ΑρχικήΚόσμοςΑνάλυση BBC: «Είναι ο Πούτιν έτοιμος για εκεχειρία ή απλώς κερδίζει...

Ανάλυση BBC: «Είναι ο Πούτιν έτοιμος για εκεχειρία ή απλώς κερδίζει χρόνο;»

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει πως η Ρωσία είναι έτοιμη να σταματήσει τις εχθροπραξίες, αλλά προσθέτει ότι «υπάρχουν λεπτομέρειες». Οι λεπτομέρειες που έθεσε πριν από τις συνομιλίες με τον Αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ στο Κρεμλίνο την Πέμπτη είναι τόσο καθοριστικές για τη στρατηγική του, που θα μπορούσαν να τορπιλίσουν οποιαδήποτε ελπίδα για 30ήμερη εκεχειρία.

Πρόκειται για πάγια αιτήματα που η Ρωσία έχει θέσει από την έναρξη της εισβολής – και ακόμα νωρίτερα. Ωστόσο, για την Ουκρανία και τους Δυτικούς συμμάχους της, πολλά από αυτά είναι απαράδεκτα ή αδύνατον να ικανοποιηθούν.

«Συμφωνούμε με τις προτάσεις για παύση των εχθροπραξιών», δήλωσε αρχικά θετικά ο Πούτιν, μόνο για να προσθέσει: «Αυτή η παύση πρέπει να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη ειρήνη και να εξαλείψει τις ρίζες της κρίσης».

Κανείς δεν διαφωνεί με την ανάγκη για διαρκή ειρήνη, αλλά για τον Πούτιν, «ρίζα της κρίσης» είναι η επιθυμία της Ουκρανίας να υπάρξει ως ανεξάρτητο κράτος εκτός ρωσικής επιρροής.

Η Ουκρανία επιθυμεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη εκφράσει αμφιβολίες για την πιθανότητα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά ο Πούτιν επαναλαμβάνει σταθερά πως η Ουκρανία δεν πρέπει καν να θεωρείται κράτος.

Οι απαιτήσεις της Μόσχας και το ρωσικό πλεονέκτημα στο μέτωπο

Ο Ρώσος πρόεδρος ζητά:

  • Να σταματήσει η Ουκρανία να ενισχύει τον στρατό της και να λαμβάνει όπλα από τη Δύση – θέλει, μάλιστα, να γνωρίζει ποιος θα επιβλέπει την τήρηση αυτής της δέσμευσης.
  • Τον πλήρη αφοπλισμό της Ουκρανίας, κάτι που είναι απαράδεκτο για το Κίεβο και τους συμμάχους του.

Στην πραγματικότητα, ο Πούτιν αναζητά αντιστροφή των εγγυήσεων ασφαλείας: θέλει η Ουκρανία να καταστεί ευάλωτη, χωρίς να δεσμεύεται η Ρωσία να σταματήσει την ανασύνταξη και την κινητοποίηση των δικών της στρατιωτικών δυνάμεων.

Αυτό το σενάριο φαίνεται απίθανο και δεν υπήρξε καμία ένδειξη για ρωσικές παραχωρήσεις, καθώς ο Πούτιν μίλησε στους δημοσιογράφους από το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος ηγέτης επέστρεψε με αυτοπεποίθηση από την πρόσφατη επίσκεψή του στην παραμεθόρια περιοχή του Κουρσκ, όπου η Ρωσία έχει το πάνω χέρι. Φαίνεται ότι διαπραγματεύεται από θέση ισχύος και δεν θέλει να τη χάσει.

«Αν σταματήσουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για 30 ημέρες, τι σημαίνει αυτό; Θα εγκαταλείψουν όλοι τη μάχη;» αναρωτήθηκε.

Την ίδια μέρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον πλήρη έλεγχο της πόλης Σούντζα, τη μεγαλύτερη που είχαν καταλάβει οι Ουκρανοί. Ο Πούτιν υποστήριξε πως οι Ουκρανοί έχουν μείνει με έναν μικρό θύλακα, διερωτώμενος: «Γιατί να σταματήσουμε τώρα;»

«Αν συμβεί πλήρης αποκλεισμός τις επόμενες ημέρες, κανείς δεν θα μπορεί να φύγει. Θα υπάρχουν μόνο δύο επιλογές – να παραδοθούν ή να πεθάνουν» πρόσθεσε.

Ισχυρίστηκε, επίσης, πως οι ρωσικές δυνάμεις «προελαύνουν σχεδόν σε όλα τα μέτωπα», κάτι που δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα, καθώς τα περισσότερα σημεία του μετώπου παραμένουν στάσιμα, παρά τις ρωσικές προόδους στην ανατολική Ουκρανία.

Κατά την άποψή του, μια 30ήμερη εκεχειρία θα στερούσε από τη Ρωσία το στρατιωτικό της πλεονέκτημα, επιτρέποντας στην Ουκρανία να ανασυνταχθεί και να επανεξοπλιστεί.

«Ποιοι είναι οι εγγυήσεις μας ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί;» αναρωτήθηκε ρητορικά.

Το αδιέξοδο στις συνομιλίες και οι επιφυλάξεις της Δύσης

Μέχρι στιγμής, δεν έχει προταθεί κανένας μηχανισμός που να διασφαλίζει ότι οι όροι μιας εκεχειρίας θα τηρηθούν.

Αν και 15 δυτικές χώρες έχουν προτείνει ειρηνευτικές δυνάμεις, αυτές θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μόνο στο πλαίσιο μιας τελικής συμφωνίας ειρήνης, όχι για μια προσωρινή εκεχειρία. Επιπλέον, η Ρωσία δεν θα αποδεχόταν τέτοια ρύθμιση.

Δεδομένων όλων αυτών των «λεπτομερειών», ο Πούτιν εμφανίστηκε σκεπτικός σχετικά με το κατά πόσο η εκεχειρία θα ωφελούσε τη Ρωσία, ειδικά τώρα που ο ίδιος πιστεύει πως οι δυνάμεις του έχουν το πλεονέκτημα.

Η προσέγγισή του βασίζεται στην εξέλιξη της κατάστασης στο πεδίο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε πως ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ αργότερα την ίδια μέρα και του παρείχε «επιπλέον πληροφορίες».

Τελικά, η πιο κρίσιμη συζήτηση για τον Πούτιν θα είναι με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ωστόσο, ο Πεσκόφ δήλωσε πως υπάρχουν «βάσιμες ελπίδες» για πρόοδο.

«Μόλις ο Γουίτκοφ ενημερώσει τον [Τραμπ] για όλες τις πληροφορίες… τότε θα συμφωνήσουμε για το πότε θα γίνει η επόμενη επαφή», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο στόχος του Πούτιν ήταν ξεκάθαρος: να διατυπώσει μια πρόταση γεμάτη όρους και προϋποθέσεις, τόσο δύσκολες να ικανοποιηθούν, ώστε η οδός προς μια εκεχειρία να μοιάζει αδιέξοδη.

 

Πηγή: BBC

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ