ΑρχικήΚόσμοςΑεροπορική τραγωδία στο Καζακστάν με 15 νεκρούς και 66 τραυματίες - Πώς...

Αεροπορική τραγωδία στο Καζακστάν με 15 νεκρούς και 66 τραυματίες – Πώς σώθηκαν οι 100 επιβάτες

Το επιβατικό αεροπλάνο Fokker-100 της εταιρείας Bek Air με 98 επιβαίνοντες συνετρίβη νωρίτερα σήμερα σε προάστιο της πρωτεύουσας του Καζακστάν, Αλμάτι, ενώ άλλοι 66 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Πολλοί εκ των τραυματιών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το αεροσκάφος έχασε ύψος στη διάρκεια της απογείωσης και προσέκρουσε πάνω σε έναν φράχτη και ένα διώροφο κτήριο μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο στο Αλμάτι. Το αεροδρόμιο ανέφερε ότι δεν προκλήθηκε πυρκαγιά και ότι η επιχείρηση διάσωσης άρχισε αμέσως μετά τη συντριβή ενώ το αεροδρόμιο ανέφερε ότι δεν προκλήθηκε πυρκαγιά και ότι η επιχείρηση διάσωσης άρχισε αμέσως μετά τη συντριβή. Το ότι δεν προκλήθηκε πυρκαγιά ήταν σωτήριο για τους επιβάτες.

Έχει συσταθεί ειδικό κλιμάκιο αντιμετώπισης της κρίσης υπό τον πρωθυπουργό Άσκαρ Μάμιν, το οποίο εάν διαπιστώσει πως υπάρχουν ποινικές ευθύνες για το δυστύχημα «όλοι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν αυστηρά βάσει του νόμου».

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ ανακήρυξε το Σάββατο 28η Δεκεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους ενώ δραστηριότητες της εταιρείας χαμηλού κόστους ανεστάλησαν και όλα τα Fokker-100 δόθηκε εντολή να καθηλωθούν στο έδαφος.