«Άδειασμα» του CEO της AstraZeneca στην ΕΕ: «Το συμβόλαιο δεν έχει ρήτρα για τις παραδόσεις- Δεν πουλάμε αλλού»

26 mins read

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, σε συνέντευξή του στην La Repubblica, έδωσε απαντήσεις σχετικά με τις καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στη διανομή των εμβολίων στην ΕΕ.
«Νομίζω ότι θα παραδώσουμε στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο μια λογική ποσότητα στην πραγματικότητα, πολύ παρόμοια με αυτήν που οι άλλοι παραδίδουν σε μηνιαία βάση» δήλωσε.
Όπως εξήγησε για την Ευρώπη, η φαρμακευτική ουσία παράγεται ουσιαστικά σε δύο εργοστάσια, ένα στην Ολλανδία, ένα στο Βέλγιο. Το φαρμακευτικό προϊόν παράγεται στην Ιταλία και τη Γερμανία, ενώ πρόσθεσε ότι  «έτσι, έχουμε πλήρη ικανότητα. Δεν έχουμε πρόβλημα».
Ο κ. Σοριό είπε ότι η εταιρεία του δεν έχει αδικήσει την ΕΕ, αλλά οι μονάδες παραγωγής των εμβολίων που προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών των κρατών μελών έχουν για την ώρα «τη χαμηλότερη παραγωγικότητα στο δίκτυο».
Ειδικότερα, αναφέρει ότι «στο συμβόλαιο με την ΕΕ αναφέρεται ρητά ότι θα κάνουμε «την καλύτερη δυνατή προσπάθεια» για τον αριθμό των εμβολίων που θα της προμηθεύσουμε, γιατί επέμεναν για παράλληλες παραδόσεις με τη Βρετανία παρόλο που ήταν 3 μήνες πίσω. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη υποχρέωση δική μας.»
Αντιθέτως, εξήγησε ο κ. Σοριό, η AstraZeneca έχει συμφωνήσει να καταβάλλει «τις καλύτερες προσπάθειες» για την κάλυψη των ευρωπαϊκών απαιτήσεων, καθώς η ΕΕ ήθελε να προμηθευθεί τα εμβόλια την ίδια στιγμή με το Ην. Βασίλειο, παρά τη διαφορά των τριών μηνών στην υπογραφή των συμφωνιών.
Και συμπλήρωσε ότι «σε λίγες μέρες θα στείλουμε 3 εκ. δόσεις στην ΕΕ και μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 17 εκ. δόσεις».
Ακόμη απέρριψε την πιθανότητα εκτροπής παρτίδων εμβολίων που προορίζονται για τη Βρετανία (και παρασκευάζονται επί βρετανικού εδάφους) προς την ΕΕ, λέγοντας: «Το συμβόλαιο με το Ην. Βασίλειο υπογράφηκε πρώτο και το Ην. Βασίλειο ασφαλώς είπε ‘θα προμηθεύσετε πρώτα εμάς’ και αυτό είναι θεμιτό».
Ο κ. Σοριό εξήγησε ότι «έχουμε συμβόλαιο με την Οξφόρδη όπου ρητά αναφέρεται ότι δεν θα έχουμε κανένα κέρδος», ενώ χαρακτήρισε «λάθος τα υπονοούμενα της ΕΕ ότι πουλάμε αλλού για μεγαλύτερο κέρδος. Δεν έχουμε κέρδος».
Αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ο διευθύνων της AstraZeneca είπε «κάναμε λίγες δοκιμές στους 60+ λόγω των υψηλών ηθικών στάνταρ της Οξφόρδης. Δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν με δοκιμή εμβολίου στους μεγάλους αν δεν είχαμε πρώτα ασφαλή αποτελέσματα από τις νεότερες ηλικίες» και πρόσθεσε «στο δικό μας εμβόλιο, είναι καλή η στρατηγική της Βρετανίας να κάνει μόνο τη μία δόση, αρκεί. Η δεύτερη δόση είναι για πιο μακροπρόθεσμη προστασία».
Χαρακτηριστικά αποσπάσματα της συνέντευξης:
– Γιατί δεσμευτήκατε για 300 εκατ. δόσεις με την ΕΕ εάν γνωρίζατε πόσο δύσκολα θα τηρήσετε αυτή τη δέσμευσή σας;
«Να είμαστε σαφείς: δεν υπάρχει δέσμευση με την ΕΕ. Στο συμβόλαιό μας αναφέρεται ρητώς: “θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν”. Τότε αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη φόρμουλα στο συμβόλαιο διότι η ΕΕ ήθελε να έχει τις ίδιες ποσότητες παραγωγής με τη Βρετανία, παρά το γεγονός ότι οι υπογραφές μπήκαν τρείς μήνες αργότερα. Ετσι, εμείς στην AstraZeneca είπαμε: σύμφωνοι, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, δεν μπορούν να δεσμευτούμε νομικά [στο συμβόλαιο], αλλά δεσμευόμαστε [αναλαμβάνουμε την υποχρέωση] να κάνουμε το καλύτερο. Διότι ξέραμε ότι θα είναι δύσκολο».
– Επομένως η συμφωνία με την ΕΕ αναφέρει μόνο ότι αναλαμβάνεται- χωρίς άκαμπτες συμβατικές υποχρεώσεις την παράδοση των δόσεων;
«Ακριβώς»
– Γιατί δεν μεταφέρετε μέρος των εμβολίων από την Βρετανία στην ΕΕ;
«Η συμφωνία με την κυβέρνηση Τζόνσον έγινε τρεις μήνες πριν από αυτή με την ΕΕ και τότε η βρετανική κυβέρνηση ήθελε “προτεραιότητα” για τις δόσεις που παρασκευάζονται στη χώρα της. Από την άλλη, η συμφωνία που υπογράψαμε με την ΕΕ αναφέρει ότι ευρωπαϊκά αποθέματα μπορούν να μεταφερθούν από τη Βρετανία ως δεύτερη επιλογή. Η Βρετανία εμβολιάζει πολύ γρήγορα, περίπου 2,5 εκατομμύρια την εβδομάδα ή 500.000 την ημέρα. Οταν επιτευχθεί εκεί ο στόχος τότε θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις εκεί εγκαταστάσεις για να προμηθεύσουμε και την ΕΕ».

Facebook Comments