Αμερικανική «σφαλιάρα» στην Άγκυρα για τον όρο «Turkaegean»

11 mins read

Τον όρο «Turkaegean» για εμπορικές χρήσεις επιχείρησε να κατοχυρώσει η Τουρκία στις ΗΠΑ μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

Οι Τούρκοι αιτούνταν να κατοχυρώσουν τον όρο «Turkaegean» και τη χρήση του για διαφημιστικούς και τουριστικούς σκοπούς. Το αίτημα της τουρκικής πλευράς αφορούσε τη χρήση του όρου σε διαφημίσεις στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, στο Διαδίκτυο και αλλού, για την ενοικίαση τουριστικών ακινήτων, αυτοκινήτων, αλλά και την παροχή νομικών και άλλων υπηρεσιών.

Εν ολίγοις οι Τούρκοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα brand με την ονομασία «Turkaegean», προκειμένου να εκθρονίσουν το πιο ουδέτερο… «Aegean» από την αγορά.

Η αίτηση των Τούρκων απορρίφθηκε στο σύνολό της, σύμφωνα με τον γνωστό  λογαριασμό στο Twitter  «Greek Analyst»

 

Σε ταξιδιωτικό ρεπορτάζ 3 σελίδων για την Τουρκία στο διεθνές περιοδικό Travel Leisure αναφέρεται ο όρος Turkaegean

 

Η οργισμένη ανάρτηση Μπαμπινιώτη για το «Turkaegean»

Με μια οργισμένη ανάρτηση πριν λίγες εβδομάδες, ο γλωσσολόγος και πανεπιστημιακός καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης είχε ταχθεί εναντίον του όρου «Turkaegean» («Τουρκοαιγαίο»).

Ο καθηγητής είχε χαρακτηρίσει ως «διεθνή ντροπή» το γεγονός ότι η γειτονική χώρα αναφέρει το Αιγαίο ως «Turkaegean» και τη Μεσόγειο ως «γαλάζια θάλασσα», ενώ έκανε ειδική αναφορά στην ελληνικότητα του όρου Ege, τον οποίον χρησιμοποιούν οι Τούρκοι για το Αιγαίο από τότε που εμφανίστηκαν στην περιοχή.

«Σαν τα άλλα φαιδρά και επικίνδυνα του Erdogan: “η θάλασσά μας”, ή “γαλάζια πατρίδα” για τη Μεσόγειο Θάλασσα!» συνεχίζει ο καθηγητής, υπενθυμίζοντας ότι τον 16ο και τον 17ο αιώνα οι Τούρκοι την αποκαλούσαν «Θάλασσα των Ελλήνων».

 

babiniotistourkaigaio.jpg
«Turkaegean» το ….Αιγαίο και «γαλάζια θάλασσα» …η Μεσόγειος!
Διεθνής ντροπή!, αναφέρει στην ανάρτησή του ο Γιώργος Μπαμπινιώτης

Facebook Comments

Τελευταία Νέα