Ακάρ: «Τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και εμείς, οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης είναι ανησυχητικές»

16 mins read

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας χθες σε επιτροπή της τουρκικής βουλής για τον προϋπολογισμό, επικαλέστηκε τον ΣΥΡΙΖΑ και τις θέσεις που έχει εκφράσει για την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θέλοντας να αποδείξει πως υπάρχουν ελληνικά κόμματα που συμφωνούν με τους ισχυρισμούς της Άγκυρας, για τους εξοπλισμούς.

«Κρίνοντας απ’ αυτά που που έχουν πει ανοικτά μέλη του κόμματος του Τσίπρα με βάση και αυτά που εμείς είπαμε, οι επιθετικές κινήσεις και ενέργειες της νυν ελληνικής κυβέρνησης προκαλούν ανησυχία στον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό εγκαταλείψτε τη λογική αυτή κι αυτές τις ενέργειες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του υπουργείου του για το ερχόμενο έτος στην αρμόδια επιτροπή της Τουρκικής Βουλής.

Ο Ακάρ επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του ότι η Ελλάδα με τις προσπάθειές της να χτίσει «συμμαχίες μέσα στη συμμαχία» βλάπτει τόσο την αλληλεγγύη εντός του ΝΑΤΟ όσο και τις διμερείς σχέσεις:

«Η Ελλάδα έχει προκλητικά ερωτευτεί τους εξοπλισμούς με την ενθάρρυνση ορισμένων χωρών», ενώ επανέλαβε τις γνωστές αιτιάσεις της Άγκυρας ότι η χώρα μας κακομεταχειρίζεται τους μετανάστες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, με τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο. «[Η Ελλάδα] δεν διστάζει να καταστρέψει τις εικόνες με τις επαναπροωθήσεις μεταναστών και να καταστρέψει τα αποδεικτικά στοιχεία, προσπαθώντας να κρύψει τις παρανομίες που διέπραξε», υποστήριξε.

Ο Ακάρ επανέλαβε ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα «καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα».

Παράλληλα απείλησε τις ΗΠΑ ότι αν δεν δώσουν τα F-16 που ζητά η Τουρκία, τότε η τελευταία θα ενεργοποιήσει τους S-400. «Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ θα προσεγγίσουν θετικά το θέμα αυτό [των F-16], αλλά το παρακολουθούμε στενά γιατί πρέπει να εγκριθεί στο Κογκρέσο. Αν η στάση των ΗΠΑ είναι αρνητική, η Τουρκία στο απειλητικό περιβάλλον που βρίσκεται θα εξετάσει εναλλακτικές λύσεις, όπως είναι φυσικό και υποχρεούται να κάνει.

Μας ρωτάτε “που είναι οι S400”. Για να καταλάβω… Δεχθήκαμε κάποια αεροπορική επίθεση και δεν χρησιμοποιήσαμε τους S400; Πρόκειται για αμυντικό σύστημα, θέμα που αφορά στην άμυνα, την ασφάλεια και δεν γίνεται να τα αποκαλύπτουμε όλα (…) Να ξέρουν όλοι ότι σαν έρθει η ώρα και η στιγμή, θα χρησιμοποιηθούν», είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Facebook Comments