ΑρχικήΚόσμοςΞεκίνησε η διανομή του εμβολίου των Pfizer-BioNTech στις ΗΠΑ

Ξεκίνησε η διανομή του εμβολίου των Pfizer-BioNTech στις ΗΠΑ

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι πρώτες παρτίδες εμβολίων των Pfizer και BioNTech εναντίον της COVID-19, που έλαβαν άδεια χθες, Παρασκευή, στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα φθάσουν το πρωί της Δευτέρας στα κέντρα εμβολιασμού της χώρας.

Ο στρατηγός Γκας Πέρνα, της επιχείρησης Operation Warp που ανέλαβε η αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει τη διανομή του εμβολίου, δήλωσε ότι «η διανομή έχει ξεκινήσει» και «τα πρώτα φορτία θα φθάσουν το πρωί της Δευτέρας».

Παράλληλα, ο ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν υπέστη καμία πολιτική «πίεση» προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για ένα πρώτο εμβόλιο εναντίον της COVID-19 και υποβάθμισε τους κινδύνους που συνδέονται με «σοβαρές αλλεργίες».

«Εργαστήκαμε γρήγορα λόγω της επιτακτικότητας που συνιστά αυτή η πανδημία, όχι λόγω οιασδήποτε εξωτερικής πίεσης», δήλωσε ο επικεφαλής της, Στίβεν Χαν, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Ο οργανισμός ενέκρινε χθες, Παρασκευή, την επείγουσα χρήση του εμβολίου της συμμαχίας Pfizer/BioNTech, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα σε μια τεράστια επιμελητειακή επιχείρηση για τη διανομή του παντού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρώτος εμβολιασμός αναμένεται να γίνει σήμερα, υποσχέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να δίνει διευκρινίσεις.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει τον FDA «μεγάλη αργή χελώνα» και τον είχε καλέσει στο Twitter να εγκρίνει το εμβόλιο «ΤΩΡΑ». Σύμφωνα με την Washington Post, ο Λευκός Οίκος είχε μάλιστα καλέσει τον Στίβεν Χαν να ανακοινώσει την έγκριση την Παρασκευή αλλιώς να παραιτηθεί.

Ο επικεφαλής του FDA είπε επίσης πως η ταχύτητα με την οποία δόθηκε η έγκριση δεν αμφισβητεί τη σοβαρότητα των επαληθεύσεων, υπογραμμίζοντας πως οι κλινικές δοκιμές και «σημαντικοί έλεγχοι ασφαλείας» θα συνεχιστούν παράλληλα με τη διανομή του εμβολίου στον αμερικανικό πληθυσμό.