ΑρχικήΚόσμοςΑνασφάλεια για το σιτάρι - Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτόξευσε τις...

Ανασφάλεια για το σιτάρι – Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτόξευσε τις τιμές παγκοσμίως

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ξεκινήσει σχεδόν ένα μήνα, όταν ο Augusto Bassanini, διευθύνων σύμβουλος της United Grain Corp., έλαβε ένα ασυνήθιστο μήνυμα από την παγκόσμια αγορά σιταριού.

Ο εξαγωγέας σιτηρών με έδρα την Ουάσιγκτον, που ανήκει στην ιαπωνική εμπορική εταιρεία Mitsui & Co., διοχετεύει συνήθως τα προϊόντα του μέσω του Ειρηνικού Ωκεανού στην Ασία.

Ωστόσο, τον Μάρτιο, ένας Αιγύπτιος εισαγωγέας που δεν είχε συναλλαγές με τη United εδώ και δύο δεκαετίες ζήτησε 60.000 τόνους σιταριού με αποστολή από το λιμάνι του Βανκούβερ στην Ουάσιγκτον μέσω της Διώρυγας του Παναμά και πέρα ​​από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Μια διαδρομή χιλιάδες μίλια μακρύτερα από την Αίγυπτο και τους κυριότερους προμηθευτές των σιτηρών της, την Ουκρανία και τη Ρωσία, και με πολύ υψηλότερο κόστος.

Ήταν ένα μικρό σημάδι της αναταραχής στις παγκόσμιες αγορές σιτηρών που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, απειλώντας τις προμήθειες τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Από την Ινδία μέχρι την Ιρλανδία, οι κυβερνήσεις κινούνται για να καλύψουν ένα κενό από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας που θα μπορούσε συνολικά να φτάσει σε δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών. Πληρώνουν τους αγρότες για να σπείρουν περισσότερες καλλιέργειες και επιστρατεύουν βαγόνια και πρόσθετα εμπορευματοκιβώτια για να μετακινήσουν το σιτάρι.

Εμπορικοί γίγαντες όπως η Bunge Ltd. και η Archer Daniels Midland Co. προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές διαδρομές για να μετακινήσουν τα σιτηρά από την Ουκρανία, όπου το βασικό λιμάνι της Οδησσού είναι εκτός σύνδεσης και οι μάχες έχουν μετατρέψει τα χωράφια σε πεδία μάχης, δημιουργώντας αβεβαιότητα σχετικά με την δυνατότητα των αγροτών να φυτεύουν και να συγκομίζουν τις καλλιέργειές τους.

Εν τω μεταξύ, εταιρείες όπως η ADM, η Bayer AG και η Cargill Inc. συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία προς το παρόν.

Βραχυπρόθεσμα, θα είναι δύσκολο για τους υπόλοιπους αγρότες του κόσμου να ανταπεξέλθουν, δεδομένου ότι Ρωσία και Ουκρανία μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο των εξαγωγών σιταριού παγκοσμίως.

Από την έναρξη του πολέμου, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ μείωσε τις προοπτικές του για το παγκόσμιο εμπόριο σιταριού την τρέχουσα περίοδο κατά 6 εκατομμύρια τόνους, ή 3%, καθώς οι προσδοκίες για χαμηλότερες ρωσικές και ουκρανικές εξαγωγές ξεπερνούν τις αναμενόμενες αυξήσεις αλλού.

Οι 10 κορυφαίοι εξαγωγείς σιταριού, με βάση το μερίδιο του παγκόσμιου συνόλου, 2020/2021*

Ρωσία 20%

ΕΕ 15%

Καναδάς 14%

ΗΠΑ. 13%

Αυστραλία 10%

Ουκρανία 8%

Ο υπόλοιπος κόσμος 6%

Αργεντίνη 5%

Καζακστάν 4%

Τουρκία 3%

Ινδία 2%

 

*Με βάση το εμπορικό έτος που λήγει τον Ιούνιο του 2021

Πηγή: USDA’s Foreign Agricultural Service

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, εάν οι εχθροπραξίες συνεχιστούν το καλοκαίρι, οι ελλείψεις των καλλιεργειών θα διατηρήσουν τις τιμές υψηλές, θέτοντας σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια σε μέρη όπως η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική, όπου οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων έχουν συμβάλει στην πολιτική αστάθεια τις τελευταίες δεκαετίες.

Τιμές ρεκόρ στα τρόφιμα – Χρυσάφι έγινε το σιτάρι

Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως έχουν ήδη φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ ενώ θα μπορούσαν να εκτιναχθούν ακόμα και κατά 22%, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί σε κενά προσφοράς, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Το παγκόσμιο εμπόριο σιταριού έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες καθώς οι αυξανόμενοι παγκόσμιοι πληθυσμοί και τα εισοδήματα έχουν ωθήσει περισσότερο την κατανάλωση, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Οι αγρότες μάζεψαν σιτάρι από σχεδόν 550 εκατομμύρια στρέμματα αυτή τη σεζόν, σύμφωνα με μια πρόβλεψη του USDA, καθιστώντας την την πιο ευρέως διαδεδομένη καλλιέργεια στον κόσμο. Είναι βασική τροφή για πάνω από το 35% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με τον Qu Dongyu, τον γενικό διευθυντή του FAO του ΟΗΕ.

Ήδη, οι καταναλωτές έχουν στραφεί στη χρήση αλευριού από μανιόκα ή καλαμπόκι για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων και ψωμιού. Και οι υψηλότερες τιμές θα μπορούσαν να ωθήσουν τους αγρότες να φυτέψουν περισσότερο σιτάρι.

«Δεν τίθεται ζήτημα να ξεμείνει ο κόσμος από σιτηρά, το θέμα είναι πόσο υψηλό θα είναι το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσουν οι άνθρωποι για αυτό», δήλωσε ο Joseph Glauber, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του USDA και ανώτερος ερευνητής στο International Food Policy Research. Ινστιτούτο.

Ο Dan Basse, πρόεδρος της εταιρείας γεωργικών ερευνών AgResource Co., με έδρα το Σικάγο, αναφέρει ότι εάν ο πόλεμος διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους, αναμένει ότι οι συνδυασμένες εξαγωγές σιταριού από τη Ρωσία και την Ουκρανία να μειωθούν περισσότερο από 60% την επόμενη σεζόν.

Σχεδόν 50 χώρες εξαρτώνται από τη Ρωσία και την Ουκρανία για περισσότερο από το 30% των απαιτούμενων εισαγωγών σιταριού τους, σύμφωνα με τον FAO. Κατά μέσο όρο, η Αίγυπτος, η Τουρκία, το Μπαγκλαντές και το Ιράν προμηθεύονται τουλάχιστον το 60% του εισαγόμενου σιταριού τους από τις δύο χώρες.