Αποχωρούν οι Αμερικανοί διπλωμάτες – Σε Αΐν Ίσα και Τάμπκα οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις

17 mins read

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, εγκατέλειψε τη Συρία διπλωματική ομάδα των ΗΠΑ που εργαζόταν σε σχέδια σταθεροποίησης στη βορειοανατολική Συρία μία ημέρα αφού αποσύρθηκαν 1000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται στη Συρία, αλλά έχουν ξεκινήσει οι πρώτες φάσεις της αποχώρησής τους.

Δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν σχέδια για την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία μέσα στις ερχόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα του Άσαντ αναπτύχθηκαν στην Αΐν Ίσα, στη βόρεια Συρία, στην πρώτη γραμμή του εδάφους όπου οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επέμβαση από την περασμένη εβδομάδα. Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε πλάνα που δείχνουν την είσοδο στην Αΐν Ίσα, και μάλιστα δείχνουν τους κατοίκους να καλωσορίζουν την άφιξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με συριακά κρατικά ΜΜΕ, ο συριακός στρατός αναπτύχθηκε στην πόλη Τάμπκα, κοντά στη Ράκα αποκαθιστώντας το «πάτημα» του κράτους σε μια περιοχή όπου βρίσκεται ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό φράγμα.

Οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πολέμησαν για εβδομάδες προκειμένου να καταλάβουν την Τάμπκα και το γειτονικό φράγμα από το Ισλαμικό Κράτος το 2017. Η ανάπτυξη του συριακού στρατού ακολουθεί τη συμφωνία ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και τις υπό κουρδική ηγεσία δυνάμεις για την ανάπτυξη του συριακού στρατού στην περιοχή.

«Για να αντιμετωπισθεί η τουρκική επίθεση και να τεθεί εμπόδιο στη συνέχισή της, επιτύχαμε συμφωνία με την συριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη του στρατού κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων με στόχο την υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», επισημαίνει η ανακοίνωση της κουρδικής ηγεσίας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος πλησίασαν σήμερα στα σύνορα με την Τουρκία, όπου τα στρατεύματα της Άγκυρας και οι Σύροι αντάρτες που βοηθούν την τουρκική επιχείρηση εξακολουθούν να πολεμούν εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δυνάμεις είναι ανεπτυγμένες στην περιφέρεια της Ταλ Τάμερ, νότια της μεθοριακής πόλης Ρας αλ-Άιν, όπου διεξάγονται μάχες, ανέφερε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA επιβεβαίωσε την άφιξη «μονάδων του αραβικού συριακού στρατού» στην Ταλ Τάμερ.

Facebook Comments