Το επιτελικό κράτος, το ενδιαφέρον Αμερικανών φοιτητών και οι εξελίξεις με τον Μπογδάνο

21 mins read

Φίλοι μου, καλημέρα.

*Έχω την αίσθηση πως όπως συμβαίνει με τα θαύματα, έτσι θα συμβεί και με την «Ελπίδα». Σιγά σιγά θα ξεχαστεί και αυτή. Μέχρι το επόμενο καταστροφικό γεγονός, φυσικά. Δεν το (προ)βλέπω στα χαρτιά, αλλά έτσι όπως πάει το πράγμα όλο και κάποιο άλλο φυσικό φαινόμενο θα μας προκύψει. Έως τότε θα συζητάμε τις παρενέργειες που άφησε η «Ελπίδα» στην κυβέρνηση.

*Φρονώ, φίλοι μου, πως είναι η πρώτη φορά που κλωνίστηκε ο Κυριάκος. Διότι όσα συνέβησαν τον χτύπησαν στο μαλακό υπογάστριο της κυβέρνησής του, που δεν είναι άλλο από το επιτελικό κράτος. Χθες, λοιπόν, που βγήκα από το σπίτι και κυκλοφόρησα στα στέκια που οι θαμώνες τους τα ξέρουν όλα, η συζήτηση που γινόταν είναι αν ο Μητσοτάκης θα αλλάξει μοντέλο λειτουργίας. Αν το Μαξίμου θα απλώσει τις υπερενισχυμένες εξουσίες που διαθέτει στους υπουργούς. Επειδή εγώ βλέπω τα χαρτιά, τους πληροφόρησα πως κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο. Ο Κυριάκος δεν θα εγκαταλείψει εύκολα το μοντέλο που ακολουθεί εδώ και χρόνια.

Σε όσους, δε, του κάνουν εισηγήσεις, ανταπαντά πως με τη δική του λογική έχει πετύχει όλες τις νίκες. Και επί των εσωκομματικών του αντιπάλων και επί του Τσίπρα. Άδικο έχει;

*Στο υπουργείο Παιδείας λαμβάνουν χώρα κάποια ωραία πράγματα που δεν γνωστοποιούνται. Εγώ, λοιπόν, που έχω μανία με την εκπαίδευση και ιδιαίτερα με το δημόσιο πανεπιστήμιο, θα σας πληροφορήσω πως τη Δευτέρα που γινόταν ο κακός χαμός με τα χιόνια, έγινε διαδικτυακή ημερίδα με αντικείμενο τη συνεργασία Ελληνικών και Αμερικανικών πανεπιστημίων.

Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας, ο Aμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, η πρέσβης μας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου, καθηγητές από το Harvard κ.α. Ξεχώρισα το ενδιαφέρον Αμερικανών φοιτητών να έρθουν για προγράμματα σπουδών στην Ελλάδα, όπως και τα αποθεωτικά λόγια του Πάιατ για την Κεραμέως.

*Πρώτος από όλους έσπευδε χθες το μεσημέρι ο «πρόεδρος» Κατρίνης να διαμορφώσει τη γραμμή του ΚΙΝΑΛ υπέρ της υπερψήφισης της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας και τις αντίστοιχες διαρροές. Το ότι είναι πολλά κλικ πιο αντικυβερνητικός από άλλα στελέχη του ΚΙΝΑΛ είναι γνωστό. Θα πρέπει, ωστόσο, να αντιληφθεί ότι η (δοτή) θέση που κατέχει θέλει προσοχή και δεν ενδείκνυται για προσωπικά παιχνίδια.

*Κατά τα λοιπά, δεν είχε και ο Ανδρουλάκης ενδοιασμούς στο να καταψηφίσει την κυβέρνηση. Είναι, δε, από τις φορές που υπήρχε πλήρης συμφωνία και της ιστορικής φρουράς, βλέπε Λαλιώτης, Πρωτόπαπας, Όθωνας αλλά και Μαργαρίτης.

*Η συνέντευξη στο OPEN του Ανδρουλάκη ήταν προγραμματισμένη κάμποσες ημέρες και δεν είχε να κάνει με την πρόταση δυσπιστίας του Τσίπρα. Πάντως, ο Κρητικός αξιοποίησε το βήμα του σταθμού προκειμένου να πει άλλο ένα κατηγορηματικό «όχι» σε οποιαδήποτε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

*Το βράδυ της Κυριακής θα βγουν συμπεράσματα όχι μόνο για τη (δεδομένη) κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και για τον ανεξάρτητο βουλευτή Μπογδάνο. Έστω και διαγραμμένος, την προηγούμενη φορά είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι τώρα τι θα κάνει, που φουντώνουν τα σενάρια και οι πληροφορίες γύρω από το όνομά του. Αν θα στοιχημάτιζα, θα έλεγα πως πολύ δύσκολα θα επαναλάβει την προηγούμενη ψήφο του.

Facebook Comments