Πολλοί Αμερικανοί εξακολουθούν να μην πλένουν σωστά τα χέρια τους — ακόμα και όταν πρέπει.
Ορισμένοι Αμερικανοί εξακολουθούν να μην κάνουν το αυτονόητο όταν πρόκειται για το πλύσιμο των χεριών τους.
Αυτό προκύπτει από μια νέα έρευνα που διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες ξεχνούν ή επιλέγουν να μην πλένουν τα χέρια τους σε κρίσιμες στιγμές, όπως μετά την επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, καφετέριες ή υγειονομικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων ιατρείων ή νοσοκομείων.
Φαίνεται πως για κάποιους από εμάς τα μαθήματα υγιεινής που προσέφερε η πανδημία της Covid-19 δεν έγιναν ποτέ βίωμα — παρότι η έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Λοιμωδών Νοσημάτων (National Foundation for Infectious Diseases), έδειξε ότι το 33% των συμμετεχόντων πλένουν πλέον τα χέρια τους πιο συχνά από ό,τι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Μιλάμε για το πλύσιμο των χεριών από τότε που πηγαίναμε όλοι στο νηπιαγωγείο ή το δημοτικό», δήλωσε ο Δρ. Ρόμπερτ Χόπκινς, διευθυντής του ιδρύματος. «Θα ήλπιζα ότι θα το βλέπαμε ως βασικό τρόπο για να διατηρούμε την υγεία μας, ανεξάρτητα από άλλες συνήθειες».
«Πρόκειται για έναν μη εξειδικευμένο τρόπο με τον οποίο μπορούμε να μειώσουμε την έκθεση σε λοιμώδεις νόσους, μαζί με τη βρωμιά, τις ακαθαρσίες και όλα τα άλλα που δεν θέλουμε να υπάρχουν στα χέρια μας».
Η έρευνα δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής των Χεριών, και εντάσσεται στην εκστρατεία «Hands in for Handwashing» του Εθνικού Ιδρύματος Λοιμωδών Νοσημάτων, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για τη σημασία του πλυσίματος των χεριών στην πρόληψη των μεταδοτικών ασθενειών. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό NORC (πρώην Εθνικό Κέντρο Ερευνών Κοινής Γνώμης) του Πανεπιστημίου του Σικάγο.
Η έκθεση αναδεικνύει το πότε, πού και γιατί σχεδόν 3.600 ενήλικες που ερωτήθηκαν από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο ήταν πιθανότερο να πλένουν —ή να μην πλένουν— τα χέρια τους, καθώς και πώς αυτές οι συνήθειες διέφεραν ανά ηλικιακή ομάδα και φύλο.
Διαφορετικές συνήθειες πλυσίματος χεριών
Το 62% των συμμετεχόντων απάντησε σωστά ότι το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί η διασπορά μικροβίων. Το 13% πίστευε πως απαιτείται λιγότερος χρόνος και το 24% πως χρειάζεται περισσότερος.
Οι τρεις βασικότερες περιπτώσεις που οι συμμετέχοντες πλένουν τα χέρια τους είναι: μετά τη χρήση της τουαλέτας, κατά τον χειρισμό τροφίμων και μετά από επαφή με ανθρώπινα ή ζωικά απόβλητα.
«Αυτό είναι καλό νέο, δεδομένου ότι ένα μόνο γραμμάριο ανθρώπινων περιττωμάτων μπορεί να περιέχει 1 τρισεκατομμύριο μικρόβια — όπως σαλμονέλα, E. coli και νοροϊό — που μπορούν να προκαλέσουν νόσο», ανέφερε η έκθεση.
Ωστόσο, μόλις το 30% των συμμετεχόντων είπε ότι πλένει τα χέρια του μετά από φτέρνισμα ή βήχα — «κάτι ανησυχητικό, δεδομένου του πόσο εύκολα διασπείρονται οι αναπνευστικές λοιμώξεις όπως η γρίπη», προσθέτει η μελέτη.
Μεταξύ των σχεδόν μισών ενηλίκων που δεν πλένουν τα χέρια τους σε σημαντικές στιγμές, η πιο κοινή αιτία ήταν η απλή… λήθη. Ωστόσο, το 20% παραδέχτηκε ότι επέλεξε συνειδητά να μην το κάνει, με κάποιους να θεωρούν ότι δεν είναι απαραίτητο, ότι δεν είχαν χρόνο ή ότι δεν ήθελαν να ξηραθούν τα χέρια τους.
Οι άνδρες ήταν πιο πιθανό από τις γυναίκες να μην πλύνουν τα χέρια τους όταν έπρεπε και να νομίζουν ότι η διαδικασία απαιτεί λιγότερο χρόνο.
Οι ενήλικες άνω των 60 ετών ήταν οι πιο συνεπείς, με το 74% να πλένει τα χέρια του μετά τη χρήση της τουαλέτας ή τον χειρισμό τροφίμων. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτό μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη επίγνωση του κινδύνου που διατρέχουν οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι να ασθενήσουν.
Ή μπορεί απλώς να πρόκειται για συνήθεια ζωής, εξηγεί ο Δρ. Ζορζ Μπέντζαμιν, εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής Δημόσιας Υγειονομικής Ένωσης: «Εμείς οι μεγαλύτεροι δεν είχαμε αντισηπτικά όταν ήμασταν νέοι. Όταν έβγαινα έξω να παίξω, όταν επέστρεφα στο σπίτι, έπρεπε να πλένω τα χέρια μου. Νομίζω ότι πρόκειται για συνήθειες που άλλαξαν από γενιά σε γενιά».
Η εποχικότητα παίζει επίσης ρόλο
Ορισμένοι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι πλένουν πιο συχνά τα χέρια τους το φθινόπωρο και τον χειμώνα (26%). Η μεταβολή αυτή είναι λογική, σύμφωνα με την έκθεση, καθώς τότε κορυφώνονται οι αναπνευστικές λοιμώξεις. Επιπλέον, τα μηνύματα δημόσιας υγείας είναι πιο έντονα εκείνη την περίοδο, προσθέτει ο Μπέντζαμιν.
Ωστόσο, όπως σημειώνει η έρευνα, «υπάρχουν και άλλα μικρόβια — όπως εκείνα που προκαλούν κρυολογήματα, νοροϊό και άλλες λοιμώδεις νόσους — τα οποία διασπείρονται όλο τον χρόνο. Είναι σημαντικό να διατηρούμε την υγιεινή των χεριών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για να παραμένουμε υγιείς».
Πώς να θυμάστε να πλένετε τα χέρια σας
Οι περισσότεροι ενήλικες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι πλένουν τα χέρια τους για να προστατεύσουν την υγεία τους, να αισθάνονται καθαροί, να μην μεταδώσουν μικρόβια σε άλλους και να μην αρρωστήσουν και χάσουν δουλειά ή σχολείο.
Και το πλύσιμο των χεριών μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά. «Καθώς το 80% των λοιμώξεων μεταδίδονται μέσω βρόμικων χεριών, το τακτικό και σωστό πλύσιμο χεριών όλο τον χρόνο μπορεί να αποτρέψει σε μεγάλο βαθμό τη διασπορά μεταδοτικών ασθενειών», αναφέρεται στην έκθεση. «Μόλις 20 δευτερόλεπτα πλυσίματος μπορούν να αποτρέψουν τη γρίπη, την Covid-19 και τον νοροϊό».
Η συνήθεια αυτή μπορεί επίσης να προλάβει 1 στις 3 περιπτώσεις διάρροιας και 1 στις 5 περιπτώσεις αναπνευστικής λοίμωξης, όπως είχε πει ο Δρ. Βίνσεντ Χιλ, επίκουρος καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Emory της Ατλάντα, στο CNN το 2020.
Για όσους ξεχνούν συχνά να πλύνουν τα χέρια τους, η αύξηση των σχετικών επισημάνσεων σε δημόσιους χώρους — ή ακόμα και μέσα στο ίδιο τους το σπίτι — θα μπορούσε να βοηθήσει, είπε ο Μπέντζαμιν.
Και για όσους αποφεύγουν να πλένουν τα χέρια τους μετά τη χρήση της τουαλέτας επειδή «έκαναν μόνο πιπί», ο Χόπκινς υπενθυμίζει ότι σε δημόσιες τουαλέτες υπάρχουν εκατομμύρια βακτήρια σε κάθε επιφάνεια, από τα αμέτρητα άτομα που μπαίνουν και βγαίνουν καθημερινά. Ακόμα κι αν τα ούρα είναι στείρα, δεν ισχύει το ίδιο για ό,τι άλλο αγγίζουμε.
Το αντισηπτικό είναι χρήσιμο όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό και σαπούνι, αλλά δεν πρέπει να αποτελεί υποκατάστατο, δεδομένης της αδυναμίας του να εξοντώσει κάποια βακτήρια και ιούς όπως το C. diff και ο νοροϊός, προειδοποιεί ο Χόπκινς.
Και αν σας ανησυχεί ότι τα χέρια σας ξεραίνονται μετά το πλύσιμο, οι ειδικοί προτείνουν να έχετε πάντα μαζί σας ένα μικρό μπουκαλάκι ενυδατικής κρέμας. Αν την εφαρμόσετε όσο τα χέρια σας είναι ακόμα ελαφρώς υγρά, η υγρασία θα «κλειδωθεί» καλύτερα στο δέρμα.
«Το σωστό πλύσιμο των χεριών μάς δίνει τη δύναμη να προστατεύσουμε την υγεία μας», δήλωσε η Πατρίσια Στίντσφιλντ, τέως πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Λοιμωδών Νοσημάτων.
Πηγή: CNN