματος μάχης επόμενης γενιάς, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που συγκεντρώνει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.
Η γερμανική Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ενέκρινε την επέκταση της κοινοπραξίας των Rheinmetall και KNDS, επιτρέποντας τη συνέχιση της συνεργασίας τους για την ανάπτυξη και προμήθεια νέου κύριου άρματος μάχης για τις ανάγκες της Bundeswehr.
Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή, καμία από τις δύο εταιρείες δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει μόνη της το έργο, ενώ δεν προκύπτουν ζητήματα στρέβλωσης του ανταγωνισμού. Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο ώστε ο γερμανικός στρατός να παραλάβει τα πρώτα οχήματα μέσα στα επόμενα χρόνια, σε μια περίοδο που οι συζητήσεις για ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση στην Ευρώπη επανέρχονται έντονα στο προσκήνιο.
Το πρόγραμμα MARTE και η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης
Οι Rheinmetall και KNDS βρίσκονται πίσω από το πρόγραμμα MARTE (Main Armoured Tank of Europe), το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει το νέο ευρωπαϊκό πρότυπο κύριου άρματος μάχης. Στόχος είναι η ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής που θα ενισχύσουν τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης στον τομέα της άμυνας. Η KNDS επικεντρώνεται στην εξέλιξη της πλατφόρμας Leopard 2, ενώ η Rheinmetall συνεισφέρει με την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει γύρω από το KF51 Panther.
Το πρόγραμμα έλαβε σημαντική ώθηση τον Ιούλιο, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επιχορήγηση ύψους 20 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας. Η κοινοπραξία MARTE ARGE αριθμεί συνολικά 51 φορείς από 12 ευρωπαϊκές χώρες και περιλαμβάνει μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες, ερευνητικά κέντρα, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στήριξη από 11 υπουργεία Άμυνας – Παρούσα και η Ελλάδα
Το εγχείρημα υποστηρίζεται θεσμικά από 11 ευρωπαϊκά υπουργεία Άμυνας, τα οποία θεωρούνται και οι μελλοντικοί χρήστες του νέου άρματος. Επικεφαλής είναι το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, ενώ στη λίστα των χωρών που συμμετέχουν περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ρουμανία και η Σουηδία, όπως μεταδίδει το defencepost.
Προσαρμογή στα νέα πεδία μάχης
Το MARTE έχει σχεδιαστεί ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και μελλοντικές επιχειρησιακές απειλές, ενσωματώνοντας τα διδάγματα που προκύπτουν από πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις. Παράλληλα, λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές επιχειρησιακές απαιτήσεις των κρατών που συμμετέχουν, με στόχο ένα κοινό, ευέλικτο και τεχνολογικά προηγμένο σύστημα.
Τη διαχείριση του προγράμματος έχει αναλάβει η MARTE ARGE, με τη στήριξη της συμβουλευτικής εταιρείας Erdyn και ενός βασικού πυρήνα πέντε μεγάλων αμυντικών ομίλων: της KNDS Deutschland και της Rheinmetall Landsysteme από τη Γερμανία, της Leonardo από την Ιταλία, της Indra Sistemas από την Ισπανία και της Saab από τη Σουηδία. Κάθε εταιρεία θα ηγείται ενός από τα πέντε βασικά τεχνικά πακέτα εργασίας του προγράμματος.

