ΑρχικήΚόσμοςΑλκοόλ, πετρέλαιο και χυμός πορτοκαλιού: Τα «όπλα» του Καναδά απέναντι στους δασμούς...

Αλκοόλ, πετρέλαιο και χυμός πορτοκαλιού: Τα «όπλα» του Καναδά απέναντι στους δασμούς του Τραμπ

Ο Καναδάς ετοιμάζει αντίποινα στους δασμούς του Τραμπ – Ποιες είναι οι επιλογές του.

Ο Καναδάς αναμένεται να αντιδράσει δυναμικά και άμεσα στους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στα προϊόντα του.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι προχωρά στην επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό, αρχής γενομένης από την Τρίτη.

Τον περασμένο μήνα, είχε παγώσει τα σχέδιά του για δασμούς 25% στις περισσότερες καναδικές εισαγωγές, επιβάλλοντας μόνο 10% στα ενεργειακά προϊόντα. Με τη λήξη αυτής της αναστολής, οι ΗΠΑ προχωρούν σε σημαντική φορολόγηση των προϊόντων του μεγαλύτερου εμπορικού τους εταίρου, αυξάνοντας τις πιθανότητες για έναν εμπορικό πόλεμο.

Η Καναδή υπουργός Εξωτερικών, Μελανί Ζολί, δήλωσε τη Δευτέρα:
«Ας είμαστε ξεκάθαροι, αν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς, είμαστε έτοιμοι».

Η ίδια ανακοίνωσε ότι η Οτάβα σκοπεύει να επιβάλει αντίμετρα ύψους 155 δισ. καναδικών δολαρίων ($107 δισ.) στις αμερικανικές εισαγωγές, με τα πρώτα 30 δισ. να επιβαρύνονται άμεσα, περιλαμβάνοντας καθημερινά προϊόντα όπως ζυμαρικά, ρούχα και αρώματα.

Οι δασμοί αποτελούν κεντρικό στοιχείο της οικονομικής πολιτικής του Τραμπ, ο οποίος τους θεωρεί εργαλείο για την ανάπτυξη της οικονομίας, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Ωστόσο, οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η απόφαση αυτή θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την καναδική οικονομία, ενώ παράλληλα θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

«Δεν θα ωραιοποιήσω την κατάσταση – η χώρα μας μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με δύσκολες μέρες και εβδομάδες», δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Πιθανά αντίποινα του Καναδά

Ο Καναδάς προσπάθησε να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο, δεσμευόμενος να επενδύσει πάνω από 1 δισ. καναδικά δολάρια ($690 εκατ.) για την ασφάλεια των συνόρων του με τις ΗΠΑ – ένα από τα κύρια σημεία διαφωνίας του Τραμπ, ο οποίος χρησιμοποιεί τους δασμούς ως διαπραγματευτικό όπλο.

Ο Τριντό είχε δηλώσει ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Ακολουθούν τέσσερις πιθανές κινήσεις του Καναδά και οι επιπτώσεις τους:

1. Στοχευμένοι δασμοί σε επιλεγμένα αμερικανικά προϊόντα

Ο Καναδάς έχει ήδη εμπλακεί σε έναν «δασμολογικό πόλεμο» με τον Τραμπ στο παρελθόν.

Στην πρώτη του θητεία, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επιβάλει δασμούς 10% στα καναδικά προϊόντα αλουμινίου και 25% στον χάλυβα, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας.

Η Οτάβα είχε απαντήσει με αντίμετρα σε στοχευμένα προϊόντα, χτυπώντας πολιτικά ευαίσθητες περιοχές για τον Τραμπ και τους συμμάχους του.

Επέβαλε δασμούς σε χυμό πορτοκαλιού από τη Φλόριντα, καθώς και σε ουίσκι και bourbon από το Τενεσί και το Κεντάκι, πατρίδα του τότε επικεφαλής της Γερουσίας των Ρεπουμπλικανών, Μιτς ΜακΚόνελ.

Οι δύο χώρες τελικά συμφώνησαν να άρουν τους δασμούς έναν χρόνο αργότερα.

Το 17% των αμερικανικών εξαγωγών κατευθύνονται στον Καναδά, ενώ πάνω από το 75% των καναδικών εξαγωγών καταλήγουν στις ΗΠΑ.

2. Δασμοί «δολάριο προς δολάριο»

Κατά τον προηγούμενο εμπορικό πόλεμο, ο Καναδάς είχε επιλέξει την τακτική των «ίσων αντίμετρων».

Επέβαλε δασμούς ίσης αξίας με τους αμερικανικούς, φορολογώντας το αλουμίνιο και τον χάλυβα από τις ΗΠΑ με το ίδιο ποσοστό. Η συνολική αξία αυτών των δασμών τότε ανερχόταν σε 16,6 δισ. καναδικά δολάρια.

Αυτή τη φορά, τα πιθανά αντίμετρα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 30 δισ., περιλαμβάνοντας κυρίως αγροτικά προϊόντα, αλλά και είδη όπως οδοντικό νήμα και βαλίτσες.

Ωστόσο, οι ευρύτεροι δασμοί του Τραμπ θα μπορούσαν να επιφέρουν ύφεση στον Καναδά.

Οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι εάν η Οτάβα απαντήσει με δασμούς «δολάριο προς δολάριο», αυτό θα επιταχύνει τον πληθωρισμό και θα οδηγήσει σε στασιμοπληθωρισμό – συνδυασμό υψηλής ανεργίας και αυξανόμενων τιμών.

3. Το «πυρηνικό» ενεργειακό όπλο

Ένα από τα ισχυρότερα πλεονεκτήματα του Καναδά είναι η ενέργεια.

Πάνω από 30 πολιτείες των ΗΠΑ προμηθεύονται ηλεκτρικό ρεύμα από τον Καναδά, ενώ η χώρα είναι ο κορυφαίος προμηθευτής αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, καλύπτοντας το 60% των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου.

Ο Νταγκ Φορντ, πρωθυπουργός του Οντάριο, πρότεινε να διακοπεί η προμήθεια ενέργειας προς τις ΗΠΑ, προκαλώντας αύξηση των τιμών στα καύσιμα.

Ωστόσο, αυτή η κίνηση δεν έχει την υποστήριξη της πετρελαιοπαραγωγού επαρχίας της Αλμπέρτα, η οποία αντιτίθεται στη φορολόγηση των εξαγωγών της, φοβούμενη οικονομικές επιπτώσεις.

4. Αφαίρεση αμερικανικών αλκοολούχων από τα ράφια – ή καμία αντίδραση

Μια άλλη πρόταση είναι η αφαίρεση των αμερικανικών ποτών από τα καταστήματα του Οντάριο.

Μια πιο ήπια προσέγγιση θα μπορούσε να είναι η μη άμεση αντίδραση.

Καναδοί αξιωματούχοι συζητούν εδώ και εβδομάδες στην Ουάσινγκτον για να αποτρέψουν την επιβολή των δασμών, αλλά οι πιθανότητες επιτυχίας φαίνεται να είναι μικρές.

Η κυβέρνηση του Καναδά σκέφτεται επίσης ένα πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που θα πληγούν από τους δασμούς, αντίστοιχο με εκείνα που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο Καναδάς θα έπρεπε να επικεντρωθεί στη διαφοροποίηση των εμπορικών του σχέσεων και στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής αντί για την επιβολή αντιποίνων.

«Είμαστε μια παγκόσμια υπερδύναμη φυσικών πόρων», δήλωσε ο οικονομολόγος Τζούλιαν Καραγκουεσιάν, προτείνοντας η χώρα να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητές της και να επεκτείνει τις εξαγωγές της σε νέες αγορές.

 

Πηγή: BBC