ΑρχικήHouse of cardsΤο καθεστώς του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ο ευφυής Ευκλείδης και το μεγάλο...

Το καθεστώς του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ο ευφυής Ευκλείδης και το μεγάλο γήπεδο στον Ανδρουλάκη

Καλό μεσημέρι, φίλοι μου

 

*Δεν ξέρω αν εσείς το έχετε παρατηρήσει, αλλά εγώ στην Βόρεια Ελλάδα δεν έχω δει να φωταγωγούνται δημόσια κτήρια στα χρώματα της Ουκρανίας. Ελπίζω αυτό να μην έχει να κάνει με τη διείσδυση του ρωσικού παράγοντα στα τεκταινόμενα της ευρύτερης περιοχής.

 

*Πάντως, με τούτα και με κείνα, ξανανοίγει η συζήτηση σε σχέση με το καθεστώς του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, το πλειοψηφικό πακέτο του οποίου ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη. Το ζήτημα αυτό ήταν ένα από τα μόνιμα θέματα που έθετε, με ή χωρίς αφορμή,  ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Κάτι μου λέει, πως το προσεχές διάστημα αυτή η συζήτηση θα αποκτήσει ουσία και περιεχόμενο.

 

*Και σας το λέω, διότι οσμίζομαι πως θα γίνει έλεγχος για την προέλευση χρημάτων. Σε ομάδες, οργανισμούς, αλλά και ΜΜΕ.  Τα ρούβλια που έχουν πέσει σωρηδόν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ήρθε η ώρα να ελεγχθούν.

 

*Αντιφατικά πράγματα λέγονται και γράφονται για τη σχέση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών. Ανεξάρτητα από το αν πήρε μέρος σε συσκέψεις ο κ. Δένδιας, το ρεπορτάζ λέει ότι το Σάββατο το πρωί συναντήθηκε για μια ώρα με τον πρωθυπουργό. Στη συνάντηση ήταν οι δυο τους και κανένας άλλος.

 

*Τώρα, επειδή ο πρόεδρος Κυριάκος είναι λάτρης των συμβολισμών, αν δεν κάνω λάθος, που δεν κάνω, ο μοναδικός υπουργός του που έχει προσκληθεί σε τραπέζι μετά συζύγων στην οικεία του στον Λυκαβηττό είναι ο Νίκος Δένδιας.

 

*Πάντως, και από το βήμα της βουλής, ο πρόεδρος Κυριάκος ξεκαθάρισε πόσο άριστη είναι η σχέση του με τον υπουργό και πόσο ταυτίζονται οι θέσεις τους. Θα μου πεις, όταν αναγκάζεσαι να πεις τα αυτονόητα, τότε ίσως κάτι μπορεί να υποβόσκει…

 

*Σαν βρεγμένη γάτα εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε κατά του προέδρου Αλέξη δεν άρεσε στη συντριπτική πλειονότητα των στελεχών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ. Ερμηνεύτηκε περισσότερο σαν χτύπημα κάτω από τη ζώνη, πάρα σαν εποικοδομητική κριτική.

 

*Ο ευφυής Ευκλείδης έπιασε το αρνητικό κλίμα, για αυτό και έσπευσε να προκαταλάβει τη συνεδρίαση, λέγοντας πως ήταν λάθος οι εκφράσεις του. Συνέχεια δεν δόθηκε αλλά η ζημιά είχε γίνει και όπως έλεγε έμπειρος επί των επικοινωνιακών, η ΝΔ θα κάνει σημαία στην προεκλογική της καμπάνια τις αναφορές Τσακαλώτου για τον ανασφαλή Τσίπρα και τις κακές επιλογές που κάνει σε επίπεδο συνεργατών.

 

*Ο Τσίπρας τώρα τα έκανε αχταρμά στην ομιλία του για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στην πιο ακατάλληλη στιγμή, όταν η Ευρώπη κάνει ότι καλύτερο μπορεί και δείχνει το ιδανικό της πρόσωπο, βρήκε αφορμή για να ασκήσει κριτική στην ΕΕ και να κάνει τον ευρωσκεπτικιστή. Έμπλεξε, δε, στην ανάλυσή του τι έχει γίνει στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, την Κύπρο, την Γιουγκοσλαβία κλπ. Και όπως λέγανε παλιά στην αριστερά, όταν δεν θέλεις να πάρεις ξεκάθαρη θέση για κάποιο θέμα, κάνε μια γεωπολιτική ανάλυση με αναφορές σε ιστορικά γεγονότα. Ε, αυτό το ανέκδοτο έκανε πράξη στην ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος Αλέξης.

 

*Οι ταλαντεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του Πούτιν και της Ρωσικής εισβολής φαίνεται πως αφήνουν μεγάλο γήπεδο στον Ανδρουλάκη. Ο Κρητικός το «τσίμπησε» αμέσως και έσπευσε να εναρμονιστεί με το κυρίαρχο αφήγημα, που είναι και βασικό αφήγημα των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών, με πρώτον από όλους τον Καγκελάριο Σολτς.

 

*Και αφού έπιασα τα ΚΙΝΑΛίτικα, με την ανάληψη επιτελικών καθηκόντων από την έμπειρη δημοσιογράφο Στεφανία Μουρελάτου στο πεδίο της επικοινωνίας, έχω την αίσθηση πως ο Ανδρουλάκης αναζητά κάποιο ρόλο για να χρυσώσει το χάπι στον Παναγιώτη Βλάχο. Για να δούμε αν θα βρεθεί κάποιος ρόλος που να ικανοποιεί τον τελευταίο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ