ΑρχικήΚόσμοςArrow 3, Ασπίδα του Δαυίδ και Iron Dome: Ο τριπλός θόλος που...

Arrow 3, Ασπίδα του Δαυίδ και Iron Dome: Ο τριπλός θόλος που προστατεύει το Ισραήλ από επιθέσεις

Το Σάββατο, 13 Απριλίου, θα μείνει στην ιστορία για την μαζική επίθεση από drones, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ που εκτοξεύτηκαν σε συντονισμό από το Ιράν προς το Ισραήλ.

Παρά την πολυεπίπεδη κάλυψη της ισραηλινής επικράτειας που πέτυχε το Ιράν, μερικά από τα συστήματα που την αναχαίτισαν ήταν οι πύραυλοι Arrow, το σύστημα David’s Sling, οι Patriot και το Iron Dome.

Η ιρανική επίθεση περιελάμβανε πάνω από 320 βλήματα διαφόρων τύπων, τα οποία αναχαιτίστηκαν από μαχητικά αεροσκάφη, πλοία και επίγεια συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, το 99% των στόχων καταστράφηκαν, με τους περισσότερους να βρίσκονται εκτός ισραηλινού εδάφους. Συνολικά, 6 έως 10 βαλλιστικοί πύραυλοι κατάφεραν να διεισδύσουν στο πολυεπίπεδο αμυντικό σύστημα, προσκρούοντας στην αεροπορική βάση Nevatim. Σύμφωνα με ισραηλινές επίσημες αναφορές, οι ζημιές ήταν ελάχιστες.

 

 

Από τα επίγεια συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ξεχώρισαν τα εξής:

Arrow

Οι πύραυλοι αναχαίτισης Arrow αποτελούν μέρος του Arrow Weapon System (AWS), το οποίο είναι το πρώτο ισραηλινής προέλευσης επιχειρησιακό και αυτόνομο αμυντικό σύστημα κατά τακτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Βασισμένο στους αναχαιτιστές Arrow 2 και Arrow 3 και ενισχυμένο με μέσα όπως το ραντάρ ELM-2080 Green Pine, το σύστημα Arrow ανιχνεύει, παρακολουθεί, αναχαιτίζει και καταστρέφει βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο αναχαιτιστής Arrow 2 έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει και να καταστρέφει εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους, που λειτουργούν τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στο διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, ο υπερηχητικός αντιβαλλιστικός αναχαιτιστής Arrow 3 έχει αναπτυχθεί και κατασκευαστεί από κοινού από τον Ισραηλινό Οργανισμό Πυραυλικής Άμυνας (IMDO) του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ και την Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών (MDA), με επικεφαλής την Israel Aerospace Industries (IAI).

Είναι ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας στον κόσμο για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων έξω από την ατμόσφαιρα της Γης.

 

 

David’s Sling (Ασπίδα του Δαυίδ)

Το αμυντικό σύστημα David’s Sling είναι μέρος μιας κοινής επιχείρησης μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ για την ανάπτυξη ενός αντιαεροπορικού αμυντικού συστήματος ικανού να αναχαιτίσει τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, ρουκέτες μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και πυραύλους κρουζ με βεληνεκές μεταξύ 40 και 300 χιλιομέτρων.

Το σύστημα, που αναπτύχθηκε από κοινού από τη Raytheon Technologies και τη Rafael Advanced Defense Systems του Ισραήλ, περιλαμβάνει τον αναχαιτιστή Stunner, καθώς και ένα ενεργό ηλεκτρονικά σαρωμένο ραντάρ πολλαπλών αποστολών (AESA) για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την καθοδήγηση πυραύλων.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Raytheon, η μοναδικότητα του πυραύλου αναχαίτισης Stunner, εκτός από την ικανότητα ελιγμών και τα δύο στάδια, είναι ότι δεν διαθέτει εκρηκτική κεφαλή. Ο αναχαιτιστής καταστρέφει οποιαδήποτε απειλή με τη δύναμη της πρόσκρουσης. «…Ο πύραυλος Stunner έχει αποδειχθεί ότι καταστρέφει όλους τους βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, δηλαδή το 92% του παγκόσμιου αποθέματος βαλλιστικών πυραύλων…» δηλώνει ο κατασκευαστής.

 

Patriot

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το MIM-104 Patriot ήταν ένα από τα κύρια συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF). Αρχικά σχεδιάστηκε ως ένα αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς. Πλέον, το Patriot εξελίχθηκε για να αντιμετωπίζει βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ, πυρομαχικά και όλους τους τύπους αεροσκαφών.

Το αμυντικό σύστημα Patriot αποτελείται από ένα σετ ραντάρ, το οποίο ανάλογα με την παραλλαγή μπορεί να είναι το AN/MPQ-53, AN/MPQ-65 ή AN/MPQ-65A, ένας σταθμός ελέγχου AN/MSQ-4, 6 έως 8 τετραπλά τρέιλερ – με τοποθετημένους εκτοξευτές, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν τέσσερις πυραύλους PAC-3 CRI, τρεις πυραύλους PAC-3 MSE ή έναν πύραυλο PAC-2 GEM-T. Το σύστημα συμπληρώνεται από οχήματα υποστήριξης και οχήματα μεταφοράς για γεννήτριες.

Το IDF αντικαθιστά τους βετεράνους Patriots με το πιο σύγχρονο και ισχυρό David’s Sling.

Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος)

Το Iron Dome System αναπτύχθηκε από την κυβέρνηση του Ισραήλ μέσω της κρατικής εταιρείας Rafael Advanced Defense Systems με έδρα τη Χάιφα. Η αποστολή του είναι να αναχαιτίζει και να καταστρέφει πυραύλους και βλήματα που εκτοξεύονται από απόσταση έως και 70 χιλιομέτρων. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αμυντικά μέσα λόγω των συνεχών επιθέσεων από τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.

Χάρη στον αρθρωτό και ευέλικτο σχεδιασμό του, το Iron Dome έχει τη δυνατότητα να μετακινείται τακτικά. Το σύστημα αποτελείται από ένα ραντάρ, ένα κέντρο ελέγχου και τέσσερις μονάδες εκτοξευτών που διαθέτουν 20 αναχαιτιστές Tamir το καθένα.

Σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές, επισημαίνεται ότι το Iron Dome μπορεί να υπερασπιστεί μια περιοχή 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων από επιθέσεις πυραύλων. Όταν το ραντάρ που είναι ενσωματωμένο στο Iron Dome ανιχνεύσει ένα βλήμα που κατευθύνεται προς το ισραηλινό έδαφος, μεταδίδει τις πληροφορίες στο BMC (Κέντρο Διαχείρισης Επιθέσεων) μέσα σε δευτερόλεπτα, ενεργοποιώντας άμεσα την εκτόξευση ενός αναχαιτιστή, εάν το εισερχόμενο βλήμα θεωρηθεί απειλή.

Το αναχαιτιστικό Tamir ξεχωρίζει για την υψηλή ευελιξία του. Έχει μήκος 3 μέτρα, βάρος 90 κιλά και διάμετρο 160 χιλιοστά. Οι πύραυλοι Tamir διαθέτουν ηλεκτρο-οπτικούς αισθητήρες υψηλής απόδοσης, ενώ οι κεφαλές τους έχουν ασφάλειες εγγύτητας, μια διαμόρφωση που τους επιτρέπει να δημιουργήσουν μια μεγαλύτερη ζώνη κάλυψης.

 

Πηγή: zona-militar.com