Αντιδράσεις στην Αλβανία μετά τις δηλώσεις Χαμενεΐ περί «μικρής και διαβολικής χώρας»

17 mins read

Οι δηλώσεις του Ιρανού ηγέτη, Αλί Χοσεϊνί Χαμενεΐ, ο οποίος χαρακτήρισε την Αλβανία «μικρή αλλά διαβολική χώρα», προκάλεσαν αντιδράσεις στην Αλβανία.

Συγκεκριμένα, ο Χαμενεΐ ανέφερε  ότι «η Αλβανία είναι μια πολύ μικρή, αλλά πολύ διαβολική ευρωπαϊκή χώρα, όπου αμερικανικά στοιχεία συνεργάζονται με Ιρανούς προδότες και σχεδιάζουν κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας».

Και πρόσθεσε ότι τα σχέδια τους επιβεβαιώθηκαν στις πρόσφατες διαδηλώσεις στην Τεχεράνη, όπου μερικοί από τους Μουτζαχεντίν, μέλη της Ιρανικής αντιπολίτευσης ΜΕΚ που στεγάζονται στα Τίρανα, μετείχαν σε αυτές τις διαδηλώσεις με στόχο τις δολιοφθορές, τις δολοφονίες και την ανατροπή της κυβέρνησης.

Σημειώνεται δε ότι την Πέμπτη, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους Αλβανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Μέση Ανατολή.

Η απάντηση της Αλβανίας στον Χαμενεΐ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα έδωσε την απάντηση του στον Ιρανό ηγέτη, ο οποίος τόνισε ότι «η Αλβανία δεν είναι μία διαβολική χώρα, αλλά δημοκρατική, που υπέφερε από μία χωρίς προηγούμενο διαβολική δικτατορία».

Ο Μέτα εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Αλβανίας στο πλευρό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και κάθε ενέργειας που θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ειρήνη στον κόσμο, όπως σημείωσε.

Στο ίδιο ύφος κινήθηκαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, που προέβαλλαν την αμερικανική ασπίδα για την εγγύηση της ασφάλειας της χώρας. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα, επισήμανε ότι η φιλοξενία των 3.000 μουτζαχεντίν στα Τίρανα έχει ένα ρίσκο και πρόσθεσε πως η κάθε επίθεση κατά τις Αλβανίας αποτελεί επίθεση κατά του ΝΑΤΟ.

Η Αλβανία από καιρό τώρα αναπτύσσει σχέσεις έντασης με την Τεχεράνη

Η Αλβανία από το 2013, όπως είναι γνωστό, μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στεγάζει περίπου 3.000 μέλη της MEK που βρίσκονταν στο Ιράκ. Ζουν συγκεκριμένα σε καταυλισμό έξω από τα Τίρανα.

Τον Οκτώβρη του 2019, η αλβανική αστυνομία ανακοίνωσε την εξάρθρωση τρομοκρατικού πυρήνα στα Τίρανα που είχε στόχο Ιρανούς αντιφρονούντες της ΜΕΚ στην Αλβανία.

Ο ενεργός τρομοκρατικός πυρήνας στα Τίρανα, κατά την αλβανική αστυνομία, ανήκει στην ιρανική δύναμη Κουντς. Σήμερα ο Αλβανικός Τύπος συνδέει τη δράση της με τον δολοφονηθέντα στρατηγό, Σολεϊμανί.

Τον Δεκέμβριο του 2018, τα Τίρανα απέλασαν τον Ιρανό πρεσβευτή και έναν άλλο διπλωμάτη για την υποτιθέμενη συμμετοχή τους σε «δραστηριότητες που υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια», ενέργεια την οποία είχε χαιρετήσει η Ουάσιγκτον.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα