Το πρόγραμμα του Κυριάκου, η οργανωτική ανασυγκρότηση του ΚΙΝΑΛ και τα βάσανα του ΣΥΡΙΖΑ

29 mins read

Φίλοι μου, χαίρεται.

*Δεν ξέρω αν σας το έχω πει, αλλά έχω μια μανία να παρακολουθώ τα προγράμματα των πολιτικών και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού. Θα σας πω μια αλλαγή που πέρασε στα ψιλά. Αρχικώς είχε γίνει γνωστό πως κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο πρόεδρος Κυριάκος θα συναντήσει πρώτα τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και μετά τον πρόεδρο Ερντογάν. Εντέλει, θα γίνει πρώτα τα τραπέζι με τον τούρκο ηγέτη και μετά το ραντεβού με τον επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

*Μπορεί η αλλαγή στη σειρά να μην έχει μεγάλη σημασία ή μπορεί και να έχει. Ενδεχομένως να θέλει ο πρωθυπουργός να ενημερώσει αναλυτικά και δια ζώσης τον κ.κ. Βαρθολομαίο για τα αποτελέσματα της συνάντησης που θα έχει προηγηθεί με τον κ. Ερντογάν.

*Αρκετά θετική εντύπωση προκάλεσε στους ευρωπαϊκούς κόλπους, η πρόταση έξι σημείων του προέδρου Κυριάκου για τα ενεργειακά. Δεν ήταν, δηλαδή, μια πρόταση που απλώς εξαντλήθηκε στις συνηθισμένες μειώσεις ή τους αντίστοιχους περιορισμούς.

*Ρώτησα, λοιπόν, τους ανθρώπους μου στο Μαξίμου και έμαθα πως τη συνολική πρόταση κωδικοποίησαν από κοινού ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Η πιο σημαντική δουλειά, ωστόσο, όπως μου επισημάνθηκε, έγινε από τον ομότιμο καθηγητή Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας του ΕΜΠ, Κώστα Κάπρο.

*Στο παρελθόν είχε ακουστεί πως ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και τώρα πρόεδρος του Ινστιτούτου Δια Βίου Μάθησης, Κώστας Δέρβος φλερτάρει με μια πιθανή υποψηφιότητα για την βουλή. Οι φήμες αφορούσαν το νομό Ηλείας, όπου και κατάγεται. Μια συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας με τον δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο, τροφοδότησε περαιτέρω τα σχετικά σενάρια.

*Ιδιαίτερη αγάπη για τον Πειραιά δείχνει ο σύζυγος της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης. Συχνά κατεβαίνει στο μεγάλο λιμάνι και συμμετείχε σε εκδηλώσεις ή και σε τραπέζια με φίλους του από το ΠΑΣΟΚ. Την Πέμπτη το βράδυ για παράδειγμα παραβρέθηκε στην κοπή της πίτας του Τομέα Ναυτιλίας του κόμματος σε γνωστό στέκι της πόλης. Το παρών έδωσε επίσης και ο γιος του Ανδρέα Παπανδρέου, Νίκος, ο οποίος περιμένει πως και πως τις εθνικές εκλογές προκειμένου να γίνει βουλευτής ο Ανδρουλάκης και να πάρει τη θέση του στην Ευρωβουλή. Ο Νίκος Παπανδρέου είχε έρθει τρίτος στις ευρωεκλογές του 2019 πίσω από Ανδρουλάκη και Καϊλή.

*Εν τω μεταξύ, η έντονη εκλογολογία δυσκολεύει τους στενούς συνεργάτες του κρητικού να κάνουν προγραμματισμό σε σχέση με την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΚΙΝΑΛ. Ξεκαλάκης και Σπυρόπουλος βάζουν κάτω τις ημερομηνίες, για να δουν τι θα κάνουν με το συνέδριο του κόμματος. Με βάση τον σχεδιασμό και πάντα υπό την αίρεση των πρόωρων εκλογών, μετά το Πάσχα θα γίνει η εκλογή των συνέδρων σε τοπικό επίπεδο και ως τα τέλη Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το πολυσυζητημένο συνέδριο.

*Η πραγματοποίησή του είναι επιτακτική, καθώς εδώ και καιρό τα όργανα του κόμματος, βλέπε Πολιτικό Συμβούλιο και Κεντρική Επιτροπή, είναι ανενεργά, καθώς δεν αποτυπώνουν τους νέους συσχετισμούς που δημιουργήθηκαν με τις 12 Δεκεμβρίου. Η υπάρχουσα Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει άπαξ με αποκλειστικό αντικείμενο την προκήρυξη του συνεδρίου.

*Το ίδιο ισχύει και με τον γραμματέα, δεδομένου ότι ο Μανώλης Χριστοδουλάκης είναι μόνο στα χαρτιά του κόμματος γραμματέας και όχι στην πράξη. Άλλωστε, ασχολείται αποκλειστικά με την Ανατολική Αττική όπου θα είναι υποψήφιος. Το ερώτημα φυσικά που κυκλοφορεί στην περιοχή είναι αν θα ξαναμπεί στον εκλογικό στίβο η Εύη Χριστοφιλοπούλου. Η ίδια προσώρας κρατά εντελώς κλειστά τα χαρτιά της. Δυνατός στην Ανατολική Αττική είναι και ο Γιάννης Σμέρος, ο οποίος έχει προσωπική σχέση με τον Ανδρουλάκη.

*Στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα έχουν τα δικά τους βάσανα, με τις δημοσκοπήσεις που δεν λένε να ξεκολλήσουν από το 22%-23%. Στην Κουμουνδούρου παραδέχονται ότι ο πόλεμος βοήθησε τον Μητσοτάκη, με την έννοια ότι στις μεγάλες κρίσεις συνήθως οι πολίτες συσπειρώνονται γύρω από τις κυβερνήσεις τους.

*Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και η πολυφωνία του κόμματος σε σχέση με τον πόλεμο. Εκεί που ο ευρύτερος περίγυρος του ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει με το ξανθό γένος, αλλά και η κομματική Αυγή που βάζει καθημερινά σε ίδια μοίρα θύτες και θύματα.

*Στο πλαίσιο αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο στους μυημένους, το αποθεωτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας για τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και πόσο ωραία καταγράφει τα γεγονότα του πολέμου. Ούτε η ρωσική πρεσβεία να το είχε γράψει….

Facebook Comments