Η Κέιτ Μίντλετον αλλάζει στρατηγική – Γιατί το παλάτι δεν θα αποκαλύπτει πλέον τις ενδυματολογικές της επιλογές.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η εφημερίδα The Sunday Times αποκάλυψε ότι το Παλάτι του Κένσινγκτον δεν θα δημοσιοποιεί πλέον λεπτομέρειες για το τι φοράει η Κέιτ Μίντλετον στις επίσημες εμφανίσεις της.
Ο λόγος πίσω από αυτή την απόφαση; Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας θέλει να στρέψει την προσοχή του κοινού στο έργο της και όχι στις ενδυματολογικές της επιλογές. «Θέλει η εστίαση να είναι στα πραγματικά σημαντικά ζητήματα, στους ανθρώπους και στις υποθέσεις που προβάλλει», ανέφερε πηγή του παλατιού στην εφημερίδα. «Αναγνωρίζει ότι πάντα θα υπάρχει ενδιαφέρον για το τι φοράει, αλλά είναι πραγματικά απαραίτητο να το ανακοινώνουμε επισήμως κάθε φορά; Όχι».
Η πίεση στις γυναίκες της εξουσίας για τις ενδυματολογικές τους επιλογές
Η Μίντλετον μοιράζεται την ίδια απογοήτευση με πολλές άλλες γυναίκες σε υψηλές θέσεις, οι οποίες συχνά βλέπουν τις στιλιστικές τους επιλογές να επισκιάζουν το έργο τους. Για χρόνια, η Χίλαρι Κλίντον είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την εμμονή των μέσων ενημέρωσης με τα κοστούμια της, τόσο ως Πρώτη Κυρία όσο και ως Υπουργός Εξωτερικών. Στο βιβλίο της What Happened (2017), εξήγησε ότι επέλεγε να φοράει το ίδιο στιλ κάθε μέρα για να μην γίνεται αντικείμενο σχολιασμού. Παρόμοια εμπειρία είχε και η Τζιλ Μπάιντεν, η οποία έχει παραδεχτεί ότι γνώριζε πως «το μόνο πράγμα που θα αναφερόταν για εκείνη θα ήταν το τι φοράει» στις δημόσιες εμφανίσεις της.
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι ενδυματολογικές επιλογές των γυναικών βρίσκονται υπό πολύ αυστηρότερο έλεγχο από ό,τι των ανδρών. Μερικές φορές, αυτό γίνεται καλοπροαίρετα – οι άνθρωποι απλώς αγαπούν τη μόδα, ενώ οι στατιστικές δείχνουν ότι οι γυναίκες ξοδεύουν κατά μέσο όρο 2.000 δολάρια ετησίως για τα ρούχα τους. Άλλες φορές, όμως, ο σχολιασμός περιλαμβάνει σεξιστικά υπονοούμενα. Ένας άνδρας πολιτικός μπορεί να φορέσει ένα άκομψο κοστούμι χωρίς να σχολιαστεί ιδιαίτερα, ενώ μια γυναίκα μπορεί να δεχτεί σφοδρή κριτική για μια ανάλογη επιλογή.
Η κριτική μπορεί να πάρει και πιο χονδροειδείς μορφές. Στο Saturday Night Live, ο κωμικός Μπιλ Μπερ σχολίασε μετά τις εκλογές ότι οι γυναίκες πρέπει να σταματήσουν να φορούν κοστούμια: «Κυρίες, αρκετά με τα κοστούμια. Δεν πιάνει! Δεν κερδίζεις μια εκλογή με πολιτικές θέσεις – πρέπει να το παίξετε λίγο πιο σέξι!».
Η Μίντλετον και η επιρροή της στη μόδα
Είναι επίσης αδιαμφισβήτητο ότι το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιότητας γύρω από τη Μίντλετον επικεντρώνεται στο ντύσιμό της. Για πολλά χρόνια, αυτό ήταν σχεδόν αναπόφευκτο, καθώς σπάνια έδινε συνεντεύξεις ή έκανε δημόσιες δηλώσεις. Ωστόσο, η απήχησή της ήταν τεράστια – σύμφωνα με το YouGov, το 99% των Βρετανών γνωρίζει ποια είναι η Κέιτ Μίντλετον. Με περιορισμένη πρόσβαση σε πληροφορίες για την προσωπικότητά της, οι δημοσιογράφοι στρέφονταν στις στιλιστικές της επιλογές.
Η ίδια, άλλωστε, τους έδινε υλικό για ανάλυση. Επέλεγε σχεδόν αποκλειστικά βρετανικά brands, όπως Jenny Packham, Emilia Wickstead και Alexander McQueen, δίνοντας τεράστια προβολή στη βρετανική μόδα. Το λεγόμενο «Kate Effect» είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξεύονται οι πωλήσεις των ρούχων που φορούσε. Παράλληλα, όταν δεν επέλεγε επώνυμα ρούχα, προτιμούσε προσιτές επιλογές από καταστήματα όπως το Zara, ενισχύοντας την εικόνα της ως μια προσγειωμένη πριγκίπισσα και κάνοντας τη μοναρχία να φαίνεται πιο προσιτή.
Η «διπλωματία της μόδας»
Η Μίντλετον, ωστόσο, χρησιμοποιούσε τη μόδα και ως μέσο επικοινωνίας. Τον Δεκέμβριο, για παράδειγμα, φόρεσε ένα μπορντό σύνολο Alexander McQueen που ταίριαζε με τη σημαία του Κατάρ κατά την επίσκεψη του Εμίρη στη Βρετανία. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επέλεξε ένα πουλόβερ σε μπλε της ουκρανικής σημαίας για μια επίσκεψη στο Ουκρανικό Πολιτιστικό Κέντρο του Λονδίνου. Το 2018, όταν το Χόλιγουντ ντύθηκε στα μαύρα στα BAFTA ως ένδειξη στήριξης του κινήματος Time’s Up, η Μίντλετον φόρεσε μια μαύρη βελούδινη ζώνη, μια διακριτική αλλά σαφή δήλωση συμπαράστασης.
Πιθανώς να εμπνεύστηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία φορούσε έντονα χρώματα για να διακρίνεται στο πλήθος.
Το μήνυμα πίσω από τη νέα της προσέγγιση
Χθες το πρωί, η Πριγκίπισσα της Ουαλίας πραγματοποίησε επίσημη εμφάνιση στην National Portrait Gallery φορώντας ένα καφέ σακάκι, ένα μαύρο ζιβάγκο και ριγέ παντελόνι. Με αυτή την επιλογή, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Δεν είναι αυτό που έχει σημασία».
Γιατί η αλήθεια είναι ότι, είτε μας αρέσει είτε όχι, τα ρούχα σημαίνουν κάτι. Είχαν σημασία όταν η Μελάνια Τραμπ φόρεσε το σακάκι «I Really Don’t Care, Do U?» επισκεπτόμενη παιδιά μεταναστών, την ώρα που ο σύζυγός της προωθούσε σκληρές μεταναστευτικές πολιτικές. Είχαν σημασία όταν η Λίλι Γκλάντστοουν φόρεσε ένα φόρεμα Gucci με κεντήματα από έναν ιθαγενή σχεδιαστή, ως πρώτη Ινδιάνα υποψήφια για το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Είχαν σημασία όταν η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ φορούσε έναν δαντελένιο γιακά στις δικαστικές της ρόμπες, γιατί, όπως είχε πει το 2009, «η τυπική ρόμπα είναι φτιαγμένη για άνδρες, καθώς αφήνει χώρο για το πουκάμισο και τη γραβάτα».
Η ένδυση των γυναικών σε θέσεις εξουσίας είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα. Και η Πριγκίπισσα της Ουαλίας έχει κάθε δικαίωμα να επιλέγει τι θέλει να φορά και αν θα το ανακοινώνει ή όχι. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η δύναμη, διαχρονικά, εκφραζόταν μέσα από τη μόδα – ειδικά όταν μια γυναίκα δεν μπορούσε να εκφραστεί αλλιώς.
Το μόνο που μένει να δούμε είναι αν η Κέιτ θα κρατήσει τελείως κλειστή την πόρτα της γκαρνταρόμπας της ή αν θα την αφήσει λίγο ανοιχτή.
Πηγή: vogue.com