Αποχώρηση Χαφτάρ από τη Μόσχα με αιχμές για τουρκική απληστία – Δεν υπέγραψε κατάπαυση του πυρός

13 mins read

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ αποχώρησε από την Μόσχα, χωρίς να υπογράψει την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

Ο επικεφαλής των δυνάμεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), εγκατέλειψε την πρωτεύουσα της Ρωσίας χωρίς να υπογράψει την συμφωνία με την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ, σύμφωνα με πηγές από την Λιβύη που επικαλείται το Sputnik.

«Το έγγραφο που παρουσιάστηκε μπροστά μου ήταν ένα έγγραφο ψεύδους και προδοσίας, κάτι που η πλευρά Σάρατζ ευχαρίστως θα υπέγραφε, αλλά τα δικά μου χέρια δεν θα μπορούσαν ποτέ. Ζούμε με τιμή και πεθαίνουμε με τιμή», τόνισε ο Χαφτάρ.

Σημειώνεται ότι οι Χάφταρ και Σάρατζ οδηγήθηκαν στη Μόσχα για συνομιλίες με τη μεσολάβηση των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε χθες περί προόδου, συμπληρώνοντας όμως πως ο Χάφταρ ζήτησε περισσότερο χρόνο (ως το πρωί της Τρίτης) για να εξετάσει το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Ωστόσο αποχώρησε τα ξημερώματα, χωρίς να έχει υπογράψει την συμφωνία. «Ο στρατάρχης Χάφταρ έφυγε από τη Μόσχα. Δεν υπέγραψε τη συμφωνία», είπε η πηγή στο Sputnik, ενώ ιστοσελίδα προσκείμενη στον ΛΕΣ αναφέρει πως δεν πρόκειται να υπογράψει την συγκεκριμένη συμφωνία.

«Η επιθυμία μας για συμφωνία προσέκρουσε στην τουρκική απληστία» αναφέρει πηγή που πρόσκειται στον στρατάρχη.

Επανέναρξη των εχθροπραξιών στην Τρίπολη
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο Χάφταρ έχει αποφασίσει να συνεχίσει τις επιχειρήσεις και να καταλάβει την Τρίπολη.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, οι εχθροπραξίες έχουν ήδη αρχίσει τις πρώτες πρωινές ώρες, νότια της Τρίπολης.

Ο ΛΕΣ ανακοίνωσε μάλιστα πως είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» να επιτύχει τη «νίκη». Το δίκτυο αναφέρει πως ακούγονται πυροβολισμοί στην συνοικία Σαλάχ αλ Ντιν και στην Αϊν Ζάρα, νότια της Τρίπολης, χωρίς να υπάρχουν αναφορά για απώλειες ή τραυματισμούς.

Facebook Comments