Είπαν «όχι» στον Μπέζος και δημιούργησαν AI που θέλει να «μοντελοποιήσει» το Σύμπαν.
Δύο ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης που είχαν προσεγγιστεί για να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στο φιλόδοξο εγχείρημα Prometheus, το οποίο στηρίζεται από τον Τζεφ Μπέζος, επέλεξαν τελικά να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο.
Η Ανίμα Ανάντκουμαρ, καθηγήτρια στο Caltech, και ο σύζυγός της Μπένεντικτ Γένικ παρουσίασαν την εταιρεία τους Accelerated Understanding, η οποία αναπτύσσει ένα διαφορετικό είδος τεχνητής νοημοσύνης. Σε δοκιμές, το σύστημά τους κατάφερε να επεξεργαστεί έως και 5 τρισεκατομμύρια σημεία δεδομένων μέσα σε ένα μόνο prompt, μέγεθος που, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι περίπου πέντε εκατομμύρια φορές μεγαλύτερο από αυτό που μπορούν συνήθως να διαχειριστούν τα κορυφαία μοντέλα των Anthropic και Google.
Η βασική διαφορά είναι ότι το συγκεκριμένο AI δεν έχει σχεδιαστεί για να κατανοεί τη γλώσσα. Είναι προσανατολισμένο στη Φυσική και στην πρόβλεψη φυσικών φαινομένων στον χώρο και τον χρόνο.
Σε αντίθεση με συστήματα όπως το ChatGPT, τα οποία εκπαιδεύονται πάνω σε τεράστιες ποσότητες κειμένου και μαθαίνουν να προβλέπουν την επόμενη λέξη, το μοντέλο της Accelerated Understanding εκπαιδεύεται ώστε να προβλέπει φυσικά φαινόμενα. Για τον σκοπό αυτό δεν χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική Transformer που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT, αλλά μια τεχνολογία που ονομάζεται «neural operators», στην ανάπτυξη της οποίας είχε συμβάλει η Ανάντκουμαρ.
«Η προσέγγιση της νοημοσύνης που επικεντρώνεται στη γλώσσα βάζει τον άνθρωπο στο κέντρο. Όταν βάζεις τη Φυσική στο κέντρο, έχεις μια προσέγγιση που επικεντρώνεται στη φύση», δήλωσε η Ανάντκουμαρ.
Από τα τσιπ μέχρι την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων
Η εταιρεία εκτιμά ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί σε μια σειρά από εφαρμογές, από τον σχεδιασμό ημιαγωγών και τη ρομποτική έως την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων και την ανάλυση γεωλογικών δεδομένων για ενεργειακές εταιρείες.
Στον σχεδιασμό τσιπ, για παράδειγμα, η εταιρεία υποστηρίζει ότι η βαθύτερη κατανόηση της Φυσικής θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτιστοποίηση υλικών και θερμοκρασιών, περιορίζοντας την ανάγκη για αλλεπάλληλες δοκιμές στα εργαστήρια.
Η Accelerated Understanding δεν στοχεύει αρχικά στην αγορά των καταναλωτών, αλλά επικεντρώνεται σε συνεργασίες με επιχειρήσεις.
Η πρόταση του Μπέζος
Η πορεία των δύο ερευνητών θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί διαφορετικά. Στα τέλη του 2024, είχαν συζητήσει με τον Βικ Μπατζάι, επενδυτή και επιχειρηματία στον χώρο της βιοτεχνολογίας, ο οποίος στη συνέχεια ίδρυσε μαζί με τον Μπέζος το Project Prometheus.
Η Ανάντκουμαρ είχε εργαστεί στο παρελθόν ως επιστήμονας στην Amazon και είχε συμμετάσχει σε κλειστές συναντήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη που διοργάνωνε ο Μπέζος. Παράλληλα, είχε διατελέσει επί πέντε χρόνια διευθύντρια στη Nvidia, ενώ ο Γένικ είναι μηχανικός υποδομών AI.
Η πρόταση που τους έγινε για το Prometheus προέβλεπε, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters, ότι η Ανάντκουμαρ θα μπορούσε να αποτελέσει το δημόσιο πρόσωπο της εταιρείας, να συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο και να έχει την ευθύνη για το επιστημονικό της όραμα. Μαζί με τον Γένικ θα μπορούσαν να αποκτήσουν ποσοστό 35% στην εταιρεία και να λαμβάνουν συνολικά 1 εκατ. δολάρια ετησίως, ποσό που θα διπλασιαζόταν μετά τους πρώτους τρεις μήνες εργασίας.
Η ίδια πρόταση έκανε λόγο για περισσότερα από 2 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση έως τον γύρο Series B, με τη συμμετοχή επενδυτών μεταξύ των οποίων και ο Μπέζος.
Τελικά, οι δύο ερευνητές επέλεξαν να συνεχίσουν ανεξάρτητα. Ο Μπέζος και ο Μπατζάι προχώρησαν στη συνέχεια στην ανάπτυξη του Prometheus, το οποίο τον Ιούνιο του 2026 εξασφάλισε χρηματοδότηση 12 δισ. δολαρίων σε γύρο Series B. Στόχος του Prometheus είναι η αξιοποίηση της AI για την αυτοματοποίηση της κατασκευής σύνθετων φυσικών συστημάτων.
Η σχέση με τη Nvidia
Η ιδέα πίσω από την Accelerated Understanding έχει τις ρίζες της και στην προηγούμενη δουλειά της Ανάντκουμαρ στη Nvidia. Εκεί, από το 2018, ηγήθηκε ομάδας επιστημόνων που εργάστηκε πάνω στη χρήση των GPUs για προηγμένες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
Ένα από τα πρώτα projects έδειξε ότι η AI μπορούσε να επιταχύνει την πρόβλεψη του καιρού με ακρίβεια αντίστοιχη με εκείνη των πολύπλοκων υπολογισμών που χρησιμοποιούν οι μετεωρολόγοι.
Η δουλειά της εντυπωσίασε τον CEO της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, ο οποίος παρουσίασε την έρευνά της για τα neural operators στο ετήσιο συνέδριο της εταιρείας το 2021.
Η Ανάντκουμαρ δήλωσε ότι ο Χουάνγκ ήταν τόσο ενθουσιασμένος με τις δυνατότητες της τεχνολογίας, ώστε όταν του ανέφερε ότι η AI θα μπορούσε να ξεπεράσει τους θεωρητικούς της Φυσικής, εκείνος της απάντησε: «Θέλω να τους πάρει όλες τις δουλειές».
Πηγή: Reuters

