ΑρχικήΚόσμοςΑποκάλυψη των New York Times: Πως ο Μπάιντεν έπεισε τον Νετανιάχου...

Αποκάλυψη των New York Times: Πως ο Μπάιντεν έπεισε τον Νετανιάχου να μην «απαντήσει» στο Ιράν

Τις κρίσιμες ώρες που ακολούθησαν μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ αποκαλύπτουν οι New York Times.

Όλα κρεμόντουσαν σε μια κλωστή, σύμφωνα με ρεπορτάζ, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να αποτρέπει τον ισραηλινό πρωθυπουργό από τα αντίποινα  κατά του Ιράν.

Οι μικρές ζημιές της επίθεσης και το τηλεφώνημα Μπάιντεν οδήγησαν -σύμφωνα με την εφημερίδα- στην αναβολή της ισραηλινής αντεπίθεσης.

«Απίστευτη ικανότητα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν πιστεύει ότι η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ πρέπει να κλιμακωθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου, Τζον Κίρμπι, στην εκπομπή «Meet the Press» του ABC.

«Ο πρόεδρος δεν πιστεύει ότι χρειάζεται να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση σε καμία περίπτωση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι Μπάιντεν εργάζεται στη διπλωματική πλευρά και κάλεσε μία συνάντηση των αρχηγών των κρατών της G7.

«Αυτό που επέδειξε το Ισραήλ χθες το βράδυ ήταν μια απίστευτη ικανότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Μόνο η δική τους στρατιωτική υπεροχή ήταν αρκετά αξιοσημείωτη χθες. Πολύ λίγα πέρασαν και οι ζημιές ήταν εξαιρετικά ελαφρές», πρόσθεσε ο σύμβουλος.

«Ο πρόεδρος ήταν σαφής ότι δεν θέλουμε να κλιμακωθεί αυτό. Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα μας πουν πολλά», εξήγησε ο Τζον Κίρμπι.

Το τελεσίγραφο

‘Οπως μετέδωσαν Axios και CNN, επικαλούμενα πληροφόρηση από ανώτερους αξιωματούχους, o αμερικανός Πρόεδρος διαμήνυσε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ ότι οι ΗΠΑ δεν θα βοηθήσουν οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Axios, στην 25λεπτη συνομιλία τους, ο αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είπε στον Νετανιάχου πως οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση. Ο Τζο Μπάιντεν και οι ανώτεροι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου ανησυχούν πως μια «απάντηση» του Ισραήλ θα οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή και θα παρασύρει τις ΗΠΑ σε ένα καταστροφικό πόλεμο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να επισήμανε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ τη συμβολή των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στην αναχαίτιση του 99% των 330 drones και πυραύλων. Τόνισε, σύμφωνα με το Axios, πως οι κοινές αμυντικές προσπάθειες του Ισραήλ, των ΗΠΑ και άλλων χωρών της περιοχής οδήγησαν στην αποτυχία της ιρανικής επίθεσης.